Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu jak snížit vibrace u protahovačky. Je to starý litinový stroj s motorem mimo něj a poháněn klínovým řemenem.
Protahovačka je postavena na dvou soklech ( a 4 šrouby které jsou zabetonovány v tom základu přišroubována k těm soklúm) které mají základ cca 60 cm pod úrovní podlahy a od ní jsou dilatovány 2cm polystyrenu. Motor je postaven na podlaze a k ní přišroubován, nyní jej mám podložený filcem.
Dílna sousedí s domem ale její podlaha se vůbec nedotýká zdi domu, mezi ní a tou zdí je cca 15 cm mezera.
Protahovačku jsem zkoušel podkládat vším možným i kombinací filce, gumy, polystyrenu, pěnovou gumou, ale pořád po jejím spuštění vibruje v domu podlaha a klepu se tabulky ve dveřích.
Jde s tím něco dělat a jak moc jsou škodlivé tyto vibrace pro dům?
Ještě dodán že pohon hřídele od motory je klínovým řemenem, který ale není originál, ale je prý z nějakého zemědělakého stroje,
je možné že není stavěn na takové otáčky a při velké rychlosti on způsobuje ty vibrace? Když pustím samotný motor tak se to nějak výrazně neprojevuje.
chlapci, tuším že to bude špatným vyvážením, ale to snad napadne každého. Tedy i tazatele, nebo se mýlím, pane serpentone? Zkuste válec bez řemenů a jestli se nehoupe, je třeba hledat na místě, odstranit závadu, aby jste nemusel zítra odstraňovat následky.
Ještě jedna možnost!
Kritické otáčky. Jsou to otáčky při kterých rotující předmět (ve vašem případě hoblovací válec) vlivem i malé nevyváženosti, ale také při jeho průhybu v uložení, vibruje a mohlo by dojít i k poškození stroje. Vibrující rotující součástka musí tedy mít buď podkritické nebo nadkritiské otáčky. Zkusit zvýšit nebo snížit otáčky hoblovacího válce , změnou průměru řemenic.
Tak nože váží stejně a válec se po protočení zastavuje na různém místě.
Naplnil jsem všechny domečky vazelínou a v jednom nebyla skoro žádná, vibrace to lehce snížilo, ale pořád jsou znát.
Co s myslíte o tom řemenu? A jak velký myslíte může být vliv těch vibrací na stavbu?
Tak skus ještě jiný řemen.Já mám spodní frézu hnanou plochým řemenem, v místě sešití je silnější a to bys teprve viděl vibrace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.