Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strop - místo vložek EPS?

Od: asd* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, dostal jsem takový nápad - stropní systém Porfix má nosníky 600mm osově od sebe, což dělá 440mm čistá vzdálenost mezi nosníky. Co takhle místo stropních vložek použít EPS v síle 15cm? Původní vložky mají 20cm, ale 5cm je "schovaných" mezi nosníky. Dal bych 15cm desku navrch nosníků a zuby ze spodní strany potom dolepil 5cm EPS. Klidně bych použil EPS 100, ať je pevnější, ale 5cm nadbetonávku by to podle mě mělo unést bez problémů.

Jde to takhle udělat? vložky jsou podle mě jen bednění a na nosnost nemají vliv, spíš je to ještě zátěž navíc. Neopomněl jsem něco?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A co tam bude? bude se na tom někdy chodit? Pkd ano tak jen 5cm betonu na 15cm polyše je hooodně málo. V tomto případě minimálně 15cm a ještě důkladně vyarmované,nakonec i na dle norem dělané stropy se nabetonovává mim 5cm s karisítěmi nikdy bez,ono i na filigrány se ještě musí dát síť aby strop měl patřičnou nosnost!

doplněno 04.06.14 13:43:

Ano dává se běžně 5cm na polystyren,ale ten polystyrene neleží většinou plochy v vzduchu,ale celou plochou opě na betonu! Prostě na strop jako takový má být nějaká skladba a většinou je to jak píšete- nejaké trámečky a do nich vožky,to vše má být zespodu dobře podepřeno protože bez vyarmování a zalití betonem to NENÍ NOSNÉ! Na to se dává nějaká vrstva betonu s armováním,stačí většinou (teda v obytných domech) kari síť. na to pak plystyren či vata a opět beton /tzv podkladní!/ Pkd by to mělo být jak píšete tak důkladně vyarmovat,a to min.ocelí průměru 10mm a velikostí ok max 10cm! a ještě uložení naohýbané tak,aby to zvyšovalo pevnost betonu! Na tohle bych ani bez řádného projektu nepomyslel!

asd*
hodnocení

no chtěl jsem nad tím klasické obytné místnosti..

5cm betonu se běžně dělá přece i na podlaze, taky na polystyrenu, tak čemu to vadí? kari síť je samozřejmá, to je jasný.

myslím, že když neprošlápnu už ten polystyren, tak přece nemůžu prošlápnout ani ten přebetonovanej,ne?

ale třeba je to celé blbost, byl to jen takový nápad jak ušetřit a zároveň i trochu zateplit.. zatím mi nikdo nevysvětlil, proč by to nešlo.

5 cm se sice dělá na podlahy běžně, ale ne jako nosná část stropu nebo podlahy...

Musíte mít udělaný armovaný nosný strop s dostatečnou vrstvou betonu.

asd*
hodnocení

ale to přece není nosná část - nesou to ty nosníky, tohle jen překlenuje vzdálenost mezi nima, tj. asi 50cm, což podle mě musí 5cm betonu stačit.

určitě to nesou nosníky... a proto se musejí při betonáži podepírat a nesmí se na ně šlapat...

doplněno 05.06.14 09:42:

dobře tak mi tam chybí "nesmí se na ně do podepření šlapat".

Netvrdím že není možné strop vytvořit z EPS, ale jen že je nutné nad EPS mít dostatečnou vrstvu betonu ato rozhodně 5cm není.

Zde používají také polystyren na stavbu stropu, ale všimněte si výsledného tvaru nosníku a minimální vrstvu betonu mají 6-8cm.

stropni-system.cz/...

Mílíte se, nosníky nesou jen vložky mezi s sebou, Celá konstrukce je jen "lešení" pod beton, který tvoří tu nosnou desku.

Vezměte si příklad, nosník 5metrů dlouhý, podepřený na každé strane 15 cm. Jen vlasní vahou se prohne. Proto musí být podepřen do doby vytuhnutí betonové nosné desky.

Polystyrenem se můžou nahradit vložky Miako, ale opět musí být strop podepřen do vytvrdnutí nosné betonové desky.

Po nosníkách se může šlapat, pokud jsou podepřeny.

doplněno 04.06.14 14:57:

Kdo mi tam napsal to měkké í?

Mýlíte se...

doplněno 05.06.14 07:39:

asd, upřimně, již jste viděl podobné podepření betonu? Páč nosníky a vložky nic jiného nejsou, nežli podepření betonové NOSNÉ desky. To že o tom projektant nechce slyšet. Ani se nedivím. Hodně experimentuji, ale do toho bych šel jen na zkušebních modelech.

doplněno 05.06.14 11:54:

requied, naprosto s Vámi po doplnění souhlasím. 5cm betonu není dostatečné.

asd*
hodnocení

Konečně někdo, kdo nad tím přemýšlí a neháže to hned do koše! :) díky..

Takže to zas není taková blbost? Jde mi o to, že se dost peněž ušetří a ještě je strop trochu zateplenější, i když ty nosníky to dost kazí.. Ještě jsem přemýšlel o tom, že by se za každou polystyrenovou desku dala klasická vložka, tj. metr polystyren, pak vložka a zase metr EPS, aby byla nějak ošetřená i boční pevnost (aby se nosníky neměly snahu "sklopit"). K ničemu jinému tam podle mě ty vložky nejsou a takhle udělaný strop by měl mít statické parametry spíš o něco lepší (nenese "mrtvou" váhu vložek, nebo ne? Projektant o tom nechce ani slyšet, ale argumenty žádný. Podepření je samozřejmost..

Jo, a nemůžou ty polystyreny mít snahu při betonáži "vyplavat"? to se dá asi ošetřit přilepením, nebo to není nutné?

hudzi*

Těžko uvěřit co všechno lidi dokáže napadnout...

mikaso*
hodnocení

0x

A kvuli cemu tam cpat ten EPS? Pokud hledas alternativu, tak jsou systemy s vlozkami EPS. Nebo treba rectolight, ktery je na podobnem principu, ale misto EPS je tam jine bedneni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]