Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
doteď jsem kupoval hlavně ESAB EB121 (cca 150,-Kč/kg) a rád bych vyzkoušel nějaké jiné, levnější.
Myslím, že na domácí vaření by to mohlo stačit
Zajímalo by mě tedy zda někdo máte zkušenosti s používáním levných neznačkových elektrod typu J421 (rutilka, 55,-Kč/kg) nebo J506 (bazická, 65,-Kč/kg).
Já si myslím, že na materiálu elektrod se nedá moc zkazit. Myslím při výrobě a složení drátu a obalu. A pokud budete mít elektrody vlhké, tak nic nezavaříte bez ohledu na značku. Jinak pro domácí kutění jsou podle mne nejlepší ER117, ale samozřejmě záleží ČÍM vaříte, třeba na autogen to ideální není...
Vařím 200A invertorem, takže stím problém nebude.
Jde mi o to, jestli má cenu přeplácet +100Kč/kg za značkové, nebo ta noname bude vařit alespoň trochu podobně.
Asi je zkusím a uvidí se... už jsem vyhodil víc peněz
Záleží také jaké máte nároky na svar jako takový, pevnost namáhání. Ty EB 121 jsou dobré elektrody, zvláště svařujete-li součásti, jež mají odolat zvýšenému namáhání. v těchto případech bych určitě nešetřil. "Heftujete-li plotek", věci jež nepodléhají zátěži, (není riziko při nižší pevnosti svaru) pak samozřejmě můžete užít nějaké "noname".
Jinak, vlhkými elektrodami vařit lze, ovšem zvyšujete obsah difuzního vodíku ve svarech, čímž snižujete kvalitu svaru=riziko praskání, ale zase záleží na tom co vaříte, jestli "nosnou traverzu", nebo " plotek, rošt, atd." To je třeba rozlišit.
Každý typ elektrody je vhodný na vaření urč. tříd ocelí a dává také určitou pevnost svarového kovu (uvedeno mat. listech), pokud tedy na svaru opravdu "záleží", je dobré si přečíst. Jinak zde zmíněná ER 117 patří opravdu k nejpoužívanějším, na běžné oceli uvádí u ní zvláště vhodnost pro vař. tenkých plechů do 3mm tl.
Ty eb 121 z vlastní zkušenosti jsou dobré elektrody, většinou pokud se dobře zavaří pak většinou svár "DRŽí" velice dobře a to je někdy potřeba a máte klid
A ještě poznámka, k té ceně.
Ony existují různé značky elektrod u srovnatelných obdobných vlastností a typů, tzn. máte bazickou esab a máte bazickou "xyz", mají být "shodné" jen je vezmete do ruky tak cítíte ten rozdíl hned po zapálení oblouku Zkrátka "nesedí" při vaření tak jak jste zvyklí, chová se při odtavování "jinak", svar. lázeň teče např. "nesouroději" atd., zkrátka svár uděláte ale někdy to cítíte "není to ono", pak se zeptáte "co je to zač" a dozvíte se že xyz "byly levnější", tím neříkám že co není esab je horší, může být i naopak
Kdysi jsem vařil s německými boler , (píše se s přehláskou o) a ty co si pamatuji zase "seděly" při vaření v ruce velice dobře
Když toho děláte víc, pak je to i o komfortu práce, tzn. trápit se s něčím jen proto že je to levné, někdy není dobrá cesta ale to záleží na každém
Tvarování housenky, rutil x basic, no u těch basických je to trochu o cviku a zvyku, s eb 121 (esab) uděláte také velice "krásné housenky" s jemnou kresbou. Co se týká pevnosti, mrknu-li na vlastnosti tak např. u té ER 117 uvádí do pevnosti 480 MPa a u EB 121 uvádí pevnost cca 480 MPa ale navíc uvádí že jsou na "značně namáhané součásti" potrubí, lodě, stavební konstrukce. Ono ty basic mají lepší "průvar", takže když chci svařit např. traverzu, pak raději sáhnu po basic, lepší průvar lepší pevnost svaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.