Nejste přihlášen/a.
Dobrý denm ,protože se v tom moc neorientuji,tak bych se chtěl zeptat,jaká je nejlevnější zakrytí střechy. jedná se o přístřešek,který není vidět,takže hledám nějakou co nejlevnější variantu.Nechci ty bitumenové desky,nebo jak se to jmenuje a podobné " plastové vlnky" .Chtěl bych nějakou lepenku,nebo Ipu.Nevím jak se to teď jmenuje. Děkuji
Dobry den ja pouzivam vetsinou ipy ktere maji v nazvu ELAST , paraelast bituelast , atd. jedna se o asfaltove pasy s modifikaci kaucuku ,velmi dobre se natavuji, maji tvarovou pamet, drobne prasklinky se samy zaceluji a to nejdulezitejsi je elasticka , nekupujte ipy mensi tloustky nez 4 mm, snadno se pak prepali, tyto asfaltove pasy maji na sobe posyp keramicky nebo bridlicovy ktery je bezudrzbovy. Nekupoval bych ipy typu hydrobit, sklobit, a podobne s koncovkou Bit tyto ipy jsou z obycejneho oxidovaneho asfaltu probiha v nich proces tvrdnuti tyto ipy vydrzi tak deset az patnact let,nedaji se lepit za chladneho pocasy a vetsinou jsou uz po rozmotani videt drobne prasklinky na konci pasu ktere se pak musi odriznout.
doplněno 01.05.14 08:28:Nejlevnejsi bude urcite ipa, ale pokud chcete vedet co nejlevnejsi krytinu je treba vedet jaky sklon ma strecha, bez toho se neda urcit krytina.
sklon to má minimální,neumím to určit.je to prakticky rovina,ale nějaký sklon to má .Voda z toho teče
Ohledně té IPY Elast.To se myslím lepí na nějaký podkladní pás,pokud se nepletu.Když spočítám podklad,hřebíky,Ipu,tak mi to příjde dost drahé.Ale možná se pletu.Nebo se to dá lepit rovnou na desky.Nejde o nějakou estetiku,je to fakt takový přístřešek na dřevo a bordel.
Asi bych to tu nemel psat , ale da se natavovat primo na desky , samozrejme se to nema ale bezne se to dela,ale musi se natavovat jen asfaltovy pas nemirit plamenem na desky, da se taky jenom pribit , ale to bych u maleho sklonu nedelal, voda je previt,
doplněno 01.05.14 09:14:taky se da natavit jenom v presahu u posypove ipy je to ten cerny pasek na jedne strane, ale lepsi je natavovat celoplosne
nejlevnejsi je onduline, v akci to sezenete i za 80Kc/m
doplněno 02.05.14 00:56:aha pisete ze nechcete ty lamino vlnky, tak nic, ale chtel jste nejlevnejsi reseni vase smula
nez tam natavite ty ipy tak ja mam mezitim za 2 hodiny polozenou celou strechu a piju pivo a kocham se
a kaminkova ipa? chcete rict ze snih a voda klouze a steka lepe na ipe nez na laminu? ha ha
je to kulna na drevo boze muze na to koupit plachtu za 500 a nastrilet ji tam na krajich sponkovackou
Zdravím,
dovolím si být v opozici oproti svým předřečníkům a to z následujících důvodů
- natavování "ipy"a pod izolačních pásů - rizikové z hlediska požárů při pokládání, pracné a tudíž i nákladné (nákladné jsou i iz. pásy, které se pokládají natavením (lepí se)
- Onduline po své zkušenosti nemohu vůbec doporučit. V r. 2012 jsem dostal část této krytiny od majitele, který ji měl na střeše 10let a pro totální nespokojenost ji měnil, já ji chtěl na zakrytí palivového dřeva. Takže stáří je teď 12let. A bohužel musím konstatovat, že to není krytina, ale doslova "hadr". Barva je pryč, pevnost už to nemá žádnou (utrhnu to rukou). Tohle si dát na střechu a neznat to, tak se po těch 10 - 15letech asi půjdu zastřelit (za ty peníze).
A teď co bych doporučil.
Na běžné střechy mám výbornou a letitou (cca 30let) zkušenost s lepenkou se skelnou vložkou typu V 13 nebo typ R333 ( popis a cena u je/...ů). Je pravdou, že mám zdroj za ještě nižší cenu než je uvedená, protože kupuju II. jakost za 20Kč/m2, takže je to vůbec hodně cenově zajímavé. Ale i za normální cenu je to levné.
