Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám problém s protíkáním odpadu. Odpad protíká mezi trubkou ve stěně a mnou napojenou trubkou.
Ačkoliv jsem to už řešil s chlápkem v hobby marketu, tak mi nic moc nedoporučil. Respektive nějakou převlečnou objímku do které jsem zasunu trubku ve stěně a trubku ze sifonu. Nicméně i tak protíká.
Prosím poraďte, jak bych mohl to prokapávání zastavit? Přikládám fotku toho, co trčí ze stěny.
Jestli to na pevno přilepit k té trubce ve stěně? Rád bych aby vše vydrželo i ty různé hydroxidové čističe.
Díky moc.
Co je ve zdi nevím, ale ze zdi na první fotce kouká novodurová redukce s hrdlem, do které se LEPÍ novodurová trubka. Z toho i soudím, že ve zdi máte hrdlo od novodurového kolena, do kterého je nutné vlepit další tvarovku.
Je na to speciální lepidlo, označené tuším L20, lepidlo na novodur, k sehnání v hobbymerketech v oddělení instalatéřiny nebo v instalatérské prodejně.
Takže koupit novodurovou trubku o průměru 40mm a tu vlepit tím lepidlem do té novodurové redukce a pak s tím dále pracovat?
Ještě se zeptám,
lepí se tak, že se trubka o menším průměru po vnějším obvodu potře lepidlem a zasune do trubky o nepatrně větším průměru?
Nebo se lepidlem natře "hrana" té trubky a přiloží k další trubce a nechá zaschnout?
Já vím, asi hloupá otázka, ale kdo se neptá, nic se nedozví
Lepí se tak, ze se lepidlem potře vnitřní plocha hrdla i vnější plocha trubky a poak se to zasune do sebe.
Před lepením je rozumné zdrsnit, případně odmastit, je nutné lepit suchý materiál - nesmí z toho téct bordel ani voda.
Do toho hrdla bych klidně nalepil asi osmicentimetrový kousek novodurové trubky (můžete použít i kousek té bílé, co kouká ze sifonu), nepoužívejt eHT trubku hůře se lepí. Od toho kousku trubky bych pokračoval HT trubkami (průměr 40), začal bych oboustranným hrdlem. Při skládání HT použijte mazadlo, lépe se to navléká a pak to lépe těsní...
... flexisifon v kuchyni je na ho*no, nevydrží, je lepší si s tím pohrát a udělat to pořádně a navždy...
doplněno 11.05.14 20:40:... a NEpatlejte to silikonem, ten na odpady fakt nefunguje. V případě krajní nouze Mamut nebo PowerFix, ale i to je dost krutá prasárna, jen když je nutné rychle zaimprovizovat...
Vypadá to, že ze zdi vám čouhá 50 roura, ale jen kousek.
Buď bych to odsekal abyste mohl tu spojku, co tam dáváte pořádně nasunout a nebo zalepit lepidlem na odpady jakési prodloužení (ale ne to s gumovým O kroužkem). Asi byste ho musel udělat "proti vodě", ale to by nemělo vadit. Dále by mě zajímalo, proč "honíte" celý odpad kolem sifonové (svislé) roury, tady na fotkách zleva, proč to není vpravo a tedy kratší odpad. Ještě bych zkrátil tu svislou sifonovou trubku, aby byl sifon výš a odpad měl nějaký spád. Takhle je to skoro vodorovně.
jen nevím, jak moc by se mi po vedlo odsekat. Z pohledu do trubky (po nasvícení) vidím, že jde hned vpravo dolů tak jestli bych to odsekal o centimetr?
Jaké lepidlo by se dalo na to použít? Nějaké speciální lepidlo na odpady?
"Honím´" ho kolem celé roury protože v kombinaci toho sifonu a kolen, co mám, se to tam jinak nevešlo
Ty další roury není problém ještě zkrátit.
existuje Chemoprém PVC a nebo něco takového
záleží na materiálu, ze kterého jsou odpady. Na novodur je lepidlo novofix, koupíte určitě v nějakým hobby marketu.
Jaká je tam zeď? Možná by bylo nejlepší tu rouru uvolnit a vyměnit to horní koleno. Kdysi jsem to musel také tak udělat, když jsem montoval myčku nádobí u rodičů.
já vidím jen tu první trubku ve zdi, nic dalšího nevím bohužel
Zeď je tam plná cihla... mno na výměnu kolena do zdi se mi upřímně moc nechce :D
Viděl bych 3 možnosti řešení
- obnažit koleno a kus trubky ve zdi a vyměnit koleno - nedivím se vám, že se vám do toho moc nechce, protože hlavně napasovat nové koleno do trubky bude docela opruz. Pokud vám to pomůže, můžete u toho proklínat to čuně, které ten odpad vyrobilo tak, jak to je teď (to vyústění)
- obnažit kousek toho kolena koukajícího ze zdi a a něj natvrdo nalepit (tzn. na té lepené straně vyjmout O-kroužek) tu přechodku (spojku), co máte na jednom z obrázků. Na druhém konci pak nechat O-kroužek a trubky od sifonu do toho jen zasunout.
