Nejste přihlášen/a.
Plánuji nařezání, poštípání polínek na délku 40cm -> vyskládat do řady podél zdi ( s mezerou) na kari síť ( aby to neželo na zemi). Jde o buk, dřív jak za tři roky ho nevyužiju.
Mám vytipované dvě oblasti:
1) Podél zdi ze ztraceného bednění pod japonskými topoly ( horší stanoviště, ovšem nezabírá místo, vytvoří to "pěknou stěnu")
2) Podél zdi na zahradě ( rychle to vyschne )
Sice o nic nejde, ale rád bych se ujistil, pro jakou variantu byste se rozhodli být na mém místě. Děkuji za jakoukoli odpověď.
Děkuju všem za odpovědi. Dřevo už mám doma, 12prm buku v kulatině, průměry od 6-20cm.
Položím jen doplňující otázky.
1) Pokud bych zvolil šterk, jaká je dostatečná vrstva, aby zabránila prorůstání plevele?
2) Kuláče rozštípu a nařežu. Větší půjdou štípat snadno, ale co s těmi, co mají 6cm v průměru? Pokud bych je ponechal netknuté s kůrou, vyschnou a nebo se znehodnotí?
3) Palivový kotel pořídíme nejdřív příští rok, jaká je podle vás optimální délka? Někdo tvrdí 30, někdo 40, jiný 50cm.
Optimální délka polen je podle kotle, když ho ještě nemáš, potom těžko radit jak to nakrájet.
Když ty 6ti cm větve necháš netknutý, nic se nestane. A i ty 20ti cm nejsou žádní obři, ale štípnout chtějí.
Já preferuji delší polena. Ono i dost se to pozná při rovnání rázu . Delší polena lépe drží stabilitu . A mohu říci , že když jsem řezal 20cm čudle do peter , tak mě to naprosto vylečilo z řezání krátkých polen. Ted mám kamna na 45cm polena a to je sakra poznat jiný čas při řezání a manipulaci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.