Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat jestli někdo neví když chceme dělat plot a sosed nám brání mezi nim a námi (moc vysoký, moc široký...) jestli náhodou nemá za povinost tento díl (stranu) plotu dělat on? Slyšela jsem že když se podíváte z ulice tak po pravé ruce si má postavit člověk svůj pot? Děkuji Dana
Dobrý večer Dano, nedávno jsem četla, že už neplatí pravidlo o povinnosti postavit plot po pravé ruce. Domnívám se, že oplocení není vůbec povinnost, pokud to nevyžadují určité okolnosti, např. nutná zábrana proti vnikání domácích zvířat na sousedův pozemek. Teď mě nic jiného nenapadá, proč stavět plot. Ale pokud už plot postavíte, musíte ho udržovat v dobrém stavu, aby event. neohrožoval souseda. Já, protože jsem měla psa, oplotila jsem zahradu ze všech stran. A soused, ten neměl ani kousek plotu, protože měl to štěstí, že ze všech stran měli plot sousedi. :D
doplněno 04.04.09 20:09:Zde jsem Vám ještě našla podobný dotaz, který podporuje mou odpověď:
spolufinancování stavby společného plotuKárníková Karolína, 30. 5. 2006
Vážený pane, mám takový problém. Jsem vlastníkem stavební parcely v zástavbové čtvrti. Vlastník sousedící parcely postavil mezi našimi pozemky plot. Teď po mě chce příspěvek na již zmíněný plot. Ráda bych věděla, zda jsem povinna mu určitou část vynaloženou na stavbu vyplatit či nikoliv. Soused se chystá stavět rodinný dům, já o stavbě v nejbližší době neuvažuji... Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: RE: spolufinancování stavby společného plotu
Autor článku:Jan Krátký
Stavební zákon nestanovuje povinnost zřizovat oplocení pozemků u rodinných domů. Povinnost by však mohla být stanovena ve vyhlášce ke zpracovanému regulačnímu plánu části obce. Tuto informaci získáte na příslušném stavebním úřadě. Předpokládám, že jste se sousedem žádnou dohodu o provedení a financování oplocení neuzavřela. Pokud se tedy rozhodnete nějaký příspěvek poskytnout, bude to pouze na základě Vaší dobré vůle, nikoliv plnění žádné povinnosti.
Opět otázka jak pohádka, na co se vlastně ptáte? S čím chcete poradit, co chcete stavět a v čem vám soused brání? Když to rozebereme, tak by jste se měli domluvit společně ...nevěřím tomu, že když zajdete za sousedem a promluvíte si přátelsky na téma plot, tak se určitě domluvíte, nemyslíte?
Podle mých poznatků postavit plot okolo jakéhokoliv pozemku není povinností jak uvádí " lidka " Povinován provést tato opatření ( třeba i postavit plot ) musí učinit ten jehož např. domácí zvířata by škodila sousedovi na jeho pozemku .Údržba a úhrada nákladů jde na vrub toho , kdo plot postavil. Z povinnosti zabránit škodám způsobených divoce žijící zvěří , jsou myslivecká sdružení osvobozena .
Chtěl bych nejdříve vědět co znamená,že plot bude moc VYSOKÝ běžná výška je do 1,6 m a moc ŠIROKÝ sloupky pro oplocení jsou podle druhu materiálu max.10x10 cm.Jestli náhodou nemáte v úmyslu budovat nějaké kamenobetonové monstrum.Jednoznačně se stejně žádá stavební úřad o rozhodnutí,protože plot je stavba podle stavebního zákona.Vyjadřují se k tomu všichni dotčení účastníci.Povinnost oplotit pozemky nikomu ze zákona nevzniká.Takže jedině dohoda se sousedy.Ale jestli už mezi vámi začala tvrdá konfrontace tak nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.