- obnažit kousek toho kolena ve zdi, přechodku rozříznout (podmínka je, že její vnitřní průměr je takový, aby šla nasunout na trubku - před řezáním ověřit - změřit(!) ), pak ji nalepit na trubku ve zdi a pak do O-kroužku už jen nasunout trubky od sifonu. Výhoda této varianty je ta, že zkrátíte stavební délku u zdi a lépe se vám pak bude "ladit" zbývající část pod sifonem.
V posledních 2 možnostech sice bude přechod bohužel vždycky tzv. "proti vodě", ale pokud to pořádně zalepíte, držet by to mělo a vnitřní schod by zas neměl být tak velký, aby se tam drželo moc nečistot. Jediná nevýhoda při budoucí demontáži bude ta, že tam vždycky zůstane trochu vody, takže pak je třeba na to myslet a podložit to hadrem, protože jinak budete mít tu vodu ve skříňce ( za skříňkou).
Ještě dodám, že tu převlečnou objímku mám nasazenou až úplně ke stěně. Bílé trubky si nevšímejte z ní jde ještě koleno (sifon a odpadní trubka ve stěně nejsou pod sebou) a pak ještě jedno (takove esko vytvoří ty dvě kolena)
Zdravím,
upřímně - moc moudrý z vašeho popisu tedy nejsem. Možná by pomohlo, kdybyste to celé sestavil tak, jak to chcete mít, pak dal ty trubky, které chcete mít spojené, k sobě a pak to vyfotil.
Jinak mi také není jasné to zúžení, co je na té trubce ve zdi - ale to třeba pak ukáže ta fotka.
...také z toho popisu nejsem moc jistý, kde to přesně teče. Jestli to teče až u zdi, tak bych dal pryč ten přechod "zřejmě" 50/40. Stejně je to proti vodě. Nahřát ten konec co bude koukat ze zdi a do toho dát koleno, které bude mít na konci těsnící kroužek a z toho pak vycházet dále.
Jinak, jestli to bude proti vodě, bude se tam zachytávat všechen tuk atd...
Nevím, co přesně je v té zdi, ale nešla by použít manžeta vložená do trubky ve zdi? Pokud je ve zdi trubka 50, tak do manžety pak zasunout trubku 40.
Možná by to šlo... Máte na mysli tu manžetu nasunout až úplně ke zdi? tzn. na ten větší průměr nebo jen na to zůžení?
Mám na mysli vložení manžety dovnitř trubky, která je ve zdi a do manžety zasunou trubku od odpadu.
Takto:
triker.cz/...
Se ještě zeptám... Ta redukce, co na prvním obrázku kouká ze stěny, snad nejde vyndat? Pokud jde, což by měla, tak místo té redukce vložit tu manžetu.
Vytahovat jsem ji nezkoušel, ale když jsem z ní kroutil jakoukoliv trubku, tak držela pevně...
Pokud je tam ta redukce hodně dlouho nebo bez namazání, tak byť jen s gumovým těsněním tam může držet kvalitně. Zkusil bych s ní zakroutit a lehce táhnout ven, případně vnitřkem pohmatem zjistit, že je to opravdu jen krátká redukce. Jinou tedy neznám. Snad to tam někdo před Vámi nepřilepil (i když tento materiál se lepí špatně), jak tu někteří radí, to pak je o zábavu postaráno. Tu redukci to chce dostat ven. Pak místo redukce manžeta... Viz odkaz s koleny a manžetou, tak se to dělá správně.
Redukce je evidentně novodurová a tento materiál se lepí dobře, mnoho let se takto odpady dělaly a mnoho z nich drží dodnes. Redukci bych nevytahoval, je to koledování o prů*er, protože když spoj praskne, je nutné sekat... A těžko by někdo dával lepenou redukci do ND trubky s těsněním...
doplněno 11.05.14 20:37:Standard pro dřez je DN50, už ta 40 je málo, třicítka je max pro pračku...
Zajímalo by mě tedy, co je dál ve zdi za redukcí a jak je to tam spojeno. Z fotky to nepoznám. Pokud je to tam přilepeno, tak bych redukci nechal, pokud ne, tak redukce ven. Pokud je menší strana redukce 40, tak by se tam dala použít manžeta a odpadní trubka 32. Ovšem pravda, pro dřez je vhodnější 40.
Ano, DN50, ale to je odpad ve zdi. Mezi sifonem a odpadním kolenem (či mezi dřezem a sifonem) je pak trubka 40. Napojovací trubka 32 (ale i 40) se používá u umyvadel. Stejně tak odpad pro pračku je DN40, ale hadice od pračky je mnohem menší.
Na dřezy se snažím instalovat sifony s vývodem DN50, stejně jako na vany či gule ve zděných sprcháčích.
Na umyvadla používám DN40, stejně jako na pračky a myčky.