Pokládám to volně, přibíjím hřebíky "lepeňáky"(1kg stojí cca 100Kč) po cca 20cm. Přesahy mezi pásy dělám cca 10cm. Před položením dalšího pásu namažu spodní pás (kde bude překrytý tím horním pásem) špachtlí vrstvou hustého Lutexu (10kg plechovka cca 500,-Kč) a položím do něj ten vrchní pás. Tím se to slepí a pak v místě spoje přibiju. Podobným způsobem pracuju i při vytváření detailů okolo prostupů a pod. Po položení celé střechy část Lutexu trochu naředím technickým benzinem a pečlivě zatřu všechny hřebíky a spoje.
Takto položení krytina mi vydrží i na plochách celodenně namáhaných plným sluncem minimálně 5let bez další údržby. Protože jsem puntičkář, tak po těch cca 5letech střechu natřu studeným asfaltem. Doposud sem používal právě ten Lutex - naředěný, loni jsem poprvé zkusil na kus jedné ze střech použít Tlumex Plast Plus (výrobce DETECHA N. Město nad Metují) a nejen práce s ním, ale i výsledek se zatím tváří zcela bezchybně.
Dovolím si tvrdit, že pokud střechu z některou z výše uvedených lepenek položíte pečllivě, tak vydrží i 10let bez ztráty kytičky. Možná i déle. Pak stačí jen natřít. Nejstarší střechu takto zhotovenou mám 29let, natíral jsem ji jen 3x a zatím drží.
Jednu radu - pokud budete dělat novou krytinu výše popsaným způsobem, mám dozkoušené, že se vyplatí původní krytinu odstranit až na čistá prkna. Při položení jen nové vrstvy "navrch"hrozí nebezpečí praskání vrstev v důsledku rozdílné roztažnosti a navíc poruchy se pak hůře hledají.
V reakci na další příspěvky tedy doplním - realizace jsem vždy zatím prováděl na střechách se sklonem +-5°, čili s minimálním sklonem. A výše uváděné roky jsem myslel bez oprav a další údržby - tj. bez dotloukání povytažených hřebíků, bez dalšího dotěsňování (u té nejstarší střechy tedy kromě nátěrů nic po dobu 29 let). Prostě položím a po X letech to max natřu.
za jake penize zastrelit (onduline) ano neni to navzdy, ale napr 25m2 vas prijde 2500 na cca 15 let i s hrebikama, pekne se to poklada (i mistri s levyma rukama
), a pripadna vymena je na trochu prace v sobotu pred obedem
uplne nejlevnejsi je ta plachta + sponkovacka, jak jsem rikal vyse (3x4 stoji 300, 5x10 myslim 550, tu mam u slepic dokonce jen napnutou v luftu bez desek a unese i 15cm snehu, bouchnu kostetem zespoda, trochu slepici paniky, a je to na zemi ), ja uz mam pod tim druhym rokem uhli a ikdyz tu mame na kopci trochu vichry, drzi jak pribita a pekne po ni snih klouze
ronyx navrhuje pouziti lepenky typu V13 nebo R333 ve spojich podmazane lutexem, urcite dobre reseni , ale ne na strechu s minimalnim spadem,lepenka pribita lepenaky se neda pocitat za izolacni vrstvu i kdyz jsou lepenaky natrene vrstvou lutexu , lutex casem sesycha a je treba to neustale necit natirat a tmelit a riziko protrzeni pri montazi je taky vysoke, urcite by to bylo vhodne reseni pro sklon alespon triceti stupnu a s vetsim prekladem ve spojich, sam jsem toto reseni pouzil uz u nekolika strech, ale vzdycky jako provizorni,dneska uz i obycejna lepenka stoji jako ipa ,takze se na tom moc neusetri.
doplněno 02.05.14 08:39:desky neodvadi teplo tak dobre jako beton , lepenka se vice opotrebovava ,drevo ma pohyb ,sesycha a podobne , driv nebo pozdeji zacnou vylezat hrebiky, a je nutne je znovu pribit a zamazat a vse to stoji nemale penize a pri kazdem chozeni po strese je pravdepodobne protrzeni lepenky.
doplněno 02.05.14 08:50:existuji i lepidla na asfsfaltove pasy, ale ja je z vlastni zkusenosti nedoporucuji,nelepi a asfaltovy pas je nutno necim zatizit a stejne se bude porad odlepovat , proste zbytecna prace, delal jsem s nim dvakrat a uz nikdy vice doufam.
doplněno 02.05.14 10:51:uz jsem nechtel reagovat, ale nedalo mi to ,uz jsem videl i peticentimetrovou vrstvu nalepene ipy a porad tam zatekalo,ronyx ve vasem pripade je to maly zazrak, lepenka s kryci vrstvou asfaltu do 1mm a vydrzela tolik let , ja tomu sice neverim ,ale mozne je vsechno , ja se tim zivim ale tohle bych neumel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.