Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zima v bytě

Od: axlik* odpovědí: 19 změna:

Zdravím, chci se zeptat jak je to možné, jsme v bytě v (dá se říct) rodinném domě, je to tříposchoďový dům, komplet zaizolovaný tak 20cm izolace, je řadový, jsou tu plastová okna...atd..atd..Člověk by předpokládal, že když je venku k třicítce, tak doma bude taky, ale tady je 19C, je to příjemné, ale když sedíte u stolu delší dobu, tak moc ne.

Zajímá mě hlavně, jak je to možný, asi s tím nic nenadělám, ale jak je možný že je tu chlad, když by být neměl.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dw
hodnocení

0x

Odpověď hledejte ve své otázce - máte zateplený dům, tedy nepodléhá tolik vlivům venkovní teploty.

axlik*
hodnocení

Čili když budu imrvére větrat, mít okna co nejvíc dokořán, když venku bude co největší parno a zavřu je, když se tam ochladí, naženu si tu teplo a zůstane tu? :P :))

hodnocení

0x

A co okna? Nešla by otevřít?

axlik*
hodnocení

Ty mám otevřený dokořán dokud je tam teplo :) ale zdá se mi, že to pomůže jen dokud svítí slunko do okna.

Zdi se holt vzduchem zahřívají pomalu. Ale šetřete si zimu na začátek příštího týdne. Bude se hodit.

doplněno 06.06.14 18:53:

Určitě se to vyhřeje. Jenom ty změny teploty jsou kvůli izolaci pomalejší, jak píše kolega nahoře.

axlik*
hodnocení

Dobře, ale mám být teda optimistický a věřit, že se to tu vyhřeje? Byt byl neobydlený a bez nábytku, teď tu bydlíme, větráme, fungujeme (spotřebiče atd), čili mohlo by to být lepší, nebo si mám zvyknout na to, že máme doma nechtěnou klimu? :D

ladinpraha*

Buď optimista a zkus sledovat hlavně vlhkost. Protože ta ovlivňuje pocit tepla nebo zimy víc, než vlastní teplota. Takže větrat, udělat průvan a snažit se dostat vlhkost ze zdí.

au1
hodnocení

0x

buďte rádi, že je to tak, jak to je. my máme zase v bytě kolem 24ti při studených dnech, 28 v létě, a 32 při tropech. když je zima, dá se přioblíct, ale když je vedro, víc než donaha se nevysvlečete :)

paw*
To je mimochodem jeden z duvodu izolaci. Ono se dnes kolikrat neizoluje ani tak kvuli nemoznosti vytopit byt, ale kvuli zamezeni jeho prehrivani v lete. Pritopit se da vzdy, ale kliku namontovanou oz stavby ma malokdo. Resp se izoluje proto, aby byl byt co nejmene ovlivnovany teplotou okoli.
au1

my ho zateplenej právěže máme, v zimě je to luxusní, ale v létě to zřejmě nedokáže zamezit jak bych tak řek vniku tepla dovnitř :) musel jsem nechat nainstalovat klimatizaci

Izolace brání prostupu tepla oběma směry stejně. V bytě je ale mnoho zdrojů tepla.

hop®

Ano, zdroje tepla v bytě ! *palec* Vše co je na elektřinu tak topí, méně či více...

Topí i osazenstvo bytu, někde jsem četl, že třeba jezevčík má 200W... :-D

paw*
Dalsi vec jsou pasivni tepelne zisky. Kdulyz mate vsechny okna ja jih a jihozapad a bez zaluzii, tak se to urcite prehreje. Je to treba vyvazit.

rv*
hodnocení

0x

Pokud teď máte doma 19 stupňů, tak jedině proto, že včera jste měli doma 15 stupňů. I v případě dokonalé izolace by vám teplota uvnitř domu stoupala, protože tam máte řadu zdrojů tepla.

stirecek*
hodnocení

0x

Budete si muset přitopit, topná sezona je v zateplených budovách holt delší. Když se přestane topit, zdi vychladnou a pocitově je "kosa". Lidské tělo má nevýhodný poměr povrchu k objemu a jak známo, studený povrch bere teplo od teplejšího předmětu. Teplota těla se ztrácí velkou plochou, naopak pokud jsou zdi teplé, tepelná pohoda v domě je pak vyšší i při nižší teplotě vzduchu. Nevýhoda, že zdi a předměty se špatně ohřívají vzduchem, takže otevřené okna vám pomůžou přes den, ale v noci na vás bude sálat studeno ze zdí. Proto jsem zastáncem "nezateplování", jelikož naakumulované zdivo slunečním zářením přes den, udrží příjemnou teplotu v noci, podobně jako akumulační kamna. To samozřejmě platí i na jaře nebo na podzim, kdy se ještě netopí a slunce už je dostatečně silné. Přehřátí okny se dá zase regulovat venkovními žaluziemi.

... Když se přestane topit, zdi vychladnou ... a co se stane v nezatepleném objektu?

doplněno 07.06.14 16:50:

Hmm ... a kam se v tom zatepleném objektu poděje teplo z těch zdí, že vychladnou?

stirecek*
Uz jsem to přece psal?!
axlik*
hodnocení

Topení není na nás, psal jsem, že je to v bytě. Třetí den intenzivně větráme ve dne a je to lepší, teplota dost stoupla a už se tu dá normálně fungovat :) zas pokud vím, že my ty zdi to teplo udrží v chladnějším počasí a v zimě to natopený teplo, tak sem pro ;) bydlel sem v nezateplenym baráku a to se nedalo! V létě pařák ať sem dělal co chtěl a v zimě zima!

doplněno 07.06.14 21:26:

*mi

proboha!

ivik*
hodnocení

0x

Nás na to přímo upozorňoval projektant,že v létě budeme mít doma zimu.Teď je venku teplo a krásně, mám otevřená okna,aby mohlo teplo dovnitř.málem tu sedím ve svetru a teplých ponožkách.Je to výhoda i nevýhoda:).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]