Nejste přihlášen/a.
Před rokem jsem synovi koupila stolní lampu Pedro s halogenovou žárovkou G9-40W. Během roku jsme museli žárovku asi 5x vyměnit, poslední vydržela asi 3 týdny. Žárovky kupuji v kamenném obchodě (různě) v ceně 60-80Kč, což mi připadá docela fin. náročné. Je tato závada důvodem k reklamaci lampy? Proč se dnes lampy prodávají bez trafa? U starších typů bylo vždy trafo k zásuvce...
Díky za odpovědi.
Ahoj. Proč by to mělo být finančně náročné? Koupím žárovku, na krabičku napíšu datum a do ní uložim paragon a když prdne dřív než do dvou let, reklamuji. Běžně mi to funguje a ani se na mě v krámech divně nedívají. Důležitá věc, krabičku uložím.
Tak to mě nenapadlo, reklamovat žárovku... je fakt, že tu poslední jsem koupila za 80,-Kč! Spíše jsem uvažovala o reklamaci lampy jako takové, ale to by mi asi neprošlo, že? Řekli by, že máme přepětí v zásuvce apod...
Mám stropní svítidlo na 3 žárovky G9 do 40W, má m ho pět let a zatím jsem měnil 1x (fakt je ten že všechny),ale poud měníte do rku 5x a víc tak je závada v síti nebo ty žárovky dáváte holou rukou! Je to stejné jako třeba H4 do světla auta-šáhnete na "baňku"rukou a vydrží jen pár dnů!
doplněno 13.05.14 09:15:JJ přesně pár dnů.osobní zkušenost na svém 1.autě kdy po výměně vydržela necelý týden! Nebo byl vadná již předtím a prdla by jen o málo později!
"šáhnete na "baňku"rukou a vydrží jen pár dnů!"
Po doteku rukou sice baňka halogenové žárovky zčerná , ale rozhodně to není příčina předčasného přepálení vlákna.
Zdravím
Při dotyku holou rukou se na žárovku nedostane jenom mastnota, ale taky různé soli z potu. Sklo na halogence má jiné složení než na obyčejné žárovce a má za provozu vyšší teplotu. Soli z potu reagují se sklem a časem se poruší hermetičnost. Halogenky na 240 V vydrží méně než na 12 V. To mám odzkoušeno v praxi. Je to zřejmě tím, že při změně napětí v síti nejsou u 12 V tak velké rozdíly. A taky asi konstrukcí vlákna, které je u 12 V silnější. Jelikož je vlákno v halogence žhavené na vyšší teplotu než u obyčejné žárovky, jsou především halogenky na 240 V se slabším vláknem náchylné na otřesy při svícení. Lampy se prodávají bez trafa protože jsou levnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.