Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci si jen utvrdit to jak se zapojuje HDO. Protože v tom mám nějaké nejasnosti. (je to jen pro zajímavost)
Přívod do baráku 3F a N z 1fáze je ještě před hlavním jističem odbočka přes 6A jistič která vede do HDO.
3F jsou vedené do elektroměru, a z něj do rozvaděče (to chápu) ale z 1fáze je pak opět odbočka (ale až za hlavním jističem) znovu do elektroměru, ale již se nevrací. A pak nechápu na co jsou do elektroměru tažené 2x N? Jedno N je tam aby proti mohl fungovat elektroměr (I/O) ale to druhé? A ted k HDO co je myšlono F? Řídící jednotka? A ten přepínač (stykač?) jen přepíná (zapíná) N? Takže na vývod N a 1 fázi v okruhu připojím stykač a když N sepne stykač na který ale stejnak musím připojit fázi a N z okruhu? Takže tedy musí komunikkovat HDO s elektroměrem pomocí těch nuláků? A ten výstup na N je tam jen aby vypínal zařízení aby nebralo drahý proud?
Děkuji, omluvte můj blbý dotaz, ale budu rád když mi vysvětlíte jak funguje HDO.
Jen slovně doplním @honzaferda. @zakus v tom udělal trochu zmatek.
Odbočka před hlavním jističem je napájení vlastního HDO, které musí mít vlastní jištění.
Odbočka 1F za jističem slouží k napájení cívky relé pro přepínání tarifů. Prakticky pokračuje sm vodičem na PEN.
K elektroměru je tažen sm právě pro onu cívku a dalsí sm je pro mapě´tovou a prodovou cívku na jejichž druhém konci jsou právě připojeny fáze. platí to však pouze pro přímé měření.
V připojovacích podmínkách jsem nenašel žádné F, ale HDO se označuje jako SP - spínací prvek. Celé vlastní ovládání je opravdu spínanou nulou. Na ovládacím prvku v domácnosti (kotli, bojleru) je přes jistič přivedena fáze a HDO tam připojuje nulu a tím zapíná daný prvek. proto při odpojení nuly je na sm vodiči fáze, což může být zajímavé, když si na něj šáhnu.
Nulou nic nezkazím, ale pokud bych spínal fází a podařilo se podobným způsobem zavést fáze, která není shodná s ovládací, tak máte na relátku 400V a ono pak krásně shoří. Je to taková menší obrana proti domácím úpravám, protože nejsou regulovány zákonem, ale připojovací podmínky ano.
Sazba se mění podle zapínaní a vypínání N
Odbočka z 1f. je provedena přímo v elměru a slouží pro napájení cívky sazby.
N je pro vlastní elměr.
"B" je spínané N z HDO pro cívku sazby.
F je napájení HDO
V byt. rozváděči je přes jistič na cívku stykače připojená 1fáze (Ovládání) a z elměrového rozváděče (HDO) připojené spínané N.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.