Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak renovovat (i s přeskládáním) parkety

Od: pablo* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

v bytě (panelák) máme skoro všude parkety a chtěli bychom je renovovat. Zatím jsou zakryté kobercem, protože jsou místy i 7mm rozjeté a ani nejsou nalakované. Zajímalo by mě co se dává pod parkety, pokud je chci znova položit a vůbec celý technologický postup i s lakováním.

Děkuji Pavel

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

1x

nevím zda je to profesionální postup, ale já to dělal takhle, beton jsem napenetroval, koupil lepidlo Thomsit určené právě k lepení parket( přesný název už nevím), zubatou stěrku pro nanášení lepidla, namazal kus který jsem byl schopen nalepit asi tak během 10-15 minut (tak nějak to psali na plechovce s lepidlem) a lepil a lepil. Šlo to celkem rychle, za jeden den jsem měl hotových asi 27 m2. Protože už jsme "bydleli", tak jsem nechal cestičku po obvodu místnosti abychom se dostali do kuchyně, za pár dnů dolepil parkety po obvodu. To mi trvalo téměř stejně dlouho jako celá plocha, protože tam bylo spousta měření a dořezávání, rohy, trubky topení, máme i šikmou jednu stěnu (záměrně). Pak jsem povolal parketáře k vybroušení protože půjčení stálo jen asi o 500 méně než co si řekl za práci on. A dělat s velkou bruskou není prý tak jednoduché jak to vypadá, navíc on měl i brusku pod radiátor a do rohu. Vybrousil, přetmelil, vybrousil, celkem to by hodně velký pytel prachu. No a pak jsem to 2x setřel hadrem spíš suchým než mokrým a lakoval. Po prvním laku jsme to přebrousil, ručně( zrno 80 nebo 100), vibračka, připadlo mi tam nechávala stopy, potom zase lak, opět broušení (120-150) a třetí vrstva laku. Po každém broušení stírat navlhčeným hadrem. Po uchnutí laku zbývá mezitím nalakované podlahové lišty a zakoupené přechodovky připevnit a hotovo. A za týden stěhování té trochu nábytku kterou jsme v počátcích měli (po vyvrzení laku). Drží, vypadají pěkně, kolik, už asi 8 let to je.

V Tvém případě to bude horší o krok odstranění parket a srovnání podlahy, možná i odstranění toho čím jsou připevněné. Prý to dříve dávali do asfaltu (nevím). Srovnal bych to, pokud budeš na panelu tak nivelačkou a buď lepit přímo na ni nebo ji také napenetrovat, to bude uvedeno na lepidle.

doplněno 07.04.09 08:52:

chemopren. No z principu je to asi podobné lepidlo jako jsem měl jako speciální na parkety, ale nevím nevím zda se vyplatí úspora nevím kolik korun. Nevím teď přesně kolik stojí chemopren, já dal za 17 kilovou plechovku Thomsitu kolem 2000-2500 korun, už je to dávno.

Vosk nebo olej, podle mě dobrá volba, dnes bych asi nelakoval ale právě voskoval nebo spíš olejoval.

cacab*

Mám podobný problém,dal by se na lepení použít chemoprén?A kdybych nechtěl lakovat, co napouštěcí vosk , je to dobrá volba?

No nevím, do podlah až tak nevidím, ale chemoprén mě je úplně proti srsti. Tím bych to rozhodně nedělal, nehledě na příšernej zápach.

pablo*
Děkuji za radu. Nakonec dáme asi olej. Něco už jasem s tím dělal a je to dobrý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]