Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takovou divnou otázku... Potřeboval bych nějaké jednoduché vysvětlení, kdy vzlíná voda ve zdech? Bojuji doma s vlhkým sklepem, odkopal jsem dům z venku, dal nopovou fólii, jelikož jsem upravoval dvorek, tak jsem to chtěl vzít při jednom... Nevěděl jsem, jestli je to mi vlhne dům ze spodu nebo ze strany, tak jsem chtěl alespoň jednu věc vyloučit a zdi trochu pomoci vysichat... Před 14 dny bylo období dešťů, tak že byly skorem povodně, takže půda se hodně nacucala vodou, teď je vlhká zeď zevnitř u podlahy(vlhká je celá zeď, ale tohle je viditelné), takže asi mi nopovka problém nevyřešila(věřím ale, že vlhkosti alespoň pomůže). Ale proč to takhle popisuji... Bydlím tam se svoji 84letou babi, která ty změny moc nemusí a samozřejmě mi nevěří nic (víc věří někomu, koho potká na ulici...) Takže si myslí, že je ta zeď teď vlhká, protože tam není ten 60let starý popraskaný beton (ta zeď byla vlhká i před tím mým kutáním), jelikož to tam teď mám připraveno na trávu...
Takže je možné vysvětlení, že v půdě je hodně vody, která teď jde nahoru, když jsou ty horka? Nebo není vysvětlení, kterým bych zahnal její starosti?
Nevím, jestli je to dosti pochopitelné, ale díky za Vaše názory.
Lukáš
Vedecky to mate vysvetlene tady stavebnictvi3000.cz/...
ALe prakticky je neupozitelnejsi priklad treba s houbickou na nadobi nebo hadrem. Kdyz date houbicku do trosky vody, tak tez vodu nasaje. Hadr prehodte pres kybl a jeden konec dejta do vody. taky bude za chvili mokry. Zed je v podstate taky takova houba, ktera saje kdyz je kde a co.
Ano, těžo říct, jak to v roce 1929 udělali, myslím, že tam byla možná lepenka, ale ta už není v kondici si myslím... ještě to prozkoumám... spodní voda je po těch deštích vysoko... měl jsem tam chráničky na sloupky a byla v nich voda už tak v 60cm po těch deštích a když jsem ji vyndal, tak za pár hodin byla zpátky...
Voda vzlíná vždycky, teplota okolí to moc neovlivní. Při niší teplotě se nestačí ze zdi odpařovat a tak dovzlíná do větší výšky. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je dokonalá izolace, nejen svislá, ale i vodorovná (napříč zdi a izolace podlahy). Známý, ale dost pracný způsob je celý dům podříznout a vložit do spáry izolační lepenku. Dokonalejší (ale asi nejdrašší) je nechat pod úrovní terénu zatlouct na celou šířku zdi nerezové plechy. Chemická injektáž kupodivu taky docela funguje, je asi nejjednoduší, ale je otázka kolik let vydrží (a taky není zrovna zadarmo). Pak mě napadá ještě tak zvaná "elektroosmóza", ale i ta má omezenou dobu fungování. Podrobnosti o všech těchto metodách se dají najít na Netu.
Ano, je tam svislá izolace, ale asi v 1,5m ve sklepě a i když je to pouze lepenka, tak kupodivu pořád funguje...(nad ní krásně sucho, pod ní krásně mokro) Můj plán byl zkusit zlepšit stav ve sklepě, jelikož tam prakticky nejde nic moc skladovat... takže tohle je první fáze... časem, asi dojde na tu injektáž, to je nejednodušší a nejrychlejší... Ale udělal jem svislou izolaci před měsícem, takže to chvíly nechám, aby bylo vidět co to udělá... Praxe v okolních domech je hodit na to dlaždičky a není to vidět... což právě nechci, takže než tam udělám nějaký sádroš se vzduchovou kapsou nebo tak něco, tak bych tomu chtěl co nejvíce pomoci...
Ahoj. Tak ty dlaždičky, tu už byly taky ukazovány jako problém. Ta vlhkost si nad ně v pohodě vystoupá a zase se ukáže v celé své kráse. Ta nopovka nějak zamezí náporu vody z děšťů, ale nesmí ta voda natéct za ní. To tam pak je k prdu. Nad pořádně udělanou vodorovnou izolaci prostě není. To tam není u země vidět nějaká původní izolace? Možná, kdyby tam byla a byla by nějak zahozená nějakým materiálem, klidně i maltou, těma propojeníma si ta voda proleze nahoru. Tak, oddělit od sebe, proškrábnout. Není do té horní zdi nějak víc napršeno z venčí?
Já jsem to právě před lety zevnitř okopal, aby to vysychalo, jelikož mi nervil ten sanitr na zdech, byla tam nejaká pekelná cementová omítka, nešlo to moc rozmlacovat... Tak jsem rok sledoval cihly a kdyz jsem se rozhodl vybourat beton na dvorku, jelikož potřebuji pro děti plochu na hraní, tak jsem si říkal, že tomu zkusím pomoc i z venku... Mám tam dost jílovitou půdu a když jsem zeď z venku odkopával, tak už jsem si říkal, že se nedivím, že je vlhká, jelikož bylo všechno dost vlhké... Vodorovná izolace je jen v úrovni země, což je ve sklepě asi v 1,6m. Takže jsem to vykopal pod podlahu ve sklepě a dal nopovku, abych zamezil tomu, že se mi voda opírá o zeď a tak nějak zjistil, jestli ta voda je zvrchu nebo odspodu... Myslím, že obě možnosti jsou správné... Nemohl jsem dělat moc složitější věci, jelikož je to vnitroblok a všechno tahám normálníma dveřma... Takže růčo bez bagru... Drenáž na nopovku jsem dát nemohl, protože nebyla kam svést... Řekl bych, že časem to bude chtít injektáž, když to budu chtít vyřešit. Jelikož to vypadá, jak píše Milan, že zeď troche vyschla, ale jak se zvedla spodní voda, tak jde trochu nahoru...
