Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tepelným čerpadlem BRILIX XHP na ohřev vody v bazénu? Nebo je nějaký jiný spolehlivý ohřev vody v bazénu do 15m3, který byste mi doporučili? Solární ohřev ne, ten je k ničemu. Díky za rady
S tepelným čerpadlem pro bazén zkušenosti nemám, ale docela mě zajímá proč je solární ohřev k ničemu...
doplněno 06.06.14 12:35:Je pravda že jeden malý ohřev vody typu Pyramida Vám 15m3 vody nemůže rozumně ohřát.
Pro Váš bazén budete potřebovat TČ cca 3-5kW, takže pokud budete vodu ohřívat TČ, budete mít i tak celkem vysokou spotřebu.
Volil bych trubicový kolektor kdekoli na střeše, od něj pár trubek k bazénu a jedno malé čerpadlo.
Nic víc nepotřebujete, vejdete se do 15000,- a náklady na provoz skoro 0.
Všichni, kteří ho mají říkají, že téměř vodu neohřeje, alespoň ten pyramidový. A na velké solární panely nemám prostor...
Mám TČ XHP 50 ( příkon asi 1kw , výkon 5kw ) pro ohřev bazénu 18m3 vody . Nastaveno na 28st. po dosažení této teploty termostat vypíná , filtrace běží dál samostatně . Vodu to průměrně ohřeje o 1 st. za 3-4 hod. Takže první nahřátí trvá i 2 dny . Nutno zakrývat solár. plachtou proti úniku tepla - ideální mít zakrytování . Bazén zprovozňuji koncem dubna a plavko do půli října . Mám sazbu přímotop ( 20 hod. levný tarif ) takže to není průvan v peněžence . Za sezonu platím okolo 4 tis. za elektr. pro bazén . Solární ohřev je nedostačující - když je škaredě netopí a když pak vyjde na pár dní slunce , tak to nestačí ohřát . TČ to nahřívá stále a když je venku pak na pár dní pěkně , hned se dá koupat , nemusí se čekat . Takže u mě TČ spokojenost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.