Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Flek od horkého nadobí na desce

Od: betak* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Mám rok starou kuchyňskou linku a dnes se mi opravdu něco povedlo.

Na mokrou útěrku jsem dala skleněný poklop vytažený přímo z horké trouby. Bohužel tam zůstal světlejší flek. Mám desku imitaci černý mramor.

Poraďte mi, prosí, čím to vyčistím.

Děkuji za všechyn rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, můžete zkusit CIF, ale jestli došlo ke změně struktury povrchu desky vlivem teploty, tak s tím neuděláte už nic. A to bude asi tento případ. Zdravím!

doplněno 18.05.14 15:00:

sebod - to máte pravdu, ale asi jde o pořizovací cenu té desky, resp. ty levné jsou jen pro okrasu.

Ten CIF to může "rozmáznout", ale dorazit už ne - to už udělala tazatelka.

doplněno 18.05.14 15:20:

sebod - proto je dobré mít na té desce to prkénko, dlaždici nebo kus plechu z nerezu (a na to odstavit horké hrnce). A nebo to neřešit a "kolečkovat" a "razítkovat" tu desku.

doplněno 18.05.14 15:37:

sebod - ale, vždyť já už vím, že Vy nejste vůbec žena hádavá . A pro tazatelku - desku vyměňte, až tam bude těch koleček více. Možná časem udělá další kolečko někdo jiný, kdo tam bude vařit.

Cifem to akorát dorazíte. Podle popisu došlo k poškození svrchní melaminové vrstvy teplem, což je neopravitelné. Buď si na to zvyknete, nebo vyměníte pracovní desku, v případě že jde o pouze rok starou kuchyň je reálná šance, že se dotyčný dekor je ještě v distribuci, čili by bylo možné vyměnit jen poškozenou část desky. Tím však nemyslím vyříznout propálené kolečko a zaflikovat to, ale to, že mnohé kuchyně jsou rohové, nebo do U. Pak stačí vyměnit jen poškozenou desku, nemusí se měnit všechny, jako se to dělá v případě, že dekor už není k sehnání.

sebod*

Ale stejně...Neměly by ty desky být odolnější? Vždyť přece v kuchyni se musí počítat s tím, že se na pracovní desku odloží něco teplého.

doplněno 18.05.14 15:13:

promon. Souhlas. Ale i ty laciný desky by měly něco vydržet. Na nich se udělá flek i když na nich stojí hrnek s horkým čajem. To mě připadá jako kdybych si koupila hodně levný boty a nesměla je nosit na nohou, protože by se po pár krocích prošoupaly.

No, já vzhledem k tomu, že nejsem přepečlivá hospodyňka, tak jsem volila desku natolik odolnou, že na ni pomalu můžu zakládat ohýnek na grilování *smich* a nic se nestane.

doplněno 18.05.14 15:32:

Beníku. Jasně - mít na desce prkýnko, dlaždici atd... Ale to se mi právě zdá absurdní. Přeci deska v kuchyni je na to, aby se na ní pracovalo, občas položilo něco více teplého, občas se něco vylilo. A jelikož je to PRACOVNÍ deska, tak by to měla vydržet.

Já vím, je to o penězích. Ty levné - je to děs a běs. Ale i tak se mi to zdá postavené na hlavu. Jak už jsem tu psala o těch botách. To je jako kdyby po mě někdo chtěl, abych si na ty levný boty koupila nějaký dřeváky, abych je neošoupala.

Ale kluci, neberte to tak, jako že se s vámi chci nějak hádat *smich*

Asi takhle - pokud si pořídíte pracovky z masivního šutru, tak si můžete být jistá, že tomu žádný horký hrnec neublíží. Dokonce jsem kdysi zařizoval topná tělesa zespod do takové desky, protože paničku studily packy - no proč ne, když na to jsou love.

Pokud nemáte tolik love, můžete použít třeba Corrian či Kerrock, nižší level pak jsou laminované desky renomovaných výrobců.

No anebo si koupíte mega levnou desku z Ikea a pak se divítě - jééé - vono to nic nevydrží...

Asi takhle to vidím po mnoha letech praxe.

hodnocení

0x

Zkus sem dát fotku jak to vypadá, ale je velká naděje, že to je přesně tak, jak píše promon. Tedy neopravitelný poškození. Ono se to nezdá, ale ta poklička mohla mít klidně 200°C i více, a to ta deska těžko vydrží. Utěrka je zoufale málo, chce to v každým případě nějaký prkýnko.

betak*
hodnocení

Děkuji za rady, ale deska byla celkem drahá. Žádný šunt z Ikey či OBI atd to není. Povrch desky je neponičen, jen je prostě znát, kde to leželo. Je to trošku světlejší, jinak nic. Normálně tam prkénko mám, ale teď jsem pospíchala, tak jsem to hodila jen na tu blbou útěrku. Bohužel jsem háklivá na nedostatky, tak se ptám, pokud někdo náhodou neví, čím se to dá dohromady. Jinak budu muset desku vyměnit.

Zkuste na malém kousku toho fleku výše doporučovaný Cif nebo zubní pastu. Pokud je poškozený jen povrch a vrchní vrstva není příliš tenká, pak je šance odleštit poškozené a dostat se na zdravé.

Jak zde již zaznělo. Máš tu desku z postformingu, či nějaký umělý šutr, Corian, Getacore.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]