Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vada na prodané použité vodárně

Od: boleslavacka* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

před 2 měsíci jsem prodala domácí vodárnu (použitou, ale plně funkční). Teď se mi ozval pán, že má vodárna prasklou membránu, že je vadná a co s tím budeme dělat. Nabídla jsem mu tedy finanční kompenzaci za novou membránu. Jak se mám bránit pokud na to nepřistoupí? Je mi divné, že se ozval až po 2 měsících. Děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

betaraybill*
hodnocení

2x

Taky bych ho poslal někam. Je to použitá a starší věc. Při předání fungovala? Fungovala! Po dvou měsících mohla odejít i jeho péčí nepéčí

danys*

nechápu o jaké kompenzaci mluvíte! Byla dána nějaká záruka? pokud pán přijel, vyzkoušel, zaplatil a odvezl, tak bych mu sdělil, že měl možnost si vše prohlédnout a jelikož se jedná o použitou věc, která byla v době prodeje funkční, tak si bohužel membránu musí koupit ze svých!

boleslavacka*
hodnocení

Posílala jsem to poštou. Pán byl upozorněn na nedostatky (vyfotila jsem a poslala emailem). Před odesláním jsme ji ještě přezkoušeli a pak poslali. A po 2 měsících tohle. Tak to si možná ještě tu kompenzaci rozmyslím.

asd*

Byla v pořádku, že mu po dvou měsících praskla je jeho problém. Poslal bych ho do háje.

zajixxx*

Asi bych mu také nic nedal, jak můžete vědět že si to nezpůsobil třeba sám?... Chod naprázdno, případně vodárna nasála nějaký nepořádek...

Kdyby na tom trval, tak bych asi chtěl dokumenty, od firmy která mu to montovala. Včetně revize, a podobných blbostí, které na 101% nemá. Pak bych opět argumentoval...tak jako předchozí rádci.

jakublinhart1*
hodnocení

0x

já bych ho poslal do pr... a nic bych mu nedal

boleslavacka*
hodnocení

před prodejem jsme ji odzkoušeli a všechno fungovalo. Ale jestli už ta membrána byla prasklá, to fakt nevím, nerozdělávali jsme ji...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Taky bych asi pánovi vysvětlil, že si kupoval vodárnu už použitou a že proto nemusí mít parametry jako nová. Byla nějaká sleva na ceně, proti nové? Je taky otázka, jestli ji má správně nastavenou na provoz. To je jakési nějaké tvrzení o něčem, nebo o ničem.

boleslavacka*
hodnocení

Nová vodárna stojí cca 3700kč, my jí prodávali za 2000kč. Takže dost podstatná sleva a opravdu jsme odzkoušeli a vše fungovalo. Asi ho pošlu někam :)

Reakce typu "poslal bych ho do háje.." jen ukazují a potvrzují smutnou tvář nás všech. I když záruka nebyla součástí prodeje, člověka nezruinuje finanční injekce, za to dobrý pocit přinese. Cena nového neoriginálního vaku začíná na 150Kč.

Podrobnosti mi nejsou známy - značka, model, stáří, její bývala funkce.. Ale k membráně obecně. Jedná o se spotřební zboží, které je nutné vyměnit v okamžiku, kdy se prodře, respektive vytvoří díra. Důvodem je běžné používání, ale taktéž špatná údržba (malý tlak v nádobě, vlivem které se plášť přilepí a prodření se urychlí).

Pryžový vak mohl být načat, nebo poškozen v době prodeje - pokud člověk neprovede zkoušku, přijde na to až po čase.

doplněno 27.05.14 17:10:

Všechno není černobílé, pravda není jen jedna. Ale to už záleží na svědomí prodejce.

Osobně mám ve zvyku, že když u prodeje neoznámím, že veškeré mé povinnosti převzetím výrobku končí, rád vyhovím žádosti, u které mám pocit, že jsem se částečně podílel příčině.

asd*

Právě pro to bych ho poslal do háje. Po dvou měsících odejde spotřební díl. Styděl bych se chtít ho po prodávajícím.

Jestli chtěl záruku, tak si měl koupit novou v obchodě. U použité s opotřebením musí počítat.

boleslavacka*
hodnocení

Pán mi odpověděl toto: Ano ,motor je v pořádku,čerpadlo nemám vyzkoušené v důsledku prasklé membrány.

Přijde mi to divné, že píše, že motor je v pořádku, ale čerpadlo nemohl vyzkoušet. To teda musel zapnout na sucho. A membrána stojí u tohoto typu od 370kč. Takže když jsem vodárnu prodala za 2000,- (nová stojí od 3800,-) tak někomu posílat 370,- po 2 měsících se mi opravdu nechce. Ještě jsem psala, že už není v záruce. Nechci být blbá a hned někomu vyhovovat pokud je to takhle podezřelé. Když by to napsal hned, že je závada tak bych asi neuvažovala a poslala mu část peněz zpět. Tak nevím...

doplněno 27.05.14 21:27:

a vodárnu jsem před odesláním ještě zkoušela a vše fungovalo. Čerpala vodu a natlakovala se v pohodě. Je mi to divné.

hodnocení

0x

Prodej movité a použité věci se řídí novým Občanským zákoníkem. Právě z těchto důvodů jsem v jiné rubrice této poradny zadal právním poradcům otázku, které § se takového prodeje týkají. On je totiž ten Občanský zákoník poměrně složitý (možná schválně, aby si každý bral na všechno advokáta a platil jak mourovatý :)) ), je tam smíchána úprava různých životních situací. Takže kdyby byla k dispozici čísla §, bylo by to značně jednodušší !

buss

Obávám se, že tomu tak není: Prodej movité a použité věci se řídí novým Občanským zákoníkem. Kde to je?

A podle kterého zákona tedy soudy rozhodují spory vzniklé v souvislosti s prodejem movitých věcí mezi občany? (Váš názor).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]