Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jakse dají udělat matjesy v oleji?Nebo prostě nějaká syrová ryba naložit do oleje?Není mi ale jasné,že to pak není zdravotně závadné.U nakládání syrových ryb do octa se to dá ještě pochopit,že ocet vše zničí ale když se nakládá syrová ryba jen do oleje?
Mám tu vyzkoušený předpis, nejde mi scaner, tak to opíšu:
Očištěné a odblaněné ryby pokrájené na porce řádně prosolíme ( obalíme v soli ), vložíme volně do sklenic a zalijeme nálevem - 1 díl octa a 2 díly převařené vychlazené vody. Uzavřít a nechat 14 dní v lednici. Pak ryby vyndáme, můžeme propláchnout vodou a vkládáme do sklenice proložené vrstvou cibule nakrájené na kolečka. Přidáme bobkový list, 6 kuliček celého pepře a nového koření a zalijeme olejem. Po týdnu v lednici je hotovo.
doplněno 05.05.14 15:43:Jasně. Mám dokonce dojem, že to kamarád dělal i ze sladkovodních ryb, ale už se ho bohužel zeptat nemůžu...
Do oleje jsme nakládali uzené cejny. Ten rok se dařilo neuvěřitelně. A taky uzené úhoře. Úhoři byli nejprve v česneku a soli a pak v uzáku a pak do oleje. Pááááni, nikdy na ně nezapomenu.
Moje babička vyráběla cosi ze slanečků. Máčela je, měnila vodu a pak nakládala do kyselého láku s cibulí. Pamatuji tu chuť, ale myslím si, že v součtu to výjde na stejné peníze jako to, co si koupím v obchodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.