Nejste přihlášen/a.
Může mi zde někdo polopaticky a podrobně napsat postup,jak se daní příjem z pronájmu bytu? Vlastníme se synem byt ,každý 1/2 a jsme zapsáni v katastru nemovitostí.Syn ani já byt nebudeme delší dobu obývat,nabídneme ho buď sami nebo přes RK k pronájmu.Ale není mi jasné,kdy,jak a kolik bude zdanění z pronájmu.
Dobrý den, jde o daň z příjmů a ve formuláři (příloha č.2) je to paragraf 9. Posčítáte skutečný (nikoliv smluvní) příjem, odečtete náklady (skutečné nebo procentem = 30 procent). A s rozdílem se potom pracuje v tom přiznání dál. Daň je zatím stále 15 procent a přiznání se podává za minulý rok (do konce března). Zdravím!
doplněno 05.06.14 08:46:U daně z příjmů podává každý jedno daňové přiznání za svou osobu. Na F. Ú. si vyzvedne formulář, který obsahuje Přílohu č.1 (ta je pro podnikání) a Příloha č. 2 je většinou jen na vyžádání u úřednice.
Tato příloha je podstatná pro příjem z pronájmu. Dříve je třeba u zaměstnavatele požádat o potvrzení o příjmu (z pracovního poměru = ze závislé činnosti). Při vyplňování formuláře se potom toto uvádí a postupuje se podle Pokynů, které si lze vyzvednout na F. Ú. také. To potvrzení o příjmu se přikládá jako příloha k tomu daňovému formuláři. Takže, u této daně podává formulář každý za sebe - tedy jeden Vy a jiný Váš příbuzný. A u toho příjmu z pronájmu se ta částka dělí mezi oba - patrně rovným dílem. Vy si zdaníte svoji polovinu a ta druhá osoba zase svoji.
doplněno 05.06.14 09:14:No, má zkušenost je taková, že u daně z nemovitostí jsou velice vstřícní a pomohou. U daně z příjmů je tomu přesně naopak. Ale, to je o lidech na tom F. Ú. a zřejmě záleží i na velikosti města, resp. kolik mají poplatníků. Myslím, že brát si na toto daň. poradce je zbytečné (a drahé).
Dobře,ale když jsme 2 vlastníci,tak podává jen jeden za oba nebo každý zvlášť,já jsem normálně zaměstnaná a mám měsíční příjem.Tak podávat přiznání 2x nebo jednou společně se zaměstnavatelem,prostě v tom mám dokonalý hokej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.