Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyprat doma peřinu z dutých vláken

Od: berunka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jak vyprat doma v pračce peřinu a jakým způsobem ji poté usušit. Je z dutých vláken s antibakteriální úpravou, max. teplota praní je 60 st. C. Jaký mám nastavit program na pračce - syntetiku nebo např. ruční praní nebo praní záclon či jiný, prát na max. uváděnou teplotu nebo na nižší, jaký použít prací prostředek (prášek nebo tekutý, příp. uveďte přímo značku) a na kolik otáček ždímat?

Jak poté peřinu sušit - na sluníčku nebo ve stínu, pověšenou nebo položenou na sušáku, při sušení protřepávat nebo ne?

Na doplnění - sušičku nemáme... a čistírna je daleko. Moc děkuji za odpovědi.

doplněno 30.05.14 18:59:

Opravdu mohu použít aviváž - nezničí mi duté vlákno a jeho vlastnosti?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

1x

otázka je, jestli se ti vejde do pračky... Já ji tam nacpu, peru na 40 normální praní (syntetika), dávám normální prášek i aviváž, suším na prudkém sluníčku přehozenou přes sušák (aspon na 3 řady šňůr) protřepávám občas...

berunka*
hodnocení

Dobrý den, deka se mi do pračky vejde :)

hodnocení

1x

Pračka deku vypere určitě, ale bude mít proplém dostat z ní mydlinky. Já deku vyperu na 40´, otáčky na 500 a po celém praní znovu navolím všechna máchání. Do posledního dávám trošku aviváže. Při menších otáčkách se vlákno tak nepoláme. Musíte počkat jen na sluníčko.

doplněno 31.05.14 06:39:

Berunko, co odpověď, to způsob praní. A všecky jsou dobré. Takže vyprad štepdeku není problém. ;) Já bych přece jenom ždímání dala na nižší otáčky. Polámaní vláken se nemusí projevit ihned, ale po čase určitě. 2kedar, není u programu "vlna" poznámka, že prádla má být snad kilo a půl? Pračka musí sténat!

2kedar*
hodnocení

1x

Já peru peřiny na program "Vlna"...

Žádný problém. Aviváž nedávám, jelikož to pak strašlivě voní , až smrdí.

berunka*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď.

nmk
hodnocení

0x

Pokud se vám deka vejde do pračky, což pochybuji, pak je vše OK. Perte na 40-50 stupňů běžným programem na bavlnu (ne zbytečně dlouhý program). Ohledně prášku - pamatujte, že tekutý prášek prozatím není chopen technologicky nahradit prášek sypaný. Tekutý prášek není schopen mít stejně kvalitní prací schopnosti, jak prášek sypaný, byť se jedná o identický produkt. Tedy na deku použijte zcela jistě sypaný, máchejte více a nakonec dejte aviváž. Pokud si chcete ušetřit práci, dejde deku do čistírny, ale nechtě ji vyprat ve vodě, nikoliv chemicky čistit. V běžných řetězcích čistíren to je obvyklá služba a tuším přijde na cca 300-350,- Kč. Mám vlastní a dobrou zkušenost.

uska*
hodnocení

0x

Mám deky také z dutých vláken, ale s možností prát na 95 st. Což také dělám. Normální program na vyvářku bez předepírky, normální prášek na bílé prádlo, ždímám na 800 otáček, věším po délce za okraj a nechám volně plácat se na větru. Nikdy nebyl problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]