Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohli by ste mi prosím poradit jak dorovnat svah do roviny?
Je to vcelku prudký svah nacházející se na mým pomemku, který chci oplotit, ale kdybch nedorovnal ten svah, tak bych se připravil o dost pozemku. Bojím se toho, že když to nechám zasypávat, tak že mi to bude sjiždět.
Takže kdyby ste mi někdo poradili, jak to udělat, tak bych Vám byl moc vděčný.
Děkuji.
Ahoj. V tomhle, je těžké nějak přesně radit. V základní otázce, chybí rozdíl v převýšení a na kolika metrech má být něčeho dosaženo. Budeme vycházet z možností přírody. Ta má v tomhle jistou hranici. Je to asi 45 stupňový náklon terénu. Když je té zeminy více než těch 45 st., co je navíc, to se samo (gravitací ) sesype dolů. Když méně, tak se tam do té stráně může ještě přidat. Když je to akorát, tak na té ploše začne růst tráva a stráň bude držet. Taky záleží na použitém materiálu tý navážky. Dnes se na podporu toho svahování používají různé sítě a koberce a nebo při zemi se plazící keře. Pokud se má dosáhnout jiných hodnot, bude asi nutné přidat nějaké tarásky. Tak asi tak. Ahoj.
doplněno 24.05.14 22:12:Koukám, že chybka se vloudila. Že jsem se až tak přesně netrefil do dotazu. Berte to proto jen jako info o jiné věci. Mě se nějak víc líbí použití dílců, jako jsou KB Blocky a věci tomu podobné. A kladené se spárami. U těch Gabionových sítí mám nějaký problém s jejich odolností a trvanlivostí těch sítí. Ale. že se za pomocí nich, stavějí zajímavé tvary opěrek.
píšete to ne zcela přesně a jasně, težko se pak reaguje. Jedna možnost je vytvoření opěrné zídky z želez. betonu nebo prefabrikátů s výztužemi a zalitím betonem na spodní straně pozemku do výšky kam pořebujete dosypat. Existují i novodbé metody pomocí výztužných geomříží, pomocí nichž můžete vytvořit zemní opěrný systém také. Např. geomat.cz.
doplněno 24.05.14 21:57:bene gabiony jsou hlavně myslím drahé, ale záleží jaký se použije druh a kvalita kamene, je fakt, že na nepohledové straně je možno použít v zásadě cokoli kamenu podobnému a trvanlivému - třeba bet. recyklát. Opěrná bet zeď jiste není jedinou možností. za komára byly hitem žb prefabrikáty, které se vylňovaly zeminou dnes to můžete okopírovat a použít např. staré pneumatiky, a ty také vyplnit jílem nebo lepivou zeminou a mátez nich opěrnou zídku jak víno. Chce to hledat . . .
Dobrý den, ta možnost, o které píše kolega @kimba je asi jediná. Jenom Vás upozorním, že ta opěrná zeď musí mít pořadné zaklady - v zimě půda promrzá, tím se roztahuje a ten tlak na tu zídku bude značný a mohla by se naklonit nebo popraskat. Nebo použít gabiony, které jsou mohutné a těžké. Zdravím!
doplněno 24.05.14 21:32: doplněno 24.05.14 22:12:miramira - o finanční náročnosti na tu úpravu můžeme jen spekulovat, resp. nevíme, kolik chce tazatel investovat a ani, jak je svah dlouhý a svažitý. Podle toho bych se rozhodoval. Je asi zřejmé, že součástí opěrné zídky nebo zdi bude i plot. Také je otázkou velikost zasypané plochy a její další využití - asi to bude jiné pro trávník nebo např. stavbu garáže. Ale, třeba nám to tazatel ještě napíše.
doplněno 25.05.14 10:30:filee - máte nový dům, tak by to chtělo udělat trochu esteticky, aby to k němu pasovalo. Musíte vědět, kde přesně je hranice Vašeho pozemku a za tu se nesmíte dostat. Ta cestička už asi není u Vás. Ten výškový rozdíl tam není velký, tak gabiony beru zpět. Ovšem, jedna vrstva gabionu by tam byla hezká a rychlé řešení. Jinak budete asi kopat hluboký základ, betonovat, na to zídku ze ztraceného bednění, do ní dráty a beton. A nezapomenout na sloupky pro oplocení. Ale, možná by stačilo navézt na hranici pozemku hromady kamení a za ně směrem ke svahu zeminu. Také můžete svah ponechat, udělat normální oplocení pod ním a tu šikmou plochu nechat porůst "plazivkou", aby se tam nemusela sekat tráva. Takže, řešení je více.
Dobrý den,
všem Vám děkuji za názory a rady. Omlouvám se, že jsem to bližeji nespecifikoval. Než bych to vysvetlil, tak sem dám radějí foto docs.google.com/...
Chci to srovnat podél celého svahu do roviny. Rovina bude začínat jak je ta lípa (tak po celé délce).
Hledám nejjednodušší způsob a nejlevnější. Jakmile to budu mít srovnáno, tak budu oplocovat.
Ještě jednou Vám děkuji.
Tak přidám i já svůj názor. Nestavěla bych žádnou zíďku. Na svém pozemku bych dorovnala zeminou a nechala bych svah tak, aby jeho pata byla na hranici pozemku. O sypném úhlu zde již někdo psal, volila bych o něco menší. A pak bych ten svah osázela. Nikoliv však pokravnými rostlinami, ale keři a stromy. Prostě klasický živý plot. Svah by se tak zpevnil. Potom jak by svah přecházel do roviny na Vašem pozemku, tak bych tu výsadbu místy protáhla do této roviny. Máte tam dost místa, tak netroškařit s místem. Žádné přesné záhony. Nepravidelné tvary. Takže směrem od svahu by byly keře a stomy, před ně vyšší trvalky, pak nižší, sem tam ozdobnou trávu, různé pokryvné rostliny. Pak plochu mezi těmito rostlinami a domem nechat jenom zatravněné. No, ale třeba tam chcete mít ovocný sad a pak vše, co jsem napsala, je k ničemu
Hlavně při zakládání okrasné zahrady dejte pozor na jednu chybu, kterou lidé dělají. Sázejí rostliny cikcak do volné plochy. To je špatně. Vždy lépe vynikne větší skupina různých rostlin pohromadě. Čím větší zahrada, tím větší tento "ostrůvek" zeleni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.