Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojka Hawle

Od: fido* odpovědí: 4 změna:

Zdravím ...

přijel technik od vodáren na výměnu vodoměru a při výměně řekl, že stará litinová spojka, kterou tam máme asi 50 let už by asi chtěla vyměnit a že namontuje novou bezpečnější. Vše je vlastně v majetku našem, protože vodárny zodpovídají pouze za část před hlavním uzávěrem.

Tedy OK.

Odmontoval ji a připadala mi celkem OK, žádná rez ani pory, asi by mě přežila. Povídám si, je to odborník, budu mu důvěřovat.

Odjel to koupit a dovezl jakousi umělohmotnou spojku. Uplně mě polilo horko, že by měla být pevnější a výkonější a bezpečnější než ta původní, kterou máme jinde na domě snad 100 let.

Prý je to spojka HAWLE, na kterou už se jen našroubuje uzávěr vody. Že prý je pevná a vydrží.

Zarazilo mne, že se ani z druhé strany na tu plastovou hadici co vede ze země ani nenašroubovala, ale pouze ji namazal sádlem a naklepal.

To má držet? Mám hrůzu a děs, že ta nasunutá a naolejovaná strana prostě pouze vyjede, stejně "namazeně" jako ji tam nasunul.

Otazka: Jaké máte zkušenosti? mohu klidně spát, že se nevysune, nepraskne a nevytopí nás to? Pžece jen je to umělá hmota, nepraskne? Vydrží 50 let ten tlak vody a občasné pohyby?

Předem díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, bude to držet.

Tyto spojky se dělají jak jištěné, tak nejištěné...a nejen z plastu ale i z litiny (jde samozřejmě o cenu).

Trubka je zasunuta do spojky, kde je kuželová komora se svěrným kroužkem.

Pro laika trochu paradoxně, ale čím vyšší tlak vody v potrubí je, tím více spoj drží.

humbucker*

Ahoj. Všimli jste si, jak to umí Martin krásně technicky všechno popsat. Za to má boda.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Zřejmě se toho nemusíte obávat. Vodáci tyhle spoje běžně používají na zemní spoje a asi tomu věří. Je to totiž v části před vodoměrem a tam by šly ztráty jako by na jejich úkor. Vím, stejně to nakonec dají sežrat nám platícím zákazníkům. Ty vnitřky, pod těmi matkami mají takové zubaté kroužky, které se zakousnou do tý plastový trubky a dál se to už nehne. Vymysleli to v západním zahraničí a tak by to mělo chvíli fungovat. Víte, oni prohráli poslední válku a tak jsou díky tomu o kus dál. Určitě v něčem.

lojza55
hodnocení

0x

Naprosto zbytečná obava... Ta spojka už tam bude na furt... Je krásné jak laiky děsí nové technologie a postupy :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]