Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s nízkým tarifem u elektřiny?

Od: petra2014 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

pořídila jsem si byt v němž chci po rekonstrukci využívat pro vytápění elektrokotel. Pochopila jsem, že tak mám nárok využívat nízký tarif 20 hodin denně, ale v podmínkách je uvedeno, že musím zabezpečit technické blokování elektrických spotřebičů. Jak tomu mám rozumět? Že když se budu sprchovat a zrovna se vypne nízký tarif, tak mi poteče studená voda? (elektrokotel bude totiž využíván zároveň pro ohřev TUV). Nebo když zrovna nebude doba nízkého tarifu, tak se elektrokotel vypne a já budu mít doma zimu? Díky za vysvětlení.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlada*
hodnocení

2x

Zdravím

Topím doma elektrikou. EON vypíná NT max 4 x denně po 1 hod. Ale většinou míň. Je to podle momentálního stavu sítě distributora. V So a Ne většinou nevypíná vůbec. U topení se to skoro nepozná, protože topení i stavba má dost velkou tepelnou setrvačnost. Na teplou vodu, TUV je mnohem vhodnější bojler, protože při přímém ohřevu je hodně velký proudový odběr a i tak je voda chladnější. Pokud se pustí sprcha, tak nám na stavbě teplota u 3f průtokového ohřívače klesala pod 40 st. C a dráty se třásly ve zdi. Protože bude bojler vyhřívaný min 20 h denně, stačí menší typ. Většinou stačí 60 l (stačí na osprchování dvou až tří osob ihned po sobě).

olaf71*
hodnocení

0x

elektrokotel se na na čtyři hodiny vypne, ale není to myslím na čtyři hodiny vkuse. předpokládám, že kotel bude ohřívat nějaký zásobník vody, pokud ne, tak bude voda studená

doplněno 26.05.14 17:46:

osobně si myslím, že elektrokotel není dobrá volba. raději bych šel do přímotopu a TUV z bojleru

petra2014
hodnocení

Slyšela jsem, že většina přímotopů přepaluje vzduch. Jako alergikovi mi vyhovuje spíše nízkoteplotní vytápění. Když jsem bydlela u rodičů, měli plynový kotel a u něj jsme vždy nastavovali nízkou teplotu topné vody pro radiátory. Předpokládám, že přímotopy hřejí podstatně více, což by mi nebylo příjemné. Proto jsem uvažovala o elektrokotli. Předběžně jsem se ptala na názor těch, kteří se zabývají instalacemi topení a řekli mi, že v dnešní době vyjde vytápění elektřinou nastejno. Elektřina je sice možná dražší než plyn, ale na rozdíl od plynu zase odpadá vyvložkování komína, revize atd. Nehledě na to, že se plynu bojím. Předpokládám také, že přímotopy mají větší sklony k vydávání různých zvuků poté co se vychladnuté začnou zahřívat. U elektrokotle mám možnost umístění do části bytu v níž by se vůbec nebydlelo.

111®

každý přímotop můžete mít na samostatném termostatu, pokud vám nebude vyhovovatejeho vestavný. Přetopení opravdu nehrozí..použijete-li termostat.

iz*

Proč by měly přímotopy vadávat zvuky? Mám dva - malý pro jaro a podzim a větší na zimu, ale zvuky nevydává ani jeden.

Přímotopy topí tak, jak si je nastavíte. Mají temostat, větší přímotop má i tři různé příkony, pod nimiž ještě lze plynule zvyšovat nebo snižovat výslednou teplotu.

Přímotop v době VT nevypínám, ale snižuji na co nejnižší teplotu, přitápím v době NT. S kotlem nemám zkušenost, ale předpokládám, že by v době VT neměl jet vůbec.