DN32 používám na přepady z kotlů či bojlerů.
Flexisifony používám zcela výjimečně a to na výslovné přání zákazníka.
Takto to (zatím) úspěšně dělám a proto doporučuji i zde na poradně.
Samozřejmě vím, že některé sifony (i snad každá hadice od pračky) má zmenšený průřez odpadu. Ale čím kratší je toto zúžení, tím je lepší odtok a menší problémy...
Pokud máte jiná doporučení, klidně prezentujte, ale pravděpodobně budu opět oponovat, sorry...
Jakou trubku má sifon mezi dřezem a sifonem s vývodem 50? Co vím, tak 40. Ano, sifon s tímto vývodem bude mít zúžení kratší o cca 20 cm, což nevidím jako problém. Jinak se vším ostatním souhlasím, flexi sifony fuj, to raději zkombinuji trubky ze 2 klasických sifonů (či rovnou jen náhradní díly), když je to z důvodu nešikovné pozice odpadu potřeba. Oproti použití HT tvarovek je to hezčí.
Osobně bych raději, pokud redukce nepůjde vytáhnout, tu redukci uřezal (pokud má správný rozměr DN50) u stěny a použil manžetu. Takové řešení bude plně funkční a lehce rozebíratelné, v případě nutnosti pak netřeba řešit, proč to tam tak drží.
Vyhaž všechny ty kolena očisti a odmasti to ve zdi a přilep tam flexi hadici koupelny-sen.cz/...
doplněno 11.05.14 15:19:Teď su s toho magor ty náš tu redukci pořád na tom koleně?A na ní máš přetáhlou tu další trubku?že není vydět na druhém obrázku?Tá by měla jít ven že tam pevně drží neznamená že těsní.Jinak já stěma flexi nemám žádný problém a mám jich asi 8roků a pouze zasunuté takže když je tam bordel jen vytáhnu a vytřepu
než začnete bouchat tak zjistěte jestli ta redukce je po vodě z foto to není poznat jestli je opačně tak ji jenom zařízněte u zdi a vražte tam trubku po vodě(do vnitř)
Jenže ta flexi hadice se vždycky natáhne, když do odpadu (dřezem) naliju nějaký ten hydroxid sodný pro vyčištění odpadu a zaleju vařící vodou. (Tohle u jednoho umavadla používám a vždy se ta flexi hadice roztáhne) Co se týká životnosti té flexi hadice, tak mi přijde, že je menší, ale klidně to tak nemusí být?
odpověď na doplněno 11.05.14 15:19:
poslední dvě fotky jsou ze situace, kdy ze stěny trčí redukce a v ní je až ke stěně zasuno převlečná objímka a z druhé strany první koleno. Snad jsem ten dotaz pochopil správně...
No já jednu tu flexi používám jako pseudo sifon a po použití NaOH a zalití vařící vodou se vždycky roztáhne, že pak na druhý den ji musím zpět stláčet do sebe. Tomu jsem se chtěl vyhnout (proto jsem to chtěl řešit tak nějak, jak je na obrázku)
@magor JAK "po vodě"?
Zaprvé - na novodurové redukci je na první fotce vidět hrdlo pro trubku DN40...
Zadruhé - odpadní redukce z většího průměru na menší se NEDĚLAJÍ, jelikož a protože by se to v tom zúžení ŠPUNTOVALO...
@monkey přiznávám, že o této "Novince z 2. čtvrtletí 2014" jsem nevěděl , nenašel jsem ji ale ani u výrobce (Plast Brno) v katalogu, jen v letáku. Navíc netuším, na co bych ji mohl použít, možná jen pro připojení "větší" přivětrávací hlavice, ani výrobce neuvádí, k čemu to prakticky je...
Tak mě by se hodila, ale s jinými rozměry. S ohledem na cenu při použití HT trubek DN125 pro vzduchotechniku se spádem trubky směrem dovnitř domu a odvod kondenzátu s použitím suché klapky a následným odvodem trubkou DN32 do kanalizace. Řešit se to ale dá i bez toho.
Nebo, když levá ruka neví, co dělá pravá, tak aby to bylo čím napravit. A nebo pro zajištění příjmů instalatérům při opravách odpadů.
Jinak ale taky nevím, k čemu je to opravdu dobré.
Omlouvám se za delší čas mimo odpovědi...
Aktuální situace je taková, že jsem vyměnil kolena pro trubku 50 za trubku 40...
jak někdo radil, tak jsem posunul sifon o něco výše.
Ve voda/topení/plyn mi na zasunutí do té redukce poradili tzv "modvědí hovno". ( tmely-silikony-lepidla.he/...
které by mělo zatěsnit tu trubku zasunutou do té redukce ve stěně...
Jenže jak to tak vidím, tak problém s protékáním je úplně někde jinde, než kde jsem myslel...
Protéká to koleno/redukce co je ve stěně, takže z mé strany to je průser Jestli to zkusit vyseknout nebo jak... Asi mi nic jiného nezbude, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.