Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vana nejde umýt

Od: houzva odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

chystáme se na výlet a proto jsem chtěl vypucovat grill aby nebyl špinavej.
Drhnul sem ho ve vaně ale v té vaně zůstali černé fleky a nejdou umejt.

Zkoušel jsem to jak Jarem tak savem a nejde to .. máte s tim prosím někdo zkušenost či znáte nějaký přípravek,který by tomu pomohl?
Díky za radu ;)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkuste agresivnější rozpoušťedlo (benzín, toluen... určitě ale ne kyselinu, ani louh), ale moc nadějí si nedělejte. Povrch vany jste zřejmě odřel a v poškozeném povrchu zůstávají nečistoty. V tom případě Vám pomůže jen výměna vany.

janm*
hodnocení

0x

K tomu savu. Nejlépe je povrch celý savem navlhčit (např. houbou na nádobí) a neutírat, neomývat, nechat působit co nejdéle, po několika hodinách případně druhý den by se měl dostavit výsledek, případně zkusit opakovat, mohlo by to pomoci.

ela*
hodnocení

0x

Vana je plastová nebo smaltovaná? Černé fleky jsou jen otisk nebo došlo i k narušení (poškrábání) povrchu?

hodnocení

0x

podle toho, že to nejde umýt, to vidím na plastovou vanu, ze smaltu se dájí nečistoty poměrně lehce odstranit; nebo se s plastem mýlím? pokud je to plast, odstranit jednoduše to nebude možné, plast bude poškozený

doplněno 12.06.14 14:15:

santech.cz/...

doplněno 12.06.14 14:16:

kittfort.cz/...

hodnocení

0x

Na kousku zkuste pěnu, která je určená na čištění trouby.

hodnocení

0x

Cokoliv nejde umýt jde umýt aktivní pěnou ACTIV od fy KIMICAR.

Umyjete s ní opravdu všechno a téměř bez námahy. Jedná se o silný koncentrát mýdla, tuším že hydroxid daselný s příměsemi. Je dost drahá a kupovat ji na vanu je zbytečné, hledejte něco, co obsahuje hydroxid draselný nebo jiný v silné koncentraci. Mohou to být i různé čističe na trouby. Jar a savo je slabý roztok. .

mili3478*
hodnocení

0x

Zkuste kyselinu chlorovodikovou, neboli solnou da se koupit v drogerii , opatrne na oci,v pripade zasazeni hrozi oslepnuti,je hodnme dobra na sanitarni techniku , ale desne smrdi vetrejte.

houzva
hodnocení

Děkuji za rady , nakonec pomohl CIF a houbička .. už sem se bál,když to ani drátěnkou nešlo...bylo to jen asi dost mastné.
i tak Děkuji za reakce :)

Tak jestli jste zkoušel drátěnku (kovovou), spolehněte se na to, že se vám v těch místech bude vana opětovně velmi rychle špinit. Povrch jste pravděpodobně nenávratně poškodil. A je jedno, jestli je to vana plastová, nebo smaltovaná. Totéž se Vám povede i při neuváženém použití některých kyselin na vanu smaltovanou. Ty jsou vhodné na keramiku (umyvadlo, WC...), nikoliv na smalt.

ela*

No já bych řekla, že většina zdejších rad povede k poškození povrchu. Všechny ty hydroxidy, kyseliny (na trouby se používá obvykle fosforečná). A Savo nebo Cif jsou značky, ne konkrétní výrobky, výrobků pod těmito značkami je celá škála. Pokud je dílo dokonáno, není co radit.

mili3478*

Kyseliny a se bezne pouzivaji na cisteni,jsou totiz naredene a neposkodi smalt a navic kyselina chlorovodikova je reditelna vodou, staci oplachnout,

Konkrétně přípravkem s kyselinou fosforečnou (prodali mi ho v drogerii přímo na vanu) jsem před pár lety totálně odepsal smalt ve vaně. Po vyčištění byla vana sněhobílá, jenže povrch smaltu zdrsněl a po prvním šlápnutí špinavou nohou do vany tam zůstal neodstranitelný špinavý flek. Po pár použití byla vana v takovém stavu, že jí bylo nutné vyměnit.

mili3478*

No a to se kyselina fosforecna pridava do coly.

neřekl bych,že to ten příprave totálně poškodil,spíše jen dokončil dílo zkázy! Poničenou povrchovou vrstvu (již narušenou) porušil ještě víc!totéž udělal moje-běžně jsem si čistl vanu savem a nic se nedělo,pak moje začala čisti torem a cifem a kdoví jak se ty sr... jmenují a bylo vymalováno,,vana přežila snad deset let spíše více (panelák kolaudován v 69!,já bydlel od 82 do 91 než jsem se oženil) čistěním fixinelou,savem a podobnými "vodičkami" a nic ale pak šla během pár roku do ...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Savo je desinfekce a bělidlo. Nikoliv rozpouštědlo. Pokud si dobře vzpomínám, tak naši vzdálení předkové mazali kola tzv kolomazem. To se vyrábělo z dřevní hmoty tepelnou úpravou. Abych tyto složky rozpustil, použil bych spíš terpentýn a nebo podobné rozpouštědla. Možná fermež, nedokážu přesně specifikovat co tam je přesně za složky. Možná i petrolej nebo ratifikovaná nafta. Třeba bych skusil sádlo nebo olej. Ale nejsem si úplně jistý. Pokud by to vyšlo odepište.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]