Mně by na tom kotli vadilo spíše to, že bych v případě poruchy byla jak bez tepla, tak bez teplé vody. Proto bych topení radši oddělila od ohřevu TUV.

petra2014
hodnocení

Myslela jsem zvuky způsobené tepelnou roztažností. Ale netvrdím, že to dělají všechny přímotopy. Nejvíc pazvuků produkují plynové WAFky a to i nové typy. Ostatně dělají to i některé radiátory - rodiče takové měli desítky let, poté co je vyměnili za nové, tak je klid.

jozka*

K vyhodam el. topeni jeste pripoctete neustale povinne vymeny kotlu, a kdo se v tom ma vyznat...

hodnocení

0x

pro elektrokotel budete využívat levné elektřiny 20hodin denně a to ne jen pro topení, ale i pro běžnou spotřebu. V době nízkého tarifu se vše přepne na levný proud. Od tud ta informace o blokování. pravděpodobně budete mít

"- soustava TN-C s blokováním přímotopného vytápění a dalších topných elektrických spotřebičů"

Ten název je možná těžko srozumitelný, ale jedná se o druh vydrátování elektroměrného rozvaděče dle zapojení č.5. Toto provede odborná firma, která se tímto zabývá. V překladu to znamená, že když je vysoký tarif, tak na HDO SP1 zablokuje na elektroměru načítání nízkého tarifu, SP2 vám zablokuje topení elektrokotle a SP3 vám zablokuje nahřívání bojleru. Jakmile přijde povel na nízký tarif, tak se spínací nule odepne od elektroměru a připne se na kotel a bojler. To je vše.

hodnocení

0x

info i tady

D45d: Nízký tarif po dobu 20 hodin denně

Nízký tarif v sazbě D45d platí po 20 hodin denně, přičemž distributor může tuto dobu rozdělit do nejvýše 7 samostatných časových úseků. Žádný z nich ale nesmí být kratší než 1 hodina. Přímotopné spotřebiče a bojler jsou pak zapínány, resp. vypínány v době platnosti nízkého tarifu pomocí HDO.

použito z

chytryodberatel.cz/...

doplněno 26.05.14 20:48:

jinak odsledujete dobu nízkého tarifu, který se pravidelně pro danou územní oblast pravidelně opakuje a podle toho si zařídíte chod domácnosti

doplněno 26.05.14 20:56:

zde si můžete zjistit časy spínání NT a VT pro ČEZ (vyberete si oblast); pokud máte EON, PRE vyhledáte na jejich stránkách

olaf71*

to odsledování HDO je jednoduché. stačí si přečíst jeho číslo na krytu a na stránkách dodavatele jsou časy

Mám na výstupu kotle doběhový termostat kterým drží oběhové čerpadlo v chodu dokud voda nevychladne na 25°C Jinak se totiž při přepnuti tarifu vypne s kotlem i oběh i kdyby měl kotel zrovna 60. Tohle řešení mi zkrátilo dobu po kterou topení netopí.
Jinak nemusíte mít strach že byste čtyři hodiny v kuse byli bez topení většinou se to vypíná dvě hodiny ráno a dvě kolem šesté. Když budete vidět že je velká zima, jednoduše sí hodinu před tím nastavíte na prostorovém termostatu zvýšení teploty o dva stupně aby se vám byt předehřál.
Co se týče ročních nákladů,máme v RD kotel 12kw a měsíční zálohy cca 11x3000.- Soused topil v přibližně stejném domku koxem a dal za uhlí taky 30000 a ještě měl zálohy kolem 2000 na elektřinu.
Přímotopy jsem zavrhl protože je mám v práci a přes to že už se nám jich tu vystřídalo spousta tipů, všechny v noci za úplného ticha slyším bzučet. O hukotu větráku, když by to člověk chtěl pustit na turbo ani nemluvím. Kdybych přemýšlel o přímotopné variantě zajímal bych se o sálavé stropní nebo stěnové panely. Podle receptáře, loskutáka a podobných pořadů je to hotový zázrak. Bohužel nikdo koho znám to nemá tak nevím jaká je skutečnost.

V práci na dílně máme sálavé panely a opravdu topí. Trochu jsem se toho v zimě bál, ale letošní byla mírná, tak jme neměli žádný problém. Uvidíme až více přituhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]