Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění - rozvody

Od: derren* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

nezávazně jsem dávám nákres rozvodu topení, jen jsem odmazal dimenze, jelikož se mi nezdály, pokud bude mít někdo chuť muže odimenzovat k porovnání.

Na zpátečce je osazen třícestný kohout jelikoz na zpátečce bude napojeno potrubí které povede pod drevenou podlahou a bude využívat teplo ze zpátečky, varianta místo akumulacní nadoby, která by schromaždovala nevyužité teplo.

Jedna se o krbovou vložku 10Kw s výměníkem na rozvodu bude osazena i odbočka pro elektrokotel který by do budoucna byl osazen ve sklepě.

Děkuji

Vytápění - rozvody

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No...ono se dimenzuje výpočtem A to Vám nikdo zadarmo dělat nebude.

Nicméně u 10kW zdroje a nuceného rozvodu vystačíte s Cu 16,18 a 22mm..

doplněno 20.05.14 12:26:

No ano, takže od oka..

Hlavní přívod od zdroje 22mm...vedení pro dvě tělesa 18mm...a pro každé těleso 16mm.

Nic moc na tom nespletete..u takto malého rozvodu se to ani moc nedá pokazit.

doplněno 20.05.14 13:05:

topic:

dimenze se v totmo případě odhadnout dají..škrcení bych si spočítal.

Nebo nastavil až dle provozu.

Pokud bych měl čas, spočítal bych (si) to..Jinak jsoou výpočty otázka ceny projektu..(co je a není ochoten zákaznín zaplatit).

topic

Vy tohle počítáte? ;)

Je tam El. kotel = 22 bude jak od něj tak od výměníku = celé mezi el. kotlem a výměníkem, zbytek budou jen odbočky pro jeden radiátor 16

Ochrana proti přetopení (dochl. smyčka atd.)

topic

Hlavní přívod od zdroje 22mm...vedení pro dvě tělesa 18mm...a pro každé těleso 16mm

Já jen že tohle má mouchu, jak to chcete hydrualicky vyvážit aby to fungovalo pro kotel i výměník? Termohlavice mít nemůže, protože výměník 10 kW, resp. dovolil bych si jí dát jen na jeden radiátor (R3)

derren*
hodnocení

já mám nadimenzované potrubí od topenáře, ale příjde mi to zbytečně velké, proto jsem chtěl ověřit, např. hlavní rozvod 28mm a rozvody od vložky kde ej osazené čerpadlo, expans, vetili atd v 35mm na tak malý rozvod.

Šmankote...

No, tož Cu 32mm je dražší než Cu18mm...takže bude mít topenář větší zisk.

Já Vám klidně dodám i Cu 108mm..nenbo ještě větší..budete mít rezervu:)

derren*
hodnocení

proto jsem si myslel že je to dost a že půjde asi topenaři o zisk nebo mu zbylo nějaké potrubí těchto dimenzí, takže ruce dam asi od něj pryč nebo to bude ve finále samá více práce, nejspíše se do toho pustím sám, průkaz na pájení medi mám i kdyz propadlej :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pájení mědi

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]