Nejste přihlášen/a.
Kolik led bodovek a s jakou watáží dát do kuchyně o rozměru 4,3 x 3 m?
doplněno 28.05.14 20:12:Výška stropu 2,5m
v této části elektrotechniky existuje veličina, které se říká světelný tok. Světelný tok ledek by se měl přibližně rovnat světelnému toku původních žárovek. Na krabičkách by měl být napsaný.
Já bych vám spíš poradil : Jednou vidět je mnohem lepší, než desetkrát počítat. Zajděte do nějakého většího obchodu a nechte si ledky ukázat. U nás mají vystavenou celou světelnou rampu, na jedné straně je čtyřicítka žárovka, vedle ní jsou naskládané ledky všech druhů. Můžete porovnávat rozdíly ve svítivosti a ty jsou skutečně dost velké. Některé ledky jsou bodové, některé svítí jako reflektor převážně jedním směrem a některé mají normální bílou baňku, jako žárovka.
Já sem měl v plánu dát tam tyto led bodovky : gme.cz/...
A to celkem 12 ks...a i tak se mi to zdá málo
Mám na mysly málo co se týče watáže. Počet bodovek bych už samozřřejmě nezvyšoval.
Navrhuji Vám si nejdřív rozmyslet, jaký nejmenší počet bodovek bude vypadat "dobře", na základě toho vybrat vhodný výkon a úhel. Osobně jsem použil bodová světla na patici e27 a LED žárovky se sedmi čipy 7W-560lm s půlkulatou mléčnou baňkou a širokým úhlem. Je to super. Vámi vybraná LED žárovka je z hlediska ceny i konstrukce nevyhovující!
Na cenu se nedívejte,já to seženu levněji.
A proč z hlediska konstrukce nevyhovující? Vyzařovací úhel je 120stupnu.
LEDky topí a ne že ne a teplo zkracuje životnost. Vámi vybraná nemá konstrukci umožňující pasivní chlazení, LEDky s velkým počtem diod jsou low-end. Zaměřte si na typy s ideálně hliníkovým tělem, které dobře odvádí teplo, popř. žebrovaný plast a na podstatně menší počet ovšem "výkonných" čipů (např. 5x1W v jedné žárovce) Teplotu světla máte vybranou? Ve zkratce žluté nebo bílé světlo?
Ledky topí a ne že ne. Vybírejte hliníkové nebo plastové-žebrované tělo žárovky, upřednostněte několik výkonných světelných čipů (např. 5x1w v jedné žárovce) než 60ks "bludiček" Vybírejte takovou teplotu světla, která se nebude "mlátit" s ostatními světelnými zdroji v místnosti, ideálně i ve vedlejších místnostech.
No vidíte a já si právě myslím že je lepší 60 bludiček než 5 "nebludiček".
Světlo samozřejmě teplá bílá
Světelný tok se uvádí ve vyzařování do prostoru, aby se mohl porovnávat s klasickou žárovkou. U bodovek se světelný tok neuvádí a ze samotné definice tohoto pojmu ani nemůže, ale uvádí se vyzařování v úhlu. proto není možné porovnávat se světelným tokem klasické žárovky.
Záleží na prostorovém rozmístění kuchyně a zdy chcete osvětlení i pracovní plochy. Já jsem zvolil značkové dražší, ale příkon je 9W pro hlavní osvětlení a plně to nahradilo klasikou 100W žárovku. Na pracovní plochu příkon 3W místo původního 60W +40W.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.