Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž OSB sponky / vruty

Od: requied® odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

nemůžu se rozhodnout jak připevňovat OSB desky k nosné konstrukci a čím spojit 2 vrstvy na podlaze.

Výrobce doporučuje sponkování nebo vruty.

Na sponkování mě láká že je velmi snadné, rychlejší a levnější.

Máte někdo dlouhodobější zkušenost se sponkováním OSB desek?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jsem kutil a udělal jsem celoživotní zkušenost, že nejlepší lepidlo je hřebík. Kdybych se měl rozhodovat v tomto duchu, tak bych volil vruty - těm sponkám moc nevěřím. Zdravím!

doplněno 27.05.14 23:43:

Nevím, proč by se měl vrut lámat. Ale, volte to podle způsobu použití desek, resp. tlaku na ně nebo jejich případné demontáže. Jinak, já bych navrtal do desky otvor, zasunul hřebík potřebné délky (1/3 : 2/3) a zatloukl. Je to rychlejší (levnější), než vrut a pevnost snad větší, než sponka.

doplněno 28.05.14 21:28:

Tak tam dejte ty sponky. Můžete třeba i do rohů vruty, aby to drželo lépe. S hřebíkem je problém, když se ta deska nenavrtá - je tvrdá a hřebík se ohýbá. Proto je dobré to předvrtaní.

hodnocení

Tak výrobce doporučuje obě varianty a vybrat si musí každý sám.

zatím jsem dospěl k tomuto:

spony:

+ rychlost

+ cena

+ snadnost

+ pružné

- nejsou jištěné proti vytažení

vruty:

+ nelze je vytáhnout

+ dají se povolit dle potřeby

- lámou se

- nesnadná montáž

doplněno 28.05.14 16:21:

Tak jsem dnes mluvil s technikem z Kronospanu a on preferuje a doporučuje sponkování.

Jen pro montáž desky na desku se mají použít speciální spony, které mají jinak broušenou špičku.

Naopak hřebíky nedoporučuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]