Nejste přihlášen/a.
Se ženou jsme se rozhodli pro stavbu pasivního domu s tím, že využijeme dotace od státu "zelená úsporám".
Tento týden jdeme na schůzku s firmou Bahal a budeme vybírat typový dům, řešit cenu a vybavení atd.
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s pasivním domem, jak se tam žije případně jaké máte s domem problémy. Případně jaké máte konkrétně zkušenosti s firmou Bahal?
Předem díky. Budeme rádi za každou radu a zkušenost.
Dobrý den, osobní zkušenost nemám a ani ji mít nechci. Viděl jsem fotky a videa těchto domů a hlavní poznatek je, že jsou ošklivé. Zatím jsem neviděl hezký, který by jako dům k bydlení vypadal.
Spíše jako stodola nebo skladiště. A jak píše kolega, tak úspora je na principu nechci slevu zadarmo.
Navíc, firma, která je v akci Zelená úsporám nemusí šetřit, resp. je drahá. Zdravím!
doplněno 13.05.14 10:24:Jenom dodám, že Zelená úsporám je možnost, ale není to nárok. Takže, nejdříve je příslib, že něco dostanete zpět, potom je kontrola projektu a snad i ta dotace - nebo i ne. Z mého pohledu je to docela loterie s nejasným výsledkem.
doplněno 13.05.14 17:27:marcelap nebo jirka127 - jestli se Vám tento dům líbí, tak je to v pořádku. Souhlasím, že podnikatelské baroko je děs a hrůza. Stejně, jako nátěr fasády na kanárkově žlutou nebo fialovou barvu. Zda je to nadčasové nedovedu posoudit a ani, zda to přežije několik generací. Spíše to bude spotřeba na několik let, ale stejně nikdo neví, jaká bude skutečná životnost. Ale, cihla je cihla a kámen je kámen.
No Bahal nám spočítal úsporu na energicíh cca 2,5 mil za 20 let a co jsem viděl jejich typové domy, tak něříkám, že všechny, ale některé nejsou tak hrozné a ještě ke všemu máme se ženou takový ten jednoduchý moderní styl rádi
Díval jsem se na jejich web, mají k tomu i nějaký výpočet. Samozřejmě, záleží, s jakým domem se to srovnává, a jaká by byla jeho cena.
V čem vidím zásadní problém toho výpočtu:
1. Kalkuluje s nějakým procentuálním růstem cen energií v horizontu 20 let, což těžko dnes někdo dokáže přesně předpovědět.
2. Ve výpočtu není zohledněna pravděpodobně nižší cena domu s vyšší energetickou náročností, oproti domu pasivnímu.
3. V celkové úspoře je započten i výnos z investování úspory v horizontu 20 let, opět těžko odhadnout výnosy v horizontu 20 let.
4. Celý výpočet je samozřejmě "pokřivený"dotací zelená úsporám, ale to není ani tak chyba výpočtu, jako dotačního systému.
doplněno 13.05.14 10:40:4. Celý výpočet je samozřejmě "pokřivený"dotací zelená úsporám, ale to není ani tak chyba výpočtu, jako dotačního systému.
Resp. cena pořízení domu je pokřivena dotací, do výpočtu úspor v PDF souforu ta dotace nevstupuje.
2,5 mega úspory za 20 let, tj. 125 tis. ročně. Kolik si myslíte, že je spotřeba energií za rok? Číslo je fantasmagorie.
doplněno 13.05.14 11:20:Jirko, shlédl jsem video, chcete-li věřit, věřte. Výsledek však bude úplně jiný (horší).
125000Kč za rok! chlape já mám velký 3.p dům (cihly+beton) a moje roční náklady bez omezování na energii elektrika+dřevo+uhlí+plyn jsou do 50000Kč. To tam chceš provozovat pěstírnu XXX apod. Nejsem stavař, ale tohle jsou nějaký blbý reklamní triky. Navíc ty firmy určitě mají víc jak 20letou zkušenost z praxe Ty už jsou jak ti vinaři co za komančů znali 2 odrůdy bílého a červeného vína a dneska budou dělat, že tu už od středověku snad pěstovali 500 odrůd
Tak průměrně uvádějí 6000Kč ročně za energie, což určitě normální dům nemá. Známý si ted pořídil nový domek, topí elektrikou a chtějí po něm měsíčně 3tis na zálohy
Mam nove postaveny dum cihly heluz 40cm 10cm polystyrenu. podlahova obyvatelna plocha cca 250m^2. Mesicni naklady na energie (topeni elektrina a voda) jsou s prehledem do 4 tisic pro 4clennou rodinu, tj. max 60tisic za rok. Za 20 let je to 1,2mil pri soucasnych cenach. Tj. usetrit 2,5mil je naprosta blbost a uz to samo o sobe svedci o "seioznosti" danne firmy.
Tady mají video jak ten výpočet provádějí pasivnidomybahal.cz/... a nepřijde mi to zcestný, při růstu cen energií a s tím, že ušetřené peníze investuješ jsou ty cifry reálný
Počítají prostě s tím, že ušetřený peníze za energie ti nesedí doma, ale pracujou a vydělávaj
Ja vam nic vyvracet nebudu a ani nikoho presvedcovat. Je kazdeho vec jak nalozi se svymi penezi a jestli uveri. Pokud odectu vodu a elektrinu na spotrebice, vyjde mi cena za "topeni" cca 2000,- za mesic, tj. 480 000,- za 20 let. I kdyz ceny stoupnou zitra o 100% je to cca 1mil za 20 let a vy rikate, ze je normalni za 20 let je zhodnotit o 140% za 20 let A to nepocitam, ze ja mam normalni dum a ne pasivni, ktery bude stat treba o 1mil vic. Jestli dokazete bezpecne zhodnotit 1 mil za 20 let na 2,4mil, tak mi napiste kontakt, klidne vam z vydelku 10% dam.
