Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrika na zahradě

Od: ivi® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

Náš soused na zahradě si koupil přípojku na elektriku, Požádal mě zda by mohl položit kabel od hodin přes moji zahradu,aby nemusel žádat město o povolení.Na oplátku mi dá přípojku na 220 V na odpočtové hodiny.Dnes mi poslal stavebni projekt,kde je znázorněno položení kabelu přes moji zahradu,ale nikde tam není znázorněna odbočka pro mích 220 V.Prosím o radu,je to standartní postup.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

minato*
hodnocení

2x

Náhodou situaci stavby nemáte? Je mi záhadou, pokud má pan soused zrealizovanou přípojku (a předpokládám, že by měla být ukončena při hranici jeho pozemku), proč musí odběrné elektrické zařízení tahat přes Váš pozemek. Připadne mi, že se jedná o nějakou zahrádkářskou kolonii.

jabraka*
hodnocení

2x

ivi:

Provedení přípojky musí být vyřešeno odpočtovým elektroměrem v kapličce souseda a přívodním kabelem,odbočeným tamtéž.Kabel se může vést v drážce společně se sousedovým kabelem.Bylo by vhodné se domluvit o zavedení tohoto připojení do sousedova projektu.

JABRAKA

hodnocení

2x

Celou situaci chápu tak, že Vaše přípojka bude jaksi neofiko a bude měřena přes nefakturační hodiny.

Standardní "mezisousedská" situace.

Vaše odbočka nemůže být na plánu znázorněna, neboť není oficiální (pro potřeby energetiky). Pro Vás to bude mít několik výhod i nevýhod. Hlavní výhoda je ta, že budete mít celkem bezpracně k dispozici napojení na el. síť. Nevýhodou bůže být například to, že soused Vám bude určovat cenu elektřiny a také to, že pokud se s ním rozhádáte, odstaví Vás.

Pokud jsem situaci pochopil špatně, tak se omlouvám za spam.

ivi®
hodnocení

Ano jedná se o zahradkářskou kolonii,ta jeho přípojka bude u našeho plotu,protože je tam sloup a končí tam el.vedeení.

hodnocení

0x

Kabel k sousedovi je v majetku dodavatele elektřiny a patří do neměřené části. Proto z něho nesmí být udělaná odbočka. Ta se realizuje za hodinami v hlavní rozvodnici, kde se dá umístit podružné měření. Konkrétní řešení je potom podle rozmístění chatek.

2kedar*
hodnocení

0x

Tento postup je skutečně nestandartní. Do toho bych nešel. Jak je to právně ošetřené.?

hodnocení

0x

To položení kabelu přes vás pozemek bude chtít soused vkládat do katastru? Pokud ano, nešel bych do toho. Protože to dopadne tak, že si znehodnotíte pozemek v místě kudy kabel povede a nikdo vám nezaručí, že ta defakto černá odbočka zůstane zachovaná. Když ten kabel bude zakreslený a stane se deakto věcným břemenem tak i když vám soused přípojku zruší, nebudete moct nic dělat. Nechal bych ho to položit maximálně s "tichým souhlasem", nic oficiálního. Když se potom nepohodnete, nebude vás mít v hrsti. Sice by to taky mohl časem hrát na vydržení, ale není to tak pravděpodobné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]