Nejste přihlášen/a.
Zdravim radci. Dotaz je jasny. CIm umyvate pred malovanim zdi? Vzdy jsme pouzivali vodu s rozvarenym mydlem s jelenem. Ale premyslim na Jarem. Udelal uz nekdo tento prechod a mate prakticke zkusenosti?
Diky
Zdravím,
používám už přes 30let pouze teplou vodu se saponátem (s Jarem apod.) Spokojenost.
Důvodů je několik:
1) rychlejší příprava - naleju saponát do teplé vody a můžu jít umýt zeď - zamíchá se to samo při namáčení štětky
2) jednodušší příprava - nemusím řešit žádný poměr míchání - víc saponátu neznamená problém,max. pokud se to hodně přežene, tak na zdi jsou chvilku bublinky.
Nikdy jsem s rozvařeným jádrovým mýdlem zeď nemyl, přestože vím, že se to tak dělalo. Důvod, proč jsem začal kydsi mýt saponátovou vodou byl ten, že když sem se kdysi chystal na své první malování, tak mě jeden známý vyroval, že pokud namíchhám špatný poměr jádr. mýdla a vody (přesněji dám moc mýdla), tak že si namydlím zeď (udělám si na zdi slupku z mýdla) a pak mi na tom nebude držet barva. Takže jsem to ani neriskoval, napadlo mne, že saponát taky rozpouští mastnotu a špínu a tak jsem to prostě zkusil se saponátovou vodou. Fungovalo to a od té doby jsme nikdy neměl potřebu experimnetovat s něčím jiným.
Jen bych měl asi napsat, že se vyhýbám novodobým akrylátovým a jiným moderním nátěrům zdí a držím se klasického malování hlinkovými nátěry.
Ahoj. Tak tohle umytí, se dělalo mýdlem Mazlákem. Je to taky Draselné mýdlo. Hojně se to používalo na vojně, pro úklid světnic. Pak se do toho ještě přidalo trochu vyhašeného vápna. Tím se přefáčla zaprášená zeď. Mohla být po tom i dost šmouhatá, ale vždy to barva dokázala zakrýt. Při tom mytí se třeba přišlo i na to, že se ten starý nátěr ( dříve to bývala plavená křída s klihem-velká vrstva s nutností příště zase škrabat), musel oškrábat, protože se začal ode zdi odlepovat a odfukovat. Škrábání, byla operace na víc za příplatek. Dnešní barvy se kolikrát i několikrát nemusí odstraňovat. Jenom omývat.
doplněno 08.09.14 15:28:Pavlizie, mýlíš se. Myje se proto, aby to bylo odmaštěný. Od mastného povlaku z plynu a prachu. Po delší době a při použití jednodušších barev.
ničím,není důvod,to mytí mýdlem mělo jiný důvod,než očistit zdi,něco jako dnes penetrace,připravit podklad pro novou barvu,aby se neloupal a byl stejnorodý ,aby nevznikaly různé mapy a odstíny,mytí nemá význam,pokud to není v kotelně na uhlí,stejně po několika vrstvách to musíš oškrábat celé
Naposledy jsem kuchyň mydlila jádrovým mýdlem. Nastrouhala jsem ho a co jsem nepoužila, to jsem použila na praní jako mýdlové vločky a co už bylo rozvařené, ale čisté, to jsem použila na mytí. Maminka tomu říkala šmirzajfe Káplo mi na lino a stopy byly patrny, do této soboty rána. Dopoledne jsem lino vyměnila, už mělo zenit za sebou.
Takže já hlasuju za mýdlo s jelenem nebo jádrové.
Už jsem již nekolikráte maloval (nepbudu počítat kolikrát) dokonce ani v kuchyni s plynem jsem si nemusel přidávat práci s mytí zdí,vždy tzv z jedné vody načisto!
Otázka Vás,zastánců PENETROVÁNÍ!, proč penetrujete před malováním?
Sobně jsem proti jakémukoliv bezhlavému penetrování,jen jednou jsem použil před malování a opravdu to "pomohlo",ale jen k více práci!Lopupalo se více než bez použití,žel majitel bytu to chtěl!Dokonce odmítám i bezhlavé pentrování na stavbách!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.