A kdyz ano, tak se jich na rovinu zeptejte, jesli vam napisi tu usporu do smlouvy a pokud takove uspory nedostahnete, jesli vam ji doplati. Pak budete videt, jak moc si za svym slovem a vypoctem stoji
Ty "ušetřené peníze" ovšem nejdřív musíte mít
Dotace nejsou jisté, a hlavně znamenají výrazné zdražení stavby.
Stavba na klíč = velké riziko ošizení stavby a problémů s reklamacemi.
Pasivní dům není žádný zázrak, ale normální dům s kvalitní tepelnou izolací, větráním přes rekuperaci a získáváním energie z malými nároky na energii = kolektory nebo TČ
No řekla bych, že jestli je dům ošklivý nebo ne, tak to je dost subjektivní pocit. Podle jejich webovek mi přijdou jejich domy jako moderní a celkem nadčasové
Je jasné, že ne každému se to líbí, ale mě osobně docela jo, naopak mi přijdou dost hrozné stavby "podnikatelského baroka"-věžičky, ozdobné zábradlí a na zahradě banda trpaslíků když to pak stojí na kraji vesnici v satelitu a o kus dál jsou staré roubenky a zástavba tak nic moc
Jirko,
všeobecně platí,že pasivní dům je taková stavba,která je postavena na základě minimálních tepelných ztrát,tedy dokonalé izolace pláště a také maximální využití alternativních energetických zdrojů.(Tepelná čerpadla,rekuperace tepla,solární ohřevy a pod.)Rozhodně není důvod,aby taková stavba byla nějak vzhledově nepřijatelná.Ovšem na klíč to bude k nezaplacení.
JABRAKA
Pasivní dům by měl a mohl stát jen nepatrně více (10-15%?) než jakýkoli jiný. Stačí jen pořádný návrh a rozumná volba materiálů.
Největší výhoda z mého hlediska je u takovýchto domů přítomnost vzduchotechniky, díky které nebudete řešit plísně, vlhkost, smrad atd...
Jinak od pasivního domu nečekejte žádné zázračné úspory, jelikož co ušetříte "vyplácáte" jinde, protože prostě můžete...
Zdravim. Pasivni dum asi nemuze byt z principu typovy. Je dost rozdil stavet pasiv na jizni morave ve 200 m.n.m a na upati snezky v 800 m.nm. K tomu, aby byl pasiv uznatelny, tak musi splnovat podminky spotreby energii. Tak jako tak, pocitejte rocne se spotrebou cca 8MW elektriny jenom na ohrev TUV a spotrebice (pouze elektrina, 4 lidi v domacnosti). To, ze znamy topi elektrinou a ma zalohy 3000/mesic nic nemuzi znamenat. V podstate muze protopit 1000/mesicne.
Ale pokud ty penize mate na to, abyste si nechali postavit dum na klic, tak klidne do toho jdete. Co bude predrazene kvuli zelene usporam by se vam melo vratit na dotaci.
A jeste jedna vec. Dobre si promyslete, ze chcete uprednostnit nizke naklady na topeni oproti komfortu bydleni (rozlozeni mistnosti, drevostavba x cihly). Pak se muze stat, ze sice neprotopite, ale bude vas cely zivot stvat, ze mate malu chodbu.
Jiří, když se kupuje nová televize, hledí se na spotřebu elektriky. Když lednička, tak se kouká po třídě A+, ještě lepší AA+. Rovněž u myčky a dalších spotřebitelů se kouká hlavně na spotřebu. Spousta lidí (většina) dneska staví nové domy a chlubí se tím, že staví nízkoenergetický. Ale on horší již nejde postavit, páč Vám to nedovolí. Ten pak plňuje skupinu "C". Koupí si někdo ledničku "C"?
Proto vás chválím, že se rozhodujete o pasivním domě. nemohu již ale souhlasit s tím, že to postaví firma na klíč. Neznám vůbec tuo firmu, neznám reference, nestudoval jsme jejich stránky. Jen obecně, firmy a jejich zaměstnanci nemohou postavit tak kvalitně, jako vlastník domu.
Zkusil jste oslovit dalších 10 firem?
K úsporám v pasivním domě, máme 3 roky pasivní dům, co jsme si stavěli sami, před tím starší cihlový, dříve náklady cca 55000 Kč, v pasivním domě je to asi třetina. Úspora je to zásadní, doma to poznáte. Samozřejmě peníze neinvestujeme, takže 2,5 milionu neuspoříme, ale kdyby bylo trochu snahy a štěstí, tak se ty úspory hodně slušně zhodnotit dají.
Milane, sami nestavíme, protože máme náročné zaměstnání a ten čas a energii tomu prostě věnovat nemůžeme, nehleně na technickou náročnost stavby, kterou bychom sami také pravděpodobně nezvládli. Proto sháníme někoho, kdo nám to vše zastřeší, oslovili jsme několik firem, nabídky byly různé, u nás bylo hlavním kritériem cena a pasivita a bohužel minimum firem dokáže tu opravdovou "pasivitu" nabídnout
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.