Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna vypínače

Od: novami* odpovědí: 7 změna:

Mám okruh dva vypínače a dvě světla. Vedeny jsou dva dráty. Jaký typ vypínače mám použít a jaké je jeho označení? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezlobte se, ale to je popis jak ze zvláštní školy.

Máte dva vypínače (dvojklapku), a každá dvojklapka ovládá jedno světlo?

nebo

Máte dva vypínače (každý na jiném konci místnosti) a každý z nich zhasíná nebo rozsvěcí obě světla naráz?

Upřesnětě!

novami*
hodnocení

Mám dva vypínače na různý koncích místnosti a oba vypínají, nebo zapínají dvě světla najednou. V krabici jsou pouze dva dráty. Děkuji

A ještě jedna podotázka - fungovalo Vám to doposud tak, že jeden vypínač světla zapl a druhým šly vypnout (samozřejmě i naopak)?

Jestli ano, tak se mi nezdá počet těch drátů, jelikož to není technicky možné. To jste se určitě přehlédl a dráty budou v krabici tři.

V tomto případě by se jednalo o klasický "schodišťák", tedy řazení S6.

hodnocení

1x

nebo je použito impulsní relé a tlačítka? pak dva dráty

i-svetlo.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Dva dráty na dvě světla ve vypínači je málo. Váš dotaz mi není zcela jasný.
Pokud máte do vypínače přívod a z vypínače dva dráty (ke dvěma světlům), potřebujete takzvaný "lustrák", tedy dvojvypínač, značený jako S5.
Pokud chcete ta světla ovládat ze dvou míst, potřebujete dva dvojité schodišťáky S6/6, ale na to dva dráty nestačí...

figurek*
hodnocení

0x

jestli oba vypínače rožínají a zhasínají obě světla najednou, pak se jedná o typ vypínačů, který se jmenuje vypínač střídavý. Lidově se mu říká schodišťák, protože se obvykle používá právě na schodišti.

Jestli si dobře pamatuji, pak označení má 2.

hodnocení

0x

zkuste náčrt, jak by to mělo fungovat, prozatím jen hádáme

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]