Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych se poradit s někým více fundovaným ve věci rozvodu TV signálu v RD. Bohužel se mi nedaří kvalitně signál rozvést do 4 - pokojů. Zapojení mám následující. Na půdě / Anténa Colorka (síto) + v anténě zesilovač 30dB napájeno adaptérem přímo na půdě. Na půdě je pak 8-cestný rozbočovač do kterého je pak tato antena zapojena a z rozbočena systémem hvězda do pokojů (4 pokoje zatím). Rozbočovač má uvedený útlum 9dB na větev. Problém je následující. Pokud připojím anténu napřímo k nějáké TV je signál OK úroveň 65%. Jakmile připojím k anténě onen rozbočovač signál spadne na úroveň kdy obraz chvíli jede a chvíli nejede nebo kostičkuje. Na fungl nové TV Panasonic, kde je asi extrémně citliví tuner se signál nechytá. Chci se zeptat zda někdo nemá zkušenost jak tohle vyřešit. Jelikož jsem ve velice blízké vzdálenosti od velice silného signálu ( KOJÁL) je zde asi i rušení tímto vysílačem nebo se mylím?Signál z VESELICE chci chytat kvůli MULTIPLEXu 4 který na KOJALE není a asi nikdy nebude.
Pomohl by vyměnit 8-cestý rozbočovač za něco takového t-cz.com/... případně jak vyřešit tento problém? Koupit zesilovač do antény pouze pro 44K na kterém je vysílán MULTIPLEX 4 z VESELICE tím snížit rušení na stavajícím zesilovači MULTIKANALOVÉM nebo místo síta vilit ještě něco více směrového se zesilovačem pouze na kanal 44? Na kojál bych pak použil jinou malinkou anténu a tyhle dva signály pak případně sloučil. Děkuji za názory a nápady.
Pro takový systém je možné koupit přijímací zařízení pro DTV a společné rozvody.Není možné použít nějaký univerzální zesilovač,protože záleží na tom,jaké má zesilovací vlastnosti v určené šíři pásma.Zrovna tak musí odpovídat i rozbočovače,dokonce i anténa musí mít patričný zisk pro určenou šíři pásma.
JABRAKA
Měl by jste tedy nějáké přesné řešení problému? Typ vhodnéjší antény a k němu vhodný rozbočovač na 4 TV?
Jinak co se týče toho vysílač VESELICE ( K44 ) tak tam se bez zesílení nemám šanci chytit. Výkon je necelý 1kW a to je dost málo. Jsem opravdu cca těch 5km od vysílače a ještě vysílač má pokrytí směřováno na opačný směr, takže se chytám jak kdyby na záda vysílače. Dříve jsem chytal signál na tomto systému (COLORKA+zesilovač) až z vysílače přímo z BRNA a plně funkční signál (tj vzdálenost cca 30km). Signál je v současné době použitelný, ale pouze v případě že anténu napojím pouze na jednu TV (nezapojuji vůbec rozbočovač). Co se týče ostatních multiplexu ty se dají chytit z Kojálu v pohodě tam stačí do TV strčit třeba i kousek drátu a plně funguje. Chci se zeptat zda by pomohl v anténě vyměnit multikanalový zesilovač za kanalový například tento: omko.cz/...
Anténa typu "síto" má sama o sobě zisk (vůči standardnímu dipólu) zisk asi 12 dB, laicky řečeno tedy dává dostatečně silný signál i bez zesilovače. Při zesílení o dalších 30 dB je signál velmi silný a má dostatečnou rezervu pro další útlumy při rozvodu po domě, tedy útlum v rozbočovači a kabelech. Pokud jsou použité vhodné kabely, není útlum v kabelech v RD tak velký. atd..
Zkuste docela prostě použít samotnou anténu bez zesilovače.
Abych ti mohl odpovědět, tak budu potřebovat vědět alespoň úrovně v dBuV na jednotlivých kanálech, co ti jdou s antény.
Pokuď ale chytáš zadní lalok vysílače, tak budu potřebovat ještě hodnoty MER, CBER či VBER.
Bez těchto hodnot je to jen věštění z křišťálové koule a rady typu pokus - omyl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.