Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může prasknout kotel?

Od: topicamater odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Včera nám namontovali nový plynový kotel, topí parádně ale přes noc se díky netěsnému šroubení pod radiátorem vytratila voda a tlak na manometru kotle byl na nule. Kotel vydával jiný zvuk a ukazoval teplotu vody( asi ve výměníku?) stoupající postupně až k 80st. Cels. Šroubení jsem tedy dotáhl a připouštěcím ventilkem nejdřív pomalu - aby se plynule smíchala a pak rychleji vodu dopustil asi na 2 bar (napoutěcí voda se bere ze studené vody a dopouští se kohoutkem vlastně do zpátečky (co se vrací zpět do kotle). Pak jsem tlačítky potvrdil: Teplota vody topení + OK a kotel normálně naběhl a topí dál.

Potom jsme volali topenáři protože to pořád prokapávalo a ten mi silně vynadal že se nesmí kotel dopouštět když je horký že prý může prasknout. Ale ta dopouštěcí trubička s kohoutkem - součást kotle - má průměr tak 5 mm tak se obě vody musely smíchat plynule takže nebezpečí snad nehrozí, ne?

Setkali jste se někdy skutečně s prasklým plynovým kotlem vlivem náhlého ochlazení nebo je to jen strašení kterým se kryje výrobce?

Díky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x

Pochybuji ze se s tim kdo setka, protoze voda se do kotle vetsinou dopousti za studena.

olaf71*
hodnocení

1x

já jsem se s tím nikdy nesetkal. sám jsem už kotel takto dopouštěl opatrně. určitě záleží i na materiálu, ze které je nádrž vyrobena (ocel,litina). nevím, čí byla vina, že kapalo šroubení na radiátoru, ale jestli to montovali topenáři, tak měli udělat tlakovou zkoušku a ne pindat, co se týká dopouštění kotle.

hodnocení

0x

To by potom nedělali tohle regulus.cz/...

doplněno 18.05.14 14:53:

zoliku tomu kotli je jedno jestlio mu topí plyn nebo uhlí

Magore to je ventil pro tuhá paliva.Kdy je pod kotlem rozžhavené uhlí,dřevo!Ne vyplý plyn.

doplněno 18.05.14 16:46:

Doporučuji skontrolovat tlakový spínač plynového kotle. Musí při tlaku menším jak 0.75 atm vypnout kotel.

ivik*
hodnocení

0x

Nikdy kotel nedopouštějte ,když se topí.Je to v každém manuálu napsané.Může Vám prasknout kondenzátor,výměník.Oprava je pak velmi drahá.

zajixxx*

Dá se to, ale záleží jak je kotel rozehřátý. Dopouštěl bych pomalu vodu, za předpokladu, že kotel nemá více jak 50 stupňů.

Ale takovéto dopouštění za tepla je prasárna, a navíc jak kotel vychladne (třeba přes noc) tak tlak zase spadne (tepelná roztažnost vody) a po zatopení zase zvýší...

topicamater
hodnocení

Je to přesně tenhle

topicamater
hodnocení

topicamater
hodnocení

Předtím jsme měli klasický plynový kotel s otevřenou expanzkou, když došla voda nalily se tam dva kýble vody a šlapalo to dál...*hi*

humbucker*

Ahoj. Ano, jsi velmi šikovný. Ta otevřená expačka je naštěstí dost vzdálená od rozpáleného kotle. Pak to nemá důvod nešlapat.

topicamater
hodnocení

A ten výměník (u tohoto kotle) může opravdu prasknout nebo je to jen legenda z doby totálně vyvařených litinových kotlů na uhlí a porouchaných čerpadel bez kontroly...?

topicamater
hodnocení

A ten výměník (u tohoto kotle) může opravdu prasknout nebo je to jen legenda z doby totálně vyvařených litinových kotlů na uhlí a porouchaných čerpadel bez kontroly...?

Tady přece není ten rozdíl teplot nijak extrémní aby tam bylo nějaké obrovské pnutí...

humbucker*

Ahoj. V nějakém reálu tuhle situaci asi jen tak někdo nezažil. Ale, že se to stát může, jsme viděli a četli o skáze Titaniku. Při jeho potápění se studená voda nahrnula do jeho rozpálených parních kotlů a při rozložení vody žárem došlo ke vzniku vodíku a ten způsobil ty masívní výbuchy. V plynovém kotli se to až tak stát nemůže. U velmi výkonných kotlů s pevnými palivy jsem si dával pozor na nějaké stříkání vody do rozpáleného ohniště. Tuhle kobru, bosou nohou, jsem teda nechtěl dráždit. Při běžném výkonném topení jsem nějak nemohl odhadnout, kde by byla nějaká hranice, kdy pára ještě odchází spalinami , a kdy by se případně k tomu uhlí mohl spalovat i vodík a kyslík z tý páry. To by nám tu možná mohl objasnit nějaký chemik. Ahoj.

topicamater
hodnocení

Ale tady v plyňáku rozklad vody na žhavém uhlí o teplotě x-stovek st.C není a voda se na něj nelije. jen dopouštím chladnější vodu cca 15-20 st.C do vody asi 80st.C. Opravdu tam může být tak extrémní pnutí či co že výměník praskne?

hop®
hodnocení

0x

Tak jen můj názor:

- je rozumné pravidlo dopouštět kotel zastudena - ale někdy to nejde...
- v tomto případě je velmi nepravděpodobné, že by kotel praskl - to by teplota trubek musela být hodně nad 100°C a to ten kotel neumí...

Takže na závěr - nesetkal...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Nějak mě ani nenapadlo, že si někdo spojí info situaci, co jsem ji zmínil s režimem plyového kotle. No, dokázal jsi to. Jinak souhlasím s Hopem. I do plynového kotle, který je evidentně pod vodou, se dá hodně lehoučce dopouštět nějaká voda. Tak pomalu, že ho bude pomaloučku ochlazovat a ne, že ho šokne až k jeho prasknutí. Všechno se dá udělat blbě i špatně. Když se to neví, nebo neumí, nechá se to na někom, kdo to ví a umí. Za svý, si ale každej může zkazit to své.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]