Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chceme se nastěhovat do starého bytu po babičce, kde jsou dřevěné parkety (nenalakované). Čím je umýt? Raději se ptám, protože nevím, když nejsou nalakované, tak jestli tomu voda, popřípadě nějaký prostředek na mytí nemůže uškodit. Díkas za radu.
Nalakované nejsou a začernalé taky ne. Vypadají velmi zachovale. Domnívám se proto, že byly přebrušované poměrně nedávno.
Na parkety by voda správně vůbec neměla přijít. Jen vydrátkovat nebo vybrousit a napastovat. Jenže v dnešní době, když se stejně parkety přikryjí kobercem, tak mi příjde divné parkety pastovat. Sama jsem po řemeslnících parkety místo drátkování nebo broušení umyla a nechala vyschnout. A položila koberec ode zdi ke zdi. Jestli jsou parkety slušné, jen je zaměťte a pro svůj klid vlhkým hadrem na smetáku přetřete.
Sebod, nejspíš barbarství to je, ale viděla jste někdy několik desetiletí staré parkety v paneláku s nájemnými byty? Nejen užívané různě hygienou posedlými lidmi, ale i výběrem dřeva a halabala pokládkou. Doma, v domku, tož to bylo jiné kafe. Ale zase se vzpomínkou odtamtud, se vždycky osypu, když si vzpomenu na drátkování a pastování a leštění. Otroci! Celá rodina jsme byli před velikonocemi otroci parket. Koberec potrajdám vysavačem a je! Byt je pro mě a ne já pro byt!
babčo. Dávat na parkety koberec ode zdi ke zdi je barbarství.
doplněno 29.05.14 11:32:Babčo. Nemluvím o špatně položených parketách. Jestliže ale parkety vypadají dobře, tak já jsem pro jejich uchování. Jestliže nejsou parkety náležitě ošetřeny, tak v žádném případě na ně nepoužívat k očištění vodu. To by se nadělaly fleky. Buďto použít drátkování nebo přebrousit (ta trocha námahy se Vám vyplatí, protože když si spočítáte čas, který věnujete tomuto jednou za Xlet a když si představíte, že by tam byl koberec, který musíte neustále luxovat, tak to broušení je brnkačka). Poopravit spáry a použít kvalitní lak. Takováhle podlaha vydrží v perfektním stavu 15let. I na místě, které bylo pod oknem bez záclony a svítilo sem sluníčko, se s nimi nic nestalo. Údržba naprosto jednoduchá - setřít vlhkým hadrem.
Každoroční drátkování a pastování patří dávné minulosti...
Kdysi běžný způsob-vydrátkovat,nebo vybrousit,(z brusky jsem se cítil víc grogy než z drátkování a čas mi přišel stejný!)ptom rozdělat hydrovosk příslušné barvy,teda jakou chcete, a nahydrovoskovat,potom vyleštit,pak jen jednou za čas pastu na parkety.
Osvědčený způsob ošetření parket - používaný na vojně,ložnice s lokálním topením a chozením v kanadách!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.