Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Od vany vede drat

Od: ujendys* odpovědí: 30 změna:
Pod vanou jsem nasel drat ktery vede od vany nekam na co tam je?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

3x

Jestli je vana kovová, bude to uzemnění. :)

hodnocení

2x
Pospojování, uzemnění, tedy všechny kovové části v koupelně by měly být pospojovány a uzemněny, je to kvůli bezpečnosti

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, patrně to bude uzemnění - měl by být ve žlutozelené izolaci. Zdravím!

doplněno 19.05.14 11:23:

ujendys - to bude asi něco hodně starého. Kam vede druhý konec drátu? Za určitých okolností by to mohla být i stará anténa na rádio - ale, ta se spíše připevňovala na radiátor. Toto bude to uzemnění.

buss
hodnocení

1x

Asi na přívod vody ..., uzemnění.

hop®
hodnocení

1x

Je to ochranné pospojení, většinou vede někam ke kovové konstrukci bytového jádra nebo přímo k uzemnění v rozvaděči. Pokud máte kovovou vanu tak připojením drátu k vaně nic nezkazíte, ale dnešní předpisy již toto pospojení striktně nevyžadují, pokud je elektroinstalace v koupelně provedena podle aktuálních norem...

doplněno 19.05.14 22:30:

@monkey, chápu, že každý nečte mé reakce, a omlouvám se, že se občas opakuji. Dnes, pokud je koupelna připojena podle aktuálních norem, není vyžadováno pospojení ani uzemnění plechové vany ani sprchového koutu.

monkey

Měl jsem rozepsanou odpověď, takže Váš příspěvek jsem viděl až poté. Věřím. Známý, revizní technik, mi toto i přesto doporučil. Neznalý není, to jsem ji opravu jist. A rád dělám věci poctivě, jak to jen jde.

fido*

Známý neznamená všeznalý. Dejte na informace co píše HOP. Navíc když hodíte fén do vany, která je neuzemněná tak je větší šance, že to přežijete. Nebo si myslíte, že byste to nepřežil? Líbí se mi když píšete, že je to ochrana proti tomu, že se v koupelně chytíte dvou železných předmětů. Schválně běžte do koupelny a najděte dva železné předměty na kterých může být proud a je šance, že na něj šaháte. Dnes je vše lakované, umělohmotné a hlavně NEPOSPOJOVANE. .. .. .. ale ten drát si pod vanou schovejte ... když to říkal známý ...Také rád dělám poctivě a pořádně, ale známý lékař z 18.století říkal, že na angínu je dobré pouštět žilou. Ne to bych nedělal, i když je to známý ... Zkuste brát novodobé poznatky a nechat si poradit. Třeba od HOPa...

monkey

Všeznalý to jistě neznamená, ale když přednáší, tak asi blbej nebude. Že drát být nemusí ví.

Na dosah mám kovový rám podsvětleného zrcadla, světlo nad zrcadlem, vodovodní batere (voda se nemusí tahat jen v PPR), měděné trubky od topení a připojení k žebříku, kde jsou termostatické hlavice. Na to vše dosáhnu z vany. A když si na okraj vany stoupnu, tak i na stropní světlo. Ano, je vše se správným krytím a ve správných zónách. Co když bude mít chránič poruchu? Prý je to i pro případ blesku a vyrovnání potenciálu.

fido*

To, že přednáší neznamená, že je chytrej, ale že má lektorskou zkoušku. Blbých lektorů je jako doktorů.

Vy máte kovový rám u zrcadla? Holý? To ani nemáte žádný nástřik nebo aspoň Balakryl? A vy opravdu máte kovový rám v takové vlízkosti živých vodičů, že se tam může objevit napětí? Vy používáte termostatické hlavice kovové, bez umělohmotných krytů? Jste divnej. Takže Vám doporučuji. Neuzemnujte vanu. Neboť pokud budete mít na vašem zrdcadle napětí a neuzemněnou vanu, nemůže vás to "kopnout". Když ji uzemníte tak Vás to zabije. Plácáte totiš nesmysly, kterým nerozumíte. To uzemnění nechrání Vás, ale již to, když se napětí na zmínění věci objeví. proč myslíte, že vysokonapětových trafech nosí gumáky? Protože jsou idioti? Právě proto, aby když se dotnou napětí, aby je nezemnili jejich nohy, neboť by je to zabilo. Stejně jako vás zabije, když budete mít napětí na zrdcadle a druhou rukou šáhnete na uzeměnou vanu.

p.s. vy asi nejste moc normální, když z vany šaháte na kovové věci? LOL, teď jsem si všiml, že jste schopen se postavit do vany, pak na vanu a ošahávat stropní světlo.

