Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce podlahy suchou cestou

Od: tomikk* odpovědí: 10 změna:

Ahoj ,

chtěl bych poradit jak na novou podlahu .

Jedná se o podlahu ve starším domku v místnosti 4X5 m , aktuální stav je odshora - parkety nalepené na asfaltu pod tím prkna nabité na trámech a nějaká výplň ( blíže neidentifikována ) mezi trámy . Parkety vržou a jsou hodně nevzhledné a v místech vyduté . Při změně počasi či za deště je i nepříjemný odér zatuchlosti , plíseň v místnosti nikde není .

Uvažoval jsem o betonování ale s ohledem na to že beton musí vyzrát chci řešit rekonstrukci suchou cestou . Napadá mne vše vytrhat , trámy ponechat ( pokud budou ok či vyměnit ) výplň vyvozit , použít izolaci , prostor vyplnit polystyrénem zaklopit OSB deskami na to plovoučku?

Díky za radu .

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

podlaha
hodnocení

0x

Dělal jsem to tak skoro v celém bytě, jde to, ale Vy to nedělejte ! Je to zbytečně moc práce a peněz ! Také jsem nevěřil. Na Vašem místě bych zvážil rekonstrukci parket, dneska se k tomu lidé vracejí, pokud je nechcete, tak bych je vytrhal a na trámy položil OSB nebo dřevotřísku. Mezi trámy je škvára, je to děs a hrůza. Říká se tomu podlaha na vzduchových polštářích - je to tak, že zespodu je rákosový strop nahozený na prkenné podbití, nosné trámy a mezi nimi místo, nad tím prkenný záklop, na tom trámky a mezi nimi škvára, na tom prkna jako pochozí podlaha, případně na tom další krytina. Pokud by jste chtěl zateplovat, tak zespodu vyvrtat díru do stropu a mezi nosné trámy nafoukat izolaci a udělat SDK strop.

Já jsem celý vršek vyházel až na podbití na nosných trámech, mezi trámy jsem to vysál, dal jsem tam vatu na plnou výšku, na to zpět ten záklop, na něj 8mm hobru, na to křížem dvě vrstvy podlahového polystyrenu, kolem dokola dilatační pásek N/PP a na to 2x18mm DTD a na to lino. V ložnici budu dělat obdobně jen budu dávat 40mm podlahový polystyren, 40mm akustické minerální desky a 2x18mm OSB, kolem dokola dilatační pásek N/PP.

Pokud Vám jde však čistě jen o vrchní pochozí vrstvu, udělejte co jsem říkal, pouze vytrhat prkna (desky) a dát tam nové, škváru nevyvážet. Je to nákladné a pracné. Vlastní zkušenost.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Zjisti si, na kolika místech, kde to nějak vrže a pak by se dalo v tom místě navrtat malou díru a to místose pokusit vyplnit nějakým, třeba disperzním lepidlem. Tohle jsme dělali s podlahářem-parketářem. Co proteče ven nahoru, se jen otře hadrem. Jinak, parkety se dají obrousit a to pak hned vypadají jako nové. Pokud je nechceš, šly by překrýt nějakou plovoučkou. Víc bych taky nědělal. Ahoj.

doplněno 21.05.14 20:16:

Ahoj. Zvláštní, ani mě Milane možnost, že by ta místnost mohla být v přízemí nenapadla. Pak by tam těch potíží mohlo být i víc.

hodnocení

0x

Tomáši, je třeba odpovědět na několik otázek.

Jedná se o přízemí? Je tam hydroizolace? Kolegové mají taky otázky..

doplněno 21.05.14 20:57:

humbuckere, já jen spekujuji...uvidíme, co sdělí tazatel..

doplněno 22.05.14 12:10:

Tomáši, já bych postupoval asi takto:

složení podlahy, povrchová úprava třeba koberec, 4cm beton, 10cm EPS 100Z, hydroizolace napojené na nerez, podkladový beton 4cm.

Samozřejmě můžete hýbat s rozmery, nahradit vrchní beton deskou OSB, více izolace. Spočítáte kolik je to centimetrů a o to vyberete podlahu dolů..

OK? Pochopil?

doplněno 22.05.14 14:59:

2vrstvy V 60S 35.

Nemusí být nutně beton, lze nahradit jen suchou výstavbou..

tomikk*
hodnocení

Dobrý den ,

doplňuji že se jedná o přízemí , nepodsklepené. Bohužel izolace jaká je nevím ještě jsem plně nerozkryl stávající podlahu pouze proveden rozbor v rohu . Raději bych počítal s nejhorší variantou a to že zde není ...Jinak zdivo podřezáno nerez plechem po celém obvodu.

tomikk*
hodnocení

OK pochopil .

Pane Milane jakou doporučujete hydroizolaci? Lepenka? Textílie?

díky

jabraka*
hodnocení

0x

Existuje možnost položit na ty parkety dvojdesku rigidur - podlahy.deska se může jen položit na mirelon jako plovoucí podlaha.Jednotlivé desky se lepí k sobě do monolitu.Okolo zůstává mezera,která se může zapěnit.Uzavře se lištou.

JABRAKA

tomikk*
hodnocení

Dobrý den ,

bohužel nemůžu podlahu navyšovat , stávající stav je pro mne výchozí bod - nula . Jinak parkety už to mají za sebou , potvrzeno i parketářem .

milan23*
hodnocení

0x
Předpokládám že pod polštáři narazíte za chvíli na rostly terén, cestou skrz podlahu byste měl potkat rozpadlý dehtový papír.Ten odér je z vlhkého dřeva.
Všechno bude muset pryč, to bude cca 30-40 cm konstrukce.Betonováni se obavám nevyhnete.
doplněno 22.05.14 09:44: Zkuste se poptat v okolí jestli u Vás není nadlimitní hladina radonu,koukňete na radonovou mapu ČR, když byste měl ,,štěstí" a někdo by Vám vystavil pozitivní protokol, mohl byste si nechat nové skladby podlah zaplatit státem formou dotace.Jinak provedení kce se dělá prakticky stejně jako u protiradonového opatření, iglú a spol je drahé lobby.
Jen pro info, zajímalo by mě, jestli ty zaberaněné nerez plechy netvoří tep. most, nevšiml jste si?
tomikk*
hodnocení

Dobrý den ,

betonovat to právě že nemůžu , nemůžu čekat než vyzrají betony . Dům jsme rekonstruovali tak že jsme jej celý krom této místnosti zbořili ( z důvodů m2 protože jinak by už stavbu musela provádět firma ) .Nerez izolaci jsme zde dali preventivně jinak je vše zatepleno 17cm šedý polystyren . Tepelný post jsem nikde nepozoroval ( vhhko , kondenzace vody či plísně ) .

milan23*
Beton je v tlaku zatižitelný cca za 1-2 dny.
Tu zatuchlou vrstvu musíte dát pryč a to bude cca těch 30 cm.pak jedině upravit terén do max. roviny(Prosívka, písek, cement. stabilizace..?)-50 mm,pak položit asfalt pásy a napojit do nerez. plechů, dřevěný rošt-150 mm do něj vložit vatu, 2 xOSB- 50 mm, pochozí vrstva-podlahová prkna -25mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]