Nejste přihlášen/a.
Začnu trochu zeširoka, zdědil jsem společně se sestrou byt v samostatném bytovém družstvu (dále jen BD). Neboť já o sestra kde bydlet máme, byt jsme zrekonstruovali a nyní prodáváme. BD ve kterém byt je, vzniklo v roce 2011 a aby bylo schopno odkoupit byty, vzalo si úvěr u banky. Tento úvěr je měsíčně splácen z peněz vybraných od družstevníků. Zde se dostáváme k problému. Kupující, kterého jsme již našli, chce pochopitelně vidět potvrzení z banky, že úvěr je splácen korektně. To nám ale předsedkyně i místopředseda BD odmítá vydat, resp. vůbec se s námi nebaví a nekomunikuje, že si to máme vyřešit sami. Banka ale tyto materiály zpřístupňuje jen a pouze předsedovi a místopředsedovi.
Začali jsme tedy po domě zjišťovat, zda jsme jediní, kdo je s předsedkyní nespokojen. BD má celkem 9 členů, našli jsme další 3 kteří jsou hrubě nespokojeni, a také zjistili několik faktů:
- při první volbě předsedkyně s jejím zvolením jedna paní nesouhlasila, ale p.předsedkyně zfalšovala její podpis a zvolena byla
- p.předsedkyně figuruje ve vedení tří společností, všechny jsou v konkursu, vyšetřuje jí policie
- p.předsedkyně byla zvolena na tři roky, a to před třemi roky a měsícem. Že jí vypršelo předsednictví jí prý nezajímá
- v BD nikdy nebyla žádná členská schůze, přesto prý existují presenční listiny se zfalšovanými podpisy
- kontrolní komise neexistuje
- neexistuje výkaz hospodaření družstva který má povinnost dávat každý rok na finanční úřad
- dtto fond oprav, přeplatky a nedoplatky za energie atd
- dtto splácení úvěru
- na emaily ani telefony ani jeden z nich nereaguje, bydlí oba jinde
Chceme jsme tedy svolat členskou schůzi, na což stačí 10% členů družstva. Problém je, že z původních pěti členů BD kteří byli s námi, jsou nyní už jen tři, protože paní předsedkyně obešla všechny byty, naslibovala jim hory doly, některým pohrozila atd. A dá se říci že lidi v domě jsou opravdu "jednodušší" a připadají mi jak ovce, stačí na ně udělat bububu a hned mění názor a jdou se schovat. Takže schůzi sice svoláme, ale v současné situaci nevidím příliš nadějně, že by se zvolil někdo jiný než ona. Kolik % je potřeba, více jak 50?
O nás prohlásila že jsme zloději nastrčení realitními agenty.
A co jsem se dozvěděl včera, plánuje svolat členskou schůzi kam pozve jen "ovce", nechá se znovuzvolit a zbytek podpisů opět zfalšuje. Nás samozřejmě nepozve, schůzi svolá jen den předem aby jsme se náhodou o ní nedozvěděli. Já se o ní stejně dozvím (jeden z pozvaných je tak trochu dvojitý agent, bude mně informovat), mám ale pak vůbec právo se na schůzi vtlačit i bez jejího souhlasu?
Většina věcí je bohužel jen z toho co se dozvím z doslechu, žádné přímé důkazy povětšinou nejsou.
Je něco z toho žalovatelné? Nebo se zodpovídá pouze členům BD? Potřeboval bych něco čím ty lidi přesvědčit zase na svoji stranu, samozřejmě je znova obejdu a pokusím se je je dostat na svoji stranu, ale to je zdá se mi moc slabý kalibr...
Ufff... zaujala mne otázka, jak ověřit, že úvěr je splácen. Zkusila bych se banky dotázat písemně, pro účely prodeje bytu. Na písemný dotaz by měli odpovědět písemně. Nezdá se mi, že by takto mohli odpovědět pouze předsedovi nebo místopředsedovi. A Vy přitom vůbec nemusíte do dokladů nahlížet. V případě, že úvěr není řádně splácen, asi by měl následovat dopis předsedkyni a zůstane-li bez odpovědi, asi by to byla otázka pro Policii .
Má-li se situace tak, jak popisujete, pak je hrubě porušena řada právních norem. Činnost BD od 1.1.2014 upravuje zák. č.90/2012, o obchodních korporacích. Jen tak namátkou, co je v rozporu s témto zákonem.--- Členská schůze musí být svolána nejméně 1x ročně, svolavatel musí nejméně 15 dnů předem umístit pozvánku na internetových stránkách družstva a zaslat ji všem členům družstva, pozvánka musí mít zákonem stanovené náležitosti . Nejsou-li tyto podmínky splněny, je takto svolaná schůze neplatná. Členské schůze mají právo se zúčastnit všichni členové družstva.
Doporučuji zúčastnit se schůze, připravit si argumenty pro které by neměla být předsedkyně zvolena znovu. Ovšem jen argumenty prokazatelné - nesvolávání pravidelných členských schůzí, neschvalování účetní závěrky, nedodržení postupu při svolání členské schůze, členové nemají možnost seznámit se se zápisem čl. schůze, nevyúčtování záloh a pod. Tyto argumenty na schůzi přednést a uvést, že kdo z členů družstva toto porušení zákona schvaluje, nese spoluzodpovědnost. Takto prokázat, že předsedkyně hrubě porušuje zákon a také si připravit nového kandidáta na funkci předsedy družstva. Jestliže nemáte kontrolní komisi (u malého družstva není povinná), zvolte si na schůzi ověřovatele zápisu, který ručí za to, že v zápisu je průběh schůze věrně zaznamenán. Prostudujte si také zmíněný zákon §§ 552 - 757. Významým je pro vás § 726 odst. 2, kde se praví: Kontrolní komise se v družstvu majícím méně než 50 členů nezřizuje, neurčují-li stanovy jinak. Není-li kontrolní komise zřízena nebo neurčí-li stanovy jinak, vykonává její působnost členská schůze; každý člen družstva má vůči statutárnímu orgánu družstva stejnou pravomoc jako kontrolní komise.
Nějaké trestní oznámení zatím neřešte, na to je času dost a také je nutné mít připraveny alepoň nějaké podpůrné důkazy. Nejprve je nutné předsedkyni zbavit funkce a nový předseda musí zkontrolovat veškerou dokumentace týkající se fungování a hospodaření družstva.
Většinou jde u družstevních bytů o nepochopení statutu družstva.Tady je důležité,řešit problémy na samosprávách družstva,a také jednání podle stanov.Bruno jednoznačně ukazuje paragrafy zákona,podle kterých se činnost řídí.I představitelé družstva jsou povinni se jimi řídit.Ale také sami družstevníci.To se týká konkrétně "prodeje" dr.bytu,který zrovna zákonný není.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.