Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
Rád bych požádal zkušenější o radu. Jako mnoho lídí mám problém s jedním sousedem. Rád bych si na zahradě postavil pergolu cca 3,5 x 3,5 m. Tato pergola však musí být umístěna pouze na jednom místě a to je přímo u zdi souseda, kdy tato zeď je hraniční a nejsou v ní žádná okna. I když bytová jednotky souseda je úplně na bruhé straně statku a tato zeď je pouze stodolou, tak o povolení stavby pergoly blíže jak dva metry od zdi nechce ani slyšet. Ta mě napadlo, zda bych nemohl prodat tenký pás pozemku, cca 50 cm nějakému příbuznému, tím by byla pergola u hranice s jiným majitelem a tento by mi stavbu na hranici pozemku povolil. Takto bych se ke zdi přiblížil a je to Co vy na to, jde to takto občůrat? Děkuji za odpovědi.
kdyby to dal ten soused k soudu, tak by soud rozparcelování určitě vyhodnotil jako účelové jednání. Na druhou stranu nevím proč by Vám měl bránit ve stavbě, ale platí nový občanký zákoník, ve terém je například povinný ostup stromu od hranice 3m, tudíž pergola to bude mít podobně. OdpoVěd´: do občůrávání bych se nepouštěl. Nastudujte si nový OZ, ale má několik stovek stran (zřejmě protože je pro lidi = sarkazmus).
Vše má dvě strany, z praktického hlediska není vždy dobré "lepit" "stavby a přístavby" úplně k sobě, i kdyby proti tomu soused nic neměl, protože co když vznikne z jeho strany potřeba zeď opravit, nahodit, podřezat, zateplit atd., ta pergola by pak mohla zavazet, takže i kdyby to soused povolil,není špatné ve vlastním zájmu nechat (pokud to lze) aspoň ten metr odstup. (oprava, údržba atd.)
Ahoj. Právě mě napadlo, že by šlo tu pergolu udělat jako kostku, a v případě potřeby ji jednoduše na nějakých válečkách od té zdi poodtáhnout dále. A pak zase zpátky. Nebylo by potřeba potom, s nikým nic řešit.
doplněno 15.06.14 21:25:Zajímavé. Jeden nápad a dva rozdílné názory na něj. U toho problému té paní ze stavebním úřadem ohledně toho zakratování dřeva mě zase napadlo, že bych tu věc položil na zem opodál a dovnitř postavil kyblík s pískem a té úřednici bych hrozně vynadal, co si dovoluje mě otravovat kůli pískovišti pro děti. Možná ta stařena dokonce překračuje své pravomoci. Každému se dá vynadat. Nějaký ouřada není žádnou vyjímkou.
takové nějaké válečky považuji za iluzi. Nový OZ Vás zřejmě nenazjímá. jinak je dobrá odp. ta s tou potřebou opravy zdi, to je fakt.
doplněno 15.06.14 21:05:to janm, podle mě je třeba tyto věci dělat mj. i esteticky a ne pragmaticky, výsledek je pak příšerný podle toho přístupu. Každý by určitě chtěl doma mít nějakou pěknou pergolu a ne "maringotku". howhg
miramira- Estetika nebude žádný problém, kola bych umístil cca 50 cm od kraje spodního rámu a volil bych takový rozměr kol aby pergola byla cca 10 cm nad zemí to bohatě stačí, kola nepůjde zvenku vůbec vidět, navíc bude pod podlahou proudit vzduch, hnití nehrozí. Shora bude na rámu prkenný nebo jiný záklop OSB atd, Vsadím se, že pokud pozve návštěvu a pergola bude stát na místě nikdo nepozná "na čem že ta pergola stojí". Je to prakticky nenapadnutelné řešení.
humbucker- Dobrý nápad. Pokud by to bylo mobilní pak by již nešlo o "stavbu", tím pádem by se takové pergoly nemohlo dotknout nic co se týká stavby. Při rozměrech pergoly by to nebylo neuskutečnitelné, tuhý spodní rám s integrovanými plnými např. ocelovými koly s plnou gumou (dají se běžně sehnat) a pojezd o několik metrů žádný problém.
Co jsem v TV viděla, jak babka musí odstranit přístřešek (žádná stavba) na dříví už jen čekám, kdy nám nařídí úřad zbourat altán, dětský domeček s rozhlednou, zrušit pergolu, dřevník. Nemyslím si, že pokud se se sousedem nedomluvíte, půjde to nějak obejít, spíš to vidím na stěžovatele a nakonec podle nějakého zákona, vám nařídí pergolu odstranit.
Očůrat to takto určitě nelze. Navíc by stavební úřad takový návrh na dělení pozemku musel zamítnout. Ale i kdyby, stavební úřad stále může požadovat souhlasy jiných osob, které mohou být záměrem dotčeni.
Osobně vidím cestu přes územní řízení, kterému musí předcházet (nebo může být rozhodováno ve společném řízení) řízení o výjimce z obecných požadavků na výstavbu, neboť záměr zcela jistě nebude splňovat některá ustanovení § 25 vyhlášky č. 501/2006 Sb., přičemž záměr musí být v každém případě v souladu s odstavcem 1 § 25 vyhlášky (zde není možné povolení výjimky). Co se výjimky týče, souhlas souseda nepotřebujete, ten bude jedním z účastníků správního řízení, na Vás poté je prokázat, že navrhované umístění záměru bude v souladu s požadavky přísluššných právních přepisů. Rozhodnutí o výjimce je zpoplatněno 5000 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.