Kvůli takovým negramotum byl dlouho zákon postavený tak, že v koupelně nesměly být ani zásuvky. Naštěstí se zvyšující gtramotnosti obyvatelstva a zlepšujícím vzdělávacím metodám, jsou děti poučeny co je nebezpečné a co životu nebezpečné. Nechyběl jste ten den ve škole?

monkey

Ano, na zrcadle (IP44), nebo přesněji za zrcadle, ale přístupný, je kovový rám. Nevím, co má za povrchovou úpravu, ale na pohled je to také kov. Nicméně jsou zboku 2 šroubky, které s uzeměním spojené jsou. Termostatické jsou plastové, ale připojení (kolínko) je kovové a lze se ho dotknout. Ne, záměrně z vany nezkouším sahat na kovové věci, ale možné to je. V normách je ošetřených dost věcí, které jsou sice nepravděpodobné, ale možné. Neříkám, že to tak dělám, ale je to možné! Ono je snad nemožné opírat se o kovovou vanu a přitom regulovat topení? Nebo sedět na vaně a sáhnout na baterii? Vy snad máte vanu bez odpadu, že je dokonale izolovaná? Při vypouštění vany či sprchování ve vaně Vám snad voda neodtéká odpadem? Nebo doma všude chodíte v gumákách? Co blesk? Ona i v PPR trubkách voda je vodivá. Aha, taky nemožné, však nám do domu nikdy neuhodil. A neuzeměnou vanu ve staré koupelně jsme měli donedávna, chránič taky žádný, a taky to nikoho neporazilo. Proč to tedy řešit, ne?

fido*

Ne opravdu nikdy do něj neuhodil blesk a z příbuzných také neznám komu by blesk projel domem. Na to máme hromosvod. Nevím kolik van jste montoval, ale já dělal jen dvě a odpady máme umělohmotné, včetně kohoutků na které šahám. I kdyš je to renomovaná firma, je to jen tvrzené hmona se stříbrným povrchem. Ano baterie je nějaký odlitek, ale je napojena na umělohmotné trubky. Na každé kravině v bytě je uzemňovací šroubek, je to hlavně právní ochrana výrobce, co kdyby ... Topení nereguluji na to máme funkční ventily, ale já mám v bytě jiný systém, který nebudu popisovat. Ale i tak by vana neměla mít šanci setkat se s proudem.

Ohledně proudu v trubkách ... zkuste zapřemýšlet ... myslíte, že vy jste širokodaleko jediný kdo by měl trubky uzemněné? Stačí mít uzemněný hlavní přívod vody na patě domu. A i to je na polemiku. Neboť Vámi zmíněný blesk a proud by se naopak do trubek a vody mohl dostat, když bude uzemněn, než kdyby nebyl. Co myslíte?

Vy máte zrdcadlo IP44 , to mě zase něco pobavilo. Víte co znamená to IP? Hlavně to, že se dovnitř nedostane voda. Kolik vnitřních otvorů, které je důležité chránit před vodou vaše zrdcadlo má? HAHA, tak to je goool. Ale věřím, že to tam je, dnes Ti výrobci taky nalepí na cokoli kdejakou kravinu, aby to vypadalo lépe.

Uzavřel bych to. Kdo chce, at si tam drát nechá. Kdybych si za 20 let dával nějakou ozdobnou kovovou vanu ( což nebudu - umělá je přece jen teplá a nechladí vodu), tak si ten drát koupím a drážku vykopu, ale protože bude vana obložená, tak drát bude jako ve většině městských bytu, volně plandat kolem noh.

A kdo má kovovou vanu, ať si drát klidně přidělá. Dle mě, pokud má umělohmotné trubky z něj udělá pouze vodivé místo, které může ublížit.

Přeji hezký a uspěšný den. Pro sebe si budu přát uspěšný ten zítřejší :) S pozdravem ...

monkey

Furt se bavíte o tom, co děláte či neděláte. O tom to není. Je to o tom, zda je to možné nebo není.

Ano, vím, co je IP a co jsou zóny v koupelně. Zda je zrcadlo opravdu vyrobeno správně netuším, nejsem výrobce. A i kdyby byl kov opatřen nátěrem, tak nátěr se nepovažuje za izolaci. Odtékající voda z vany je co? Izolant? Pokud není možné zajistit 100% izolaci, tak se uzemňuje.

