Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně jističů v bytě.Klasicky jako u každého bytu jsou namontovány u vstupních dveří.Kvůli rekonstrukci bytu mě zajímá jestli musí být co nejblíže rovodové skříni na chodbě , a nebo je můžu umístit kdekoliv v bytě bez omezení vzdálenosti od rozvodny.Chtěl bych vyzdít jádro a umístit jištiče něj a teprve odtud rozvody po bytě.
Díky všem za odpovědi.
Teoreticky kdekoiv, prakticky nesmí být na komínové zdi nebo ve vlhku (koupelna) . Ale přemístění by měla dělat osoba s příslušnou kvalifikací.
Ale pokud přemístíte a budete chtít napojit nový kabel od hodin (delší) může se stát, že energetici budou chtí revizní zprávu.
A revizní zpráva by měla odpovídat novým předpisům, z čehoč plyne kompletní rekonstrukce elekro rozvodů v bytě.
Takže já bychto necgal tam kde to je...
Kabel se da nadstavit v krabici, v tom bych problem nevidel. A nebo mit takoveho elektrikare, ktery muze lezt do hodin a zaroven vam udela i revizi. Oni to nijak moc nehroti.
nastavování jednoznačně nedoporučuji protože se můžev urč. chvíli jednat o velký odběr ! Nedělal bych to ani za nic. Nastavujt si káble k lustru a ne k celýmu bytu.
Chci dělat komplet nové rozvody jen mě zajímalo jestli je umístění jističů dáno nějakou normou.Jádro mám na druhé straně bytu než vchod a příjde mi jednodušší dělat rozvody v itongu než frézovat panel po celém bytě a tahat kabely už od dveří.Ve dvou ze tří pokojů je jedna zeď navazujíci na stávající jádro a jsou asi z cetrisu nebo z čeho to tenkrát dělaly.Takže jde vlastně o jádro a příčky co jsou k němu napojeny.Díky všem za odpovědi takhle mi to bohatě stačí.
Vzdálenost od elektroměrného rozvaděče není nijak dána. Jen průměr kabelu musí odpovídat odběru a vzdálenosti. Ve vašem případě ta vzdálenost nebude nijak katastrofální, aby jste uvažoval ztráty. Minimální průřez z elektroměrného rozvaděče je podle připojovacích podmínek 6mm2 Cu, což pro panelákový byt je postačující pro přemístění z předsíně do bytového jádra. Uvedenému průřezu odpovídá přenos 40A a teprve nad tuto hodnotu by bylo nutné uvažovat ztráty. To u vás předpokládám nepřichází v úvahu.
podle mě se dají rozvody udělat hezky i v lištách s plastu se zatřením barvou. Třeba pro panelák to bohatě stačí a je to rychlé, velmi levné, efektivní.
doplněno 12.06.14 09:19:ukázka lišt, výrobců je více
http://www.shopelektro.cz/ulozny-material/listy-a-kanaly/listy-vkladaci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.