Nejste přihlášen/a.
Ahoj, měl bych dotaz - na bytě v Brně mám problém, že je na blbém místě a od rána do večera praží slunko a je tu fakt horko.
Tak mě napadlo zdali by nešlo něco s tím udělat - co asi nejvíc bude fungovat že si přes noc udělám velkou kostu ledu a přes den si z toho udělam takovou mini klimu.
Ale na ebay jsem našel celkem zajímavé : ebay.com/... a kdybych všech 10 spojil tak by už to mohlo trošku chladit ne? Zdroj je v pohodě - elektriku ani platit nebudu no a odvod tepla bych vyřešil tím, že bych to chladil vodou a venku by byl velký chladič ( asi z auta ten tenký ).
Co si myslite o těch peltierech
Ano, chladit to bude, ale jak budes chladit ten peltieruv clanek, ktery bez chlazení se bude docela hodne zahrivat. Takze to chce aspon ventilatory na odvod toho tepla..a ted zase otazka. Kam to teplo pujde?
No to už mám vymyšlené - doma mám nějaké vodní chladiče - takže na tu teplou stranu dám ty chladiče a hadice s tou teplou vodou protáhnu ven kde bude velký chladič a na něm nějaký ten větrák - přece jen to už je min. 20m nad zemí, tak nikoho nebudu obtěžovat.
A pokud by mě to "rušilo" nebo tak něco, tak si donesu 25L nádobu a naleju do ní studenou vodou - přece jenom nějaký čas potrvá, než se ohřeje. A to bych tak 1x za 30min vynesl a měl bych klid - za to snížení teploty bych to bral i 1x za 5 minut
Pokuď zapojíš 10 článků, tak to nám dělá příkon cca 600w. Peltier má mizernou účinnost, napájecí zdroj bude mít tepelné ztráty atd... takže budeš vůbec rád, když se dostaneš na chladící výkon 50-100w. Spíše méně než více.
A to je tak nízký chladící výkon, že nemá smysl se tím vůbec zabývat.
(všechny hodnoty jsem rychle odhadl z hlavy, takže nemusejí přesně sedět, ale řádově ano)
Je spousta důvodů, proč se na chlazení používá normální dělená klimatizace. Jestli jí nechceš, pořiď si pouhý ventilátor, subjektivně tě ochladí více, než nějaké nefunkční experimenty.
To je sice pravda, ale já neusnu při větráku - to mám teď a jsem rád, že naspím vůbec 4hodiny.
To je ale nanic. Ještě nějak by šlo dosáhnout zimy v pokoji? :D nebo když ne peltier tak mě už nenapadá nic jinčího - teda v rámci finančních možností.
Ať už budete zkoušet cokoliv, dopadne to nakonec tak, že nejvhodnější bude klasická dělená klimatizace. Ostatní věci nebudou fungovat, a pokud by náhodou ano, vrazíte do toho mnoho peněz a stejně se konsktrukcí klimatizaci přiblížíte. Pokud by existovalo něco jednoduchého a levného, už by se toho někdo zajisté chytil a začal to vyrábět.
U mobilní klimatizace upozorňuji na jeden problém, a to ten, že odvádí teplý vzduch z místnosti a tento chybějící vzduch je potřeba odněkud nasávat - kupříkladu z vedlejší vyhřáté místnosti. Přínos takového řešení je pak docela rozporuplný...
Mám pokoj na jih, okno 3x1,5 metru.
Kolem 11 večer postavím do otevřeného okna ventilátor, o půlnoci, kdy jdu spát, ventilátor vypnu, teplota je příjemná, okno nechávám otevřené do rána.
Ráno okno zavřu a zatáhnu žaluzie, když se vrátím odpoledne domů, je tu pořád příjemných 23°C
k peltierům, mám teď doma "autochladničku" s peltierem 40W, objem 25 litrů, tento objem je schopna zchladit za hodinu o nějakých 8°C, níž nejde...
Klimatizace z peltierů, ikdyž 600W bude docela mizérie, nemyslím si, že by to dokázalo znatelně ochladit místnost.
Tak na ty peltiery kašlu - už jen ta cena mě příjde divná.
Jinak já mám pokoj na tak blbé straně, že mě od 9 ráno do zatmění praží plné slunce - takže mám radši zavřené okna a zatažené a mám tu těch 30C. Až je tma, tak akorát vyvětrám a přivřu okna, nebo zase Brno - to by bylo asi stejné, jako bych šel spát ven na chodník. V noci začnou jezdit ti čističe silnic, tam někdo řve apod.
Jinak ani modifikací starého mražáku / ledničky nedocílím požadavku? Je mě jasně, že kdybych to nějak šlo, tak by musela být celá venku - kdyby náhodou něco začalo unikat apod.
To je pravda, ale mě by třeba zajímalo, jaktože ty mobilní klimatizace mají menší kompresor než u ledniček - ale přitom víc uchladí.
a co takto : vykuchat ledničku - vyhodit ten směšný kondenzator a místo něj nějaký z vrakáču do auta - a ten ještě chladit vodou -> a potom to celé zalepit a nechat to někde v autoservisu naplnit plynem. přece jen dojde k rychlejšímu zkapalnění a tím pádem by to mělo chladit víc ne? :D
Lednička je stavěná podle požadavků na ledničku, klimatizace podle požadavků na klimatizaci. A na obojím pracovali po desítky let lidé, kteří znali fyziku.
Myslíte, že vyvynete něco lepšího?
mate vnitrni zaluzie, predpokladam. Dost pomahaji venkovni zaluzky. proste teplo (slunce) nepustit pres okno dovnitr. Pri vasem pozadavku na nizkou cenu me napada akorat tak deka pidelana z venku na okno.
dovedu si vaši situaci představit, taktéž bydlím v Brně, a mám všechna 3 okna na jih. Po loňským pekle (32 stupňů v bytě) jsem se rozhodl tuto situaci řešit, a tak vězte, že jsou pouze 2 možnosti - větrák za pár korun, nebo dělená klimatizace. Nic jinýho nemá smysl. Měl jsem 2 dny i mobilní klimu, ale šla zpět do obchodu proti penězům.
V noci v naší lokalitě jsou přes léto celou dobu slyšet nějaká tepelná čerpadla z Kompanu na terasách v černovicích + ožralí haranti co celý prázdniny chlentaj v parku do 5 do rána, a tak split klima je prostě nejlepší řešení - zapnete, máte chládek, a zavřená okna, neslyšíte hluk z nočního Brna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.