Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych demontovala kliky u starých dveří. Bohužel na červík nepasuje žádný šroubovák - nejde o křížový či klasický červík. Jeden vypadá, jako hřebík a druhý jako hřebíková hlavička uvnitř s dírkou. Jak mám postupovat, pokud nechci zničit kliky a celý zámek.
Děkuji za snahy o pomoc.
Červíky s imbusy jsou výsadou klik posledních cca 20 let, před tím se nepoužívaly. Kliky z období socíku měly buď klasického červíka na plochý šroubovák a nebo jak správně píše Jenyk ocelový kolíček - což byl dá se říci hřebík. Pokud má ta klika průchozí dírku, tak se to dá vyťuknout odspodu nějakým vyražečem, nebo v nouzi i hřebíkem menšího průměru s ubroušenou špičkou. Ke konkrétní radě by dost pomohlo foto.
Vždy se používaly červíky,jen si montáž někdo zjednodušil tím,že kliku zajistil jen hřebíčkem.To je pak problém rozmontovat.Je možno použít hřebíček bez špičky a ten původní vyrazit.
JABRAKA
Vždy se používaly červíky,jen si montáž někdo zjednodušil tím,že kliku zajistil jen hřebíčkem.
Vždy? To je silné slovo. Sám přece moc dobře víte, že Vaše věta není pravdivá.
Pánové, kolega Jabraka se tak zcela nemýlí - náhrada červíku malým hřebíčkem se v minulosti používala poměrně často a to hlavně u klik, kde čtyřhran nebyl půlený, ale byl to klasický čtyřhran zalisované v jedné z poloviny klikového složení a v druhé klice byl ten červík (případně dokonce též malý šroubek).
Jednalo se o kutilskou úpravu upevnění kliky v případech, kdy dotažení červíku (šroubku) se opakovaně povolovalo. Aby se tomuto nepříjemnému jevu zamezilo, klikové složení se demontovalo, místo zajištění červíku do čtyřhranu se označilo a do čtyřhranu se vyvrtala dírka většinou průměru 2mm většinou skrz. Po sražení klik se do otvoru zasunul malý hřebíček. Tím se zamezilo uvolňování klikového spojení. Demontáž se prováděla vytažením (vyklepnutím) hřebíčku jiným hřebíčkem ze spodní strany.
Setkal jsem se ale i s tím, že otvor pro hřebíček nebyl vyrtaný skrz čtyřhran, ale jen cca do jeho poloviny. Pak byla ale demontáž (vytažení) hřebíčku podstatně složitější.
Ronyxi, on napsal Vždy se používaly červíky,
Z toho přece logicky vyplývá, že by neměla existovat klika, která pro zajištění používala cokoliv jiného. Což je totální blábol. Kliky zajištěné hřebíčkem či kolíčkem existovaly už za první republiky (možná i dříve, to už určitě nemohu tvrdit) stejně tak jako za socíku ony pověstné bakeliťáky, kde ve čtyřhranu byly zboku vyfrézovány drážky, do kterých se kolik zasouval. To nemám vyčtené někde z netu, věřte, že mnoho takových dveří jsem opravoval, případně coby tehdejší elév truhlářského řemesla ve Zlíně montoval - v panelácích pozdního socíku jich byly stovky.
To, co píšete Vy, to je, pochopitelně správně. Mě přišlo akorát nevhodné, že Jabraka jakožto TOP rádce plácá takovéto blbosti. Přitom z globálního hlediska je o malichernost, ne?
jenyku,
souhlasím " Přesně tak. Jabraka se opět mýlí."
vysvětlím "Vcelku by mě zajímalo, jak nahradí červík hřebíčkem." závit červíku je M4, hřebíček je slabší, takže projde bez úpravy dírky. Když kliku vytáhnete provrtáte jen čtyřhran. Pak hřebík upravíte na délku a šup s ním do kliky.
Určitě se vyráběli kliky bez červíků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.