Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šlaufka hadicová vodováha.(Oplocení)

Od: lukyn112* odpovědí: 9 změna:

Má někdo nějaký návod jak správně měřit s hadicovou vodováhou, jsem laik.

Potřebuju udělat oplocení kolem pozemku. a chci ho mít v rovině podle nejvýššího bodu na pozemku.

Zkoušel jsem měřit hadicovou vodováhou tak, že jsem zabetonoval jeden sloupek a vyznačil jsem si značku 30 cm od zhora to samé na dalším sloupku který jsem chtěl betonovat u jednoho sloupku jsem na značce držel jeden konec a ten druhý zvedal dokud se hladiny nesrovnali a stejnak to bylo křivé.

Můžete mi prosím poradit kde dělám chybu.

Předem děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

nejlepší je udělat značku ve výšce očí,ale běžně se dělá v čisté (tj +100cm od čisté výšky podlahy) Ve vašem si můžete udělat rysku tak aby Vám vyhovovala,ale vždy počítejte s nějakým proměřením!(pokud to dělají dva stejní a z jednoho bodu je proměření minimální!Jinak-sloupky se staví tak že se udělá (postaví,zapustí atd dle konstrukce) jeden apk se dle něj udělá,poslední v +- stejné výšce,pak se natáhne provázek a vrcholky se srovnávají do provázku ,nebo se udělá na všech ryska třeba ve 150cm (opět optimum ve výšce očí-nemusí být) a ostatní se srovnají dle provázku a rysek!

lukyn112*
hodnocení

A Kyž mám pletivo 150 cm mám to dát přesně 150 cm nad zem nebo plus nějaká rezerva?

paw*
hodnocení

2x

Princip mereni mate +- sobre. Ale hadice mezi konci nesmi byt prekroucena a vaha by mela byt bez vzduchu. poznate to tak, ze kdyz tate k sobe konce, tak hladiny se rychle vyrovnaji. stejne tak by nikdo na hadici mehem mereni nemel stat.

hodnocení

2x

Práce s vodováhou je celkem pakárna a v jednom se to opravdu blbě dělá.

Jak jste poznal že to stejně je křívé?

N ejjednodušší na práci je sehnat si samonivelační laser...

doplněno 13.06.14 16:23:

Ještě mě napadá jestli ste náhodou neměřil dle stupnice na skle vodováhy. Rovina se musí značit podle vodní hladiny.

doplněno 13.06.14 16:24:

ha, ono sem nejde vložit odkaz na konkrétní čas videa...

ukázka práce s vodováhou je od 3:00

Ještě jsem neviděl dělat dle stupnice na baňkách vodováhy! vždy dle hladiny (fyzika ZDŠ- spojené nádoby!)Nedovedu si představit dělat sám! snad oprvadu jen na sloupcích! Sloupky se dají i bez vodováhy! měli jsem na to pomůcku,na podkladní betony - z jeklu svařené L v daném místě nalepen pruh papírové pásky a na ní ryska, "elko" se přiložilo na beton (platli a hned se vidělo zda-li jsme vysoko či nízko!

doplněno 13.06.14 18:50:

jj asi jo,ale vždy se něco málo proměří, zejména kdy dva odborníci dělají vágrys a ten kdo "čte "vždy postoupí na ísto kde kolegy čerstvě udělal rysku!Když dělají dva stejní z jedné centrální rysky,tak minimum!

doplněno 13.06.14 20:18:

Ne hladina musí být na rysce sloupku či na zdi na vágrysu a jakmile se ustálí tak se druhá ryska dělá s hladinou ve druhé baňce hadicovky.

Pkd tak jak píšete- tak musíte srovnat doléváním vody hladinu na určitém stupni a pořát to hlídat! ale takle to neděláme,je to složitější!

já jsem sice také neviděl dělat dle té stupnice, ale je to podle mě jediná možnost jak podle šlaufky dělat křivě.

lukyn112*
hodnocení

Když mám na rysce sloupku přeci v bance třeba trojku tak na dalším sloupku to musím srovnat přeci abych tam měl v měrce taky trojku ne.

na těch číslech absolutně nezáleží...

důležité je:

1) otevřít přístup vzduchu do obou baněk vodováhy

2) na referenčním místě si udělat třeba +1m a z tohoto místa budete označovat co nejvíce ostatních.

3) hladinu v jedné baňce srovnáte s referenční ryskou

4) druhou baňku si dáte k místu které chcete označit a uděláte značku v úrovni hladiny.

hodnocení

1x

U prvního kolíku podržíte oba konce vodováhy u vámi označené rysky tak, aby voda dosahovala k rysce. Jeden konec váhy v tomto okamžiku ke kolíku přimotáte isolepou. S druhým koncem přejdete k dalšímu kolíku a rysku na něm posunete do výšky hladiny vodováhy a kolík zafixujete. Lépe se ovšem pracuje ve dvou, vodováhu nemusíte ke kolíku přilepovat. Pozor - hadice vodováhy nesmí být v žádném místě překroucená, aby se v ní voda mohla volně pohybovat !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hadicova vodovaha
Otázky na téma šlaufka
Otázky na téma vágrys
Otázky na téma vodováha hadicová

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]