Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomůcky pro obložky

Od: albatros odpovědí: 8 změna:

Ahoj, chystám se v baráku na montáž dveřních, dřevěných obložkových zárubní. Koukal jsem, že jako pomůcky budu potřebovat rozpěrky, vyrovnávací vzpěrku atd.. jenže ono to stojí docela dost peněz jak jsem koukal, nedá se použít něco, co je k dispozici doma? Myslím nějakou náhradu. A další věc je, kde všude dát montážní pěnu, jestli jen určité body nebo zda se dává po celém obvodu zárubní. |Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Většinou stačí dvě rozpěry, nemusíš žádný kupovat, stačí kus late akorát dlouhý, dej je doprostřed a dolů. Pak kýbl klínků a vodováha.
Futro usadíš, dáš do váhy, uklínuješ a pro jistotu si nasaď i křídlo. Když jr vše v pohodě, dveře při zavření sedí s sní se samy neotvírají či nezavírají, tak je vypeň, samozřejmě kolem dokola.
albatros
hodnocení

děkuju moc za pomoc. prkýnka doma někde nějaký najdu to je v pohodě. Klínky nemám, ale ty se dají snad koupit za pár korun. Takže jestli jsem to správně pochopil, tak po vyvážení obložek se mají nasadit dveře a pokud je vše OK tak teprve potom zapěnit. Ještě jednou díky.

Klínky se dají normálně koupit, jen je otázka zdali to je za pár korun. Kus nějakýho prkna a za čtvrt hodiny máš klínků na dva baráky.
Vše vyklinuj, nasaď dveře, vyzkoušej jak sedí při zavření, otevři, lehce je podklínuj a můžeš pěnit.

stirecek*
hodnocení

0x
Usadíte do váhy ze všech stran a dáte rozperu dolů a doprostřed. Zbytek se dá zajistit klinkama. Je to pracnější, ale jde to. Lepší je půjčit někde pořádný vercajk. Pěna se dává po cca 20-30 cm. Vzpěry nechat dostatečně dlouho.
albatros
hodnocení

No a dá se někde toto nářadí půjčit? Nikde jsem nic nenašel.

stirecek*

Návod jak se to dělá. Ja jsem používal jen ty malé sverky, místo těch velkých stačí dřevěná deska, mezi to kus kartonu, aby se oblozka neodrela. Ale jde i s klinkama, kdyz nemáš možnost pujci
stirecek*
No a dveře neotvírej, AZ to úplně zaschne. Nechávali jsme to do druhého dne, zarizli pěnu a zaklopili. Hlavně to musí byt dobře vyvážené, zdi jsou mnohdy křivé.

hop®
hodnocení

0x

Používám dřevěné klíny různých úhlů (stačí kus střešní latě, mafl a pár minut řezání), čtyři truhlářské svěrky, vodováhy a metr.
Po složení zárubně si pomocí klínků a dvou svěrek usadím stojnu s panty do vodováhy v obou svislých směrech, potom podobně usadím i druhou stojnu - při tom je nutné kontrolovat i vodorovnou rovinu vrchní části. Kromě vodoroviny kontroluji metrem i vzájemnou vzdálenost obou stojen v různých výškách - musí být stejná jako nahoře.
Vzpěry nepoužívám, při rozumné aplikaci nízkoroztažné pěny se zárubně neprohnou - navíc jsou dole přitaženy svěrkami ke zdi.
Pěnu dávám především nad a pod panty, na druhé straně hlavně k zámku, shora jen dvě buchty u rohů. Před pěněním je dobré zeď i obložky navlhčit vodou z rozprašovače - pěna lépe přilne a dříve vytvrdne.
Druhou část obložek nelepím, není nijak namáhaná a akrylát mezi obložkou a stěnou k udržení stačí - v případě nutnosti je pak možné obložky demontovat bez poškození...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]