Také bych toho již rád nechal. Přiznávám, že elektro odborník nejsem. Drát za pár korun pro případné doplňující pospojování mě mrzet nebude.

Zdravím...

fido*

Odtékající voda z vany přece nemuže vést vody, když teče z umělé vany, umělým odpadem do kameninového svodu. Leda, že by ve vaně ležel vysokonapětový kabel a tu vodu umyslně napájel proudem.

Otazka byla zda je to možné? Co zda je možné? Ho tam nechat? ANO je to možné. Klidně tam nechte celých 200 metrů stočených, ono je jedno kde leží. Já myslel, že otazkou bylo k čemu je. U umělohmotné vany je na PRD, u kovové, si ho uzemněte. A podle staré normy nejlépe na nejbližší zásuvku, kde Vám probíjí pračka. Věřte tomu, že když budete ležet ve vaně, poteče do ní 240V bude Vám to jedno. Nic se nestane. At bude uzemněna nebo nebude. tedy věřím, že nemáte kovovou podlahu, tu si nezemněte, tu naopak izolujte. Pak se Vám nic nestane...

monkey

Zda je možné se něčeho dotknout či ne. Zda jsou určité situace možné či ne. Ne, jestli je někdo tak blbej, aby zkoušel z vany měnit žárovku.

Odpad existuje i litinový. Opravdu není možnost propojení tohoto odpadu a elektrického kabelu?

fido*

Litinový odpad je 100% uzemněný firmou která ho stavěla a dále kontrolovaný revizním technikem dle rozvrhu revizí. Tento odpad končí opět někde kde je zeměný, nemusíte mít z toho obavy a zemnit si kvůli tomu vanu ...ani zrcadlo ...

monkey

Aha, tak děkuji za radu, nechť si z toho vezme kdo chce, co chce. Nevěděl jsem, že firma a revizní technik vylyčuje možnost poruchy či požkození 3 osobou. Přesto si případnou vanu uzemním a vy si dělejte co chcete. Howgh.

fido*

také úřeji pěkný den. Zkoušky zeměním se provádí cyklicky. kanalizace nevyjímaje. To že někdo ukradne drát u Vás v domě, neznamená, že není kanalizace uzemněna. Bude uzemněna zemnícím paskem o 100 metrů dál. Nebojte se, osprchujte se beze strachu. Howgh

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Chlapi, kolegové. Nechte ho, ať si pindá. Některé postavičky by se měly vrátit do Večerníčka a nešířit tu blbiny a zbytečnosti. Třeba mě, když jsem začínal před lety s rekonstrukcí v domě, jsem si na doporučení elektrikáře praktika(mimo jiné, jezdí po atomkách na měření elektrických a elektronických systémů), pospojoval i futra od koupelny a etážky pod obklady. Sichr je sichr, ať si lidový vypravěč myslí a vypráví cokoliv.

ujendys*
hodnocení

Je to holi drat takze kdyz drat chyby hrozi uraz el.proudem nebo proti jakemu nebezpeci konkretne chrani?

je to tzv. ochranné pospojování, může být provedeno i holým drátem s patřičným průřezem; pokud je správně provedeno, odpojí obvod v poruše; pokud by se ve vašem případě na vanu dostalo napětí 230V (třeba si nějaký chytrák fénuji vlasy ve vaně a fén spadne do vody), vodič ochranného pospojování (připojený na vanu a druhým koncem na PEN nebo dnes na PE), vyhodí jistič a tím by se chytrákovi nemělo nic stát, ono to není až tak jednoduché, nějakou ránu dostane, ale pokud se neutopí, měl by to přežít; (je to sice trochu extrémní příklad, ale i to se už stalo ...); dle dnešních platných předpisů se pro koupelnu musí použít ještě chránič s vybavovacím proudem 30mA

fido*
hodnocení

0x

A když je vana umělohmotná a trubky umělohmotné(na vodu) je tam drát k čemu? ... nebudu napínat ... revizák je idiot a vyžaduje to, neboť ho to tak před 40 lety učili ve škole ... co nadělat, na blbce natrefíte všude ... tak jsme mu ten drát na revizi připojili ... svět se nezbořil ...

Hlavně že tam byl a nakonec ho má polovina populace přidělaný druhým koncem na futra a dál nic. Vyhláška dostala svoje a byl klid. Dneska jsou ty proudové chrániče o něčem úplně jiném.
monkey

Drát je tam pak pro případ, že by se v budoucnu vana měnila za kovovou. :)

fido*

V tom případě nevyhazujte členské průkazky. Co kdyby se v budoucnu měnil systém ...

