Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz ohledně rozestavěné nemovitosti.S manželkou jsem se před dvěma dny rozvedl a předmětem sváru v majetkovém vyrovnání je rozestavěný domek nyní ve fázi hrubé stavby.Na domek jsme si vzaly úvěr ve výši 1.3 mil.Kč.,a banka má zástavní právo k nemovitosti.Dům stojí na pozemku který jsem dostal darem a je pouze v mém vlastnictvý.Dům je psán na oba.Při rozvodu manželka souhlasila,že si dům můžu nechat,dostavět a doplatim zbytek ůvěru.Půjčená suma byla již v domě proinvestovaná.
Ptám se tedy,jestli má manželka na něco z toho domu nárok,když ho chci dostavět a doplatit úvěr.
Moc děkuji za radu.
S vypořádáním majetku je to tak, že buď
a) se dohodnete - a dohoda může znamenat cokoli, i to, že jeden dostene všechno a druhý nic, princip dohody je samozřejmě v tom, že musí souhlasit obě strany. Dohoda o vypořádání společného jmění manželů musí mít písemnou formu. Jestliže do společného jmění manželů náleží též nemovitost, nabývá dohoda účinnosti vkladem do katastru nemovitostí. Nebo
b) Neprovede-li se vypořádání dohodou, provede je na návrh některého z manželů soud. Soud bude při rozhodování přihlížet k mnoha okolnostema pro tuto variantu rozhodně doporučuji právní zastoupení.
c) Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných.
Vřele doporučuji pokusit se najít společnou řeč a uzavřít dohodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.