Pokusím se..
jednoduché vysvětlení, kdy vzlíná voda ve zdech...vždy pokud ještě není nasycena vodou, nebo nemá v cestě překážku (lepenka)
Ze zkušenosti, nopovkaa její nuvážlivé provedení a použití, může ještě zvýšit problém s vlhkostí zdiva. Pokud nemáte funkční hydroizolaci, budete mít vlhké zdi stále.
Jak máte provedenou nopovku, odkopání a drenáž?
doplněno 10.06.14 09:31:zkusím se ještě zeptat...
Jinak nopovka asi 15cm pod podlahu ohnutá 30cm od baráku, ... zasypaná nahoře vrstva oblázků 16/22. ...
Takže prší, voda se rychle dostane přes oblázky do podloží, narazí na ohnutou lepenku, odteče asi 30cm od baráku a tam se...
co se tam bude s vodou dít?
Pokud je tam spodní voda, je potřeba najít zdroj a odtud jí odvést co nejdále od baráku...Třeba udělat šachtu 50x50 hloubky 120cm a tam aby se voda stahovala a odtud do kanalizace..
Ale vždy dle místního šetření problému..
doplněno 10.06.14 11:47:Jestliže je opravdu spodní voda, tak bych pozval hydrologa, aby našel kde je ložisko(a), pak bych z toho místa odvedl drenáž.
Nebo je možnost říkat, je to mokré, nic s tím nenadělám, je to spodní voda..
(chci-nechci)
Díky, to vypadá rozumně, jak jsem to udělal jsem odpovídal o odpověď výš. Když jsem to začal dělat, tak mně všichni zrazovali, že to nevyřeším, že tam bude voda pořád, tak sjem jim řekl, že to můžu alespoň zkusit a posunout stav z hodně špatně jen třeba na špatně... Ono ani teď to není nijak horší než to bylo... Mám jen navlhlou mapu asi 10cm od rohu po délce na podlaze, to tam bylo i předtím, takže nic dramatického... Odpol to zkusím vyfotit... Myslím, že tam v okolí je nízko spodní voda, protože jsem měl 4m od baráku chráničku s KGčka na plotová sloupek a po tech velkých deštích se mi plnila vodou už někde v 60cm... Takže jak říkáte, že zeď nebyla nasycena, tak se teď sytí...
Jinak nopovka asi 15cm pod podlahu ohnutá 30cm od baráku, drenáž nešla udělat, jelikož na vsakovačku nebyl prostor a musela by být v šílené hloubce, do kanálu to nešlo... zasypaná nahoře vrstva oblázků 16/22. Nopovka zakončená pod venkovní daždice, aby za ní nezatékalo a taky nezatéká, to jsem při přívalech kontroloval.
Vrstva oblázků je pouze dekorativní, takže asi 15cm, zbytek je zásyp, aby se nestalo to co jste psal...
zdroj se obávám, že nenajdu, pokud něco nevyloučím...
co bych ještě možná mohl udělat, je pohodit drenáž na plochu, kde byl před tím beton do hloubky tak 20cm pod budoucí povrch a odvést jí do kanálu, ale nevím jestli by to k něčemu bylo...
oni všichni kolem mají vlhké sklepy, takže se obávám, že i kdybych se rozkrájel, tak s tím nic neudělám. když s tím nic nedělají sousedi na které jsem nalepený... když jsem to sousedovi ukazoval jak je to vlhké v místě kde se domy dotýkají, tak mi řekl, že je to vidět no, jak je ta omítka vlhká, to bude chtít oškrábat a udělat znova... takže jsem tam dal izolaci i k němu jak šla, nahoře to přebetonoval alespoň...
Ano to je ono...chci-nechci... já většinou chci, práce mi nevadí, jen mi od toho všichni zrazujou, že je to zbytečné...
Jsem ještě relativně mlád(31 ), dům je to po rodičích, kde bydlím ještě z babi a celý mi pane neříká, takže je všechno složité a vymýšlím si dle nich blbosti...
Chtěl bych se Vás ještě zeptat, jak moc vadí do budoucna, že mám venkovní zdi vlhké? Je to jen otázka komfortu ve sklepě, nebo se mi zeď časem bude rozpadat?(to už je asi hodně do budoucna...)
Díky za Váš čas a názory
Díky za názor, už jsem něco slyšel o udělání studánky... Sklep je 150 a 170cm pod úrovní terénu, to co říkáte zní poměrně logicky... jak hluboko a jak velká by se měla dělat? Skoro bych mohl udělat nějakou zkušební.
Tam stačí trubka nebo něco jako usí krk?
Ano, téměř celý rok průvan... mám sklep 3+0 , okenaka na obou stranach domu. Kdybych sundal beton ve sklepe tak by babi asi kleplo
, ale mozna zkusim tu drazku po obvodu a jimku... mam tam ještě kanálek, tam bych to mohl nějak odvést
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.