Vaše odpověď je trochu dementní. Výměna vany za kovovou není nic neobvyklého, ani nemožného. Pokud nebudete ten drát pod vanou mít (i když pod plastovou vanou nemá význam) a rozhodnete se pro kovovou vanu, budete muset otloukat kachlíky a sekat šlic až k bytovému rozvaděči. Snad je lepší tam ten drát mít natažený předem, i když ho zrovna nepotřebuju.

To pospojení neslouží primárně k případnému vyhození jističe, ale je tam proto, aby se nemohlo objevit rozdílné napětí mezi různými kovovými předměty v koupelně, na které bych si mohl sáhnout zárověň. To nebezpečné napětí (řekněme mezi vanou a kohoutkem) se mi do koupelny může dostat i vodou (je vodivá) v plastové trubce, nebo přes kanalizaci z vadné pračky od sousedů. Tím, že jsou vodivé předměty spojené tlustým drátem, vyrovná se případný rozdíl napětí přes tenhle drát a ne přes Vaše tělo.

fido*

pouze kopíruji: Vaše odpověď je trochu dementní. Vyměnovat umělohmotnou, tedy moderní vanu za kovovou je postup zpět s dobou. V případě nutnosti zemnění, se připojí k první jiné zemnící svorce. V případě výměny vany a vysekávání na jiný rozměr, je již natažení drátu třešnička na dortu.

Vysvětlovat mi smysl zemění nemusíte, zatím mám stále platný §7

Ta vaše teorie má zádrhel. Když se dostane rozdílné napětí vodivou trubkou ke mě do vany, jak tu vodu uzemním, když mám umělohmotnou vanu? Vaše definice zemnícího drátu jako "tlustý drát" je taky dobře dementní ( promiňte používám jen Vaši specifikaci pojmů, kterému asi dobře rozumíte)

p.s. vy opravdu máte pod vanou kachlíky? LOL wow, .. my máme kachlíky pouze nad vanou.

monkey

Že tedy výrobci kovových van ještě nezkrachovali... Sice mám akrylátovou, ale původně jsem chtěl kvalitní kovovou, odradila mě ale velmi vysoká cena té, která se nám líbila. Drát mám samozřejmě nachystaný, co kdyby. Cena drátu je zanedbatelná. V mém případě bych tak vyměnil pouze vanu, zasekávat zemnící drát bych opravdu dodatečně nechtěl, rozhodně by to znamenalo zbytečné sekání do zdi, ten drát musí taky někam vést, že... Abych se vyhnul poškození obkladu, tak bych musel skrz zeď a zbytečně poškodit omítku.

fido*

20 let si někde nechám stočený drat ... co kdybych náhodou měnil vanu, tak ty hnusné staré kachličky přece nebudu měnit ... HAHA Pokud jste už jednou vanu měnil, předpokládám, že příště to už bude asi naposled ... příště, až to budu měnit .. tak VY maminko, už tady nebudete ... Lidi, jste prolezlí komunistickým uvažováním, .. přece ten drát za 15 kč nevyhodím, co kdybych to za čtvrt století zase měnil ... HUMUS .. ta špína pod vanou, ale hlavně, že ušetříme :D

monkey

Tak starý nejsem a vzhledem k náchylnosti akrylátové vany na poškrábání bych jí 20 let možná ani nedával. A i kdyby, tak obklad bych měnil jen velmi nerad. Líbí se nám teď, pochybuji, že pak mi přijde hnusný. Přeci jen je teď větší výběr, než jen bílá a růžová. Při odsekávání (kvůli machru instalatérovi) pár přilepených obkladaček flexibilním lepidlem šlo vše, jen ne čistě obkladačka, to byl masakr!

Moc nechápu, proč tu tolik vyvádíte kvůli drátu za pár korun, který není nakonec ani vidět. *nevi* Škodu to neudělá, leda to může usnadnit práci v budoucnu.

P.S. A to si představte, že i ty sprchové vaničky se dělají i kovové! :-D Třebas značka Kaldewei.

pcmani*
hodnocení

0x

at si říká kdo chce co chce byl jsem měnit v jednom bytě podružný vodoměr který byl v koupelně (to je vedlejší) rozvody vody kovové a neuzeměné jak sem odvodnil řád samozřejmě sem si krapet namočil ruce chtěl jsem stoupnout chytl jsem se futer i vodoměru a takovou šupu jak tehdy jsem nikdy v životě nedostal od té doby říkám uzemnit vše co jde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]