Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Dcera se s přítelem nastěhovala do RPB bytu v Havířově. Má tam trvalý pobyt,v současné době usilovně shání práci tudíž nájem platí přítel. Většinu vybavení bytu,lednička pračka,sedačka atd je dcery. Po vzájemných neshodách přítel vyměnil bez jejího vědomí zámek od bytu,který nadále sám i s vybavením dcery užívá. Prý platí nájem tak to může dělat co chce.Chi se prosím zeptat jestli má na to právo zamezovat jí přístup do bytu a bránit v užívání jejích věcí.Popřípadě jak má dcera postupovat aby se ke svým věcem dostala. děkuji za odpověď
Nejhorší bude, když expřítel bude trvadit, že jsou věci jeho --- jak dcera dokáže že jsou její? Toho bych se bála...má stvrenky, paragony, výpisy z účtu?
doplněno 01.05.14 15:46:babkazov -- právě nevím. Jen mě to napadlo, jak se bude paní s expartnerem dohadovat o věci --- v nejhorším případě expřítel může lhát a věci vydávat za svoje...jak potom v takovém případě paní prokáže, co si může z bytu odnést že je její majetek? Na fakturách je napsané jméno...jinak nevím
Máte pravdu, ale stejně by mě zajímalo, jak mohu dokázat, že věci jsou moje, že jsem je kupovala já. Na paragonech a i na záručních listech, nikde není jméno. A když někdo tyto papíry uloží do svého šuplíku, jak dokáži že patří mně? Jen mě to zajímá, nechci diskutovat nebo se přít.
Lesi, nemáte zas až tak pravdu. Co když jste nějakou věc koupil vy, ale jako dárek. Nikdo nikdy nebude dohledávat původ 5 let staré ledničky, pračky a vlastně všeho. Nemovitost a drahý vůz asi ano, ale nějaké, pár let staré spotřebiče?! To určitě ne.
tak co se týká větších věcí (lednička, pračka, sušička, myčka, sporák, počítač...), tak v tomhle bych problém neměla - kupuji je přes internet, už jenom kvůli tomu, že mi je vždycky někdo odveze až do bytu. takže já bych problém s prokázáním neměla, v e-mailové poště mám objednávky i potvrzení o dodání a do pošty se dostanu třeba z počítače v městské knihovně. s nábytkem by to bylo asi horší, nakupuji v IKEA a ta přes net neprodává. nevím, jestli by šlo dohledat pokladní lístky podle klubové karty a nevím, jestli by soud uznal, že i když na účtence není moje jméno, byla kupovaná (nikoli tedy placená) přes moji klubovou kartu. ale fakt je ten, že já jsem v placení konzerva, taková moje máma dražší věci zásadně platí bankovní kartou, takže ta by dokazování měla ještě jednodušší, jak já.
doplněno 02.05.14 09:25:tak jistě, jedna věc je prokázat, že je moje - a to bych prokázala. já jsem ten, kdo k tomu má v ruce doklad o koupi. někdo jiný tvrdí, že jsem mu to dala jako dárek? no, tak tady je pak míč na jeho straně, to už musí prokázat on.
druhá věc je nakolik by se mi vyplatilo se o ty věci handrkovat přes soudy. obávám se, že při rychlosti českých soudů asi moc ne. na druhou stranu třeba v případě vylučovací žaloby u exekuce bych se svého dožadovala.
Nevím co je to RPB byt. Každopádně právo užívat byt má jen ten, kdo má k bytu smlouvu od RPB(?). Pokud je ve smlouvě napsáno, že byt může být dalšímu pronajat, tak zřejmě vaší dceři. Pokud ve smlouvě tato možnost není, je řekněme u smluvního partnera s RPB na návštěvě( a to může být imrvére nepřetržitě věčně). Každopádně vaše dcera chce mít nějakého muže na návštěvě nebo ne. Pokud nechce, tak bude mít připravenou novou FABku a někoho kdo jí fabku vymění a vyzve nechtěného, aby byt do konkrétní hodiny konkrétního dne se všemi svým věcmi opustil. Pokud tak neučiní a je v bytě v určený termín, volejte státní policii, že je ve vašem bytě nežádoucí osoba a nechce byt opustit. Policie přijede, vy se prokážete občanským dokladem a řádnou listinou, že máte právo byt užívat a vyzvete znovu před policí toho nechtěného, aby byt opustil. Policie ho perlustruje a protože nebude mít jak doložit(a že za vás platí váš nájem není užívací právo), že má právo byt užívat, vyzve ho, aby IHNED byt opustil. Pokud se policie znovu vaší dcery zeptá, jestli mu nedá nějaký pozdější termín aby si mohl vystěhovat věci, řekne vaše dcera, že požadujete okamžité opuštění bytu a že mu věci dáte před byt v následujících dnech vždy třeba v 18 hodin. Policie ho vyzve ať ihned opustí byt popřípadě ho vyvedou a vy necháte ihned vyměnit fabku a všechny klíče si necháte.
Chci jen říct, že nechat u sebe někoho bydlet je téměř vždy zaděláno na pozdější problém, který je řešitelný, ale nepříjemný.
Já jsem něco podobného zažila, kdysi dávno jsem odešla s malým přítelem od přítele a zůstaly tam věci - např. nová pračka za 17 000, nové gauče, sporák, atd., atd. cca v celkové hodnotě větší jak 50 000, a tyto věci jsem už nikdy neviděla. Ani na přímluvu sociálky, ani poté, co proběhl soud o dítě, a soudkyně se ptala, zda mi přítel mé věci vydal. Na všechny tyto věci j sem měla účty.
Musela bych ho žalovat s nejistým výsledkem. Náklady by mohly být i větší než zadržené věci.
Pojala jsem to tak, že jsou to "jen věci", já s dítětem jsem byla v pořádku, takže jsem to nechala být. Tisíce lidí přišlo při povodních o mnohem víc...
Souhlasím s limoškou, stalo se mi něco podobného. Odešla jsem z bytu od manžela a než jsem do 2.dne sehnala auto, které by odvezlo pouze mé osobní věci, které jsem si chtěla sbalit klidně za přítomnosti manžela,tak řekl, že u něho nic nemám. Po konzultaci u právníka, kdy by soudní výdaje byly vysoké, jsem to vzdala. Ještě, že existují second hand, protože jsem neměla co na sebe, ručníky, povlečení, zkrátka nic. Trvalo mi mnoho let, než jsem si opět zařídila domácnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.