Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč WAGO?

Od: humbucker* odpovědí: 13 změna:

Ahoj. Chci se zeptat, proč jsou tady furt tak hodně zmiňovány ty WAGO svorky? Já jsem docela spokojenej s čokoládama v patřičné velikosti. Co zašroubuji, to zase povolím. Bez problémů. Nebo mi je něco skryto? Dík za objasnění. Ahoj.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hlavní přednost - rychlost montáže. To je nad všechny přednosti. Co se týče proudového zatížení, tak není problém. Mrkněte se na následující odkaz.

elektrika.cz/...

hodnocení

0x

Wago svorka má spoustu výhod.

Spoj je stále dobře propojený (pružný), jednoduchá a bezpečná instalace, v jednom uzlu je možné propojovat více kabelů atd...

elektro
hodnocení

0x

Asi je to reakce na můj předešlý příspěvek. No osobně si myslím, že je to mimo jiné i tím, že "wagíny" jsou oproti klasickým čokoládám estetičtější, rychlejší (pohodlnější - bez potřeby šroubováku) a především asi menší. Navíc čokoládaje spáše napojení jednoho až dvou vodičů s jedním. Zatím co WAGO můžu napojit víc. S tím rozpojováním souhlasím, že je na tom čokoláda asi líp.

stonec
hodnocení

0x

Wagosvorka nahrazuje spíše krabici s věnečkem než čokoládu, s ní je možné instalaci rozbočovat v krabicích pod přístroji, je to rychlé, úhledné a praxe ukázala že i spolehlivé.

hodnocení

0x

Nemám je rád. Z principu jim nějak nevěřím, zvlášť na větší proudy. Co když se spoj ohřeje a pružinka se následkem toho popustí a přestane náležitě pružit? Je teda fakt, že jsem ještě vypálenou WAGOsvorku neviděl. Nemám je rád, přesto je používám. Jejich výhodou je malý rozměr (což se ocení při spojování vodičů např. pod vypínačem), rychlost a jednoduchost práce a možnost spojování více drátů jednou svorkou. Čokoládou bych asi 6 drátů najednou těžko spojil. Nevíhoda je pak dost problematické rozpojování. Jenže jednou spojené dráty rozpojuju jen výjimečně, takže to zas tak moc nevadí.

hodnocení

0x

Celkem dlouho jsem se jim bránil, ale prostě fungují. Pravda je, že jsem už viděl dost "zlobivých" šroubových spojů, ale ještě žádnou špatnou Wago (pokud by zde nějaký problém, tak jen špatně nalisovaná dutinka). V práci do přístrojů už používáme téměř výhradně Wago, přitom ještě cca před 10 lety jsme se jim důsledně vyhýbali.

albatros498022*
hodnocení

0x

WAGO svorky jsou m ontážně rychlé, vejdou se do malého prostoru / zásuvka, vypínač / a hlavně nemusím se o ně do budoucna starat / dotahování / a hlavně pokud udělám instalaci tak něvím proč bych ji měl rozebírat, mě stačí ji udělat jen jednou.

hop®
hodnocení

0x

Rychlost montáže, úspora místa při spojení více drátků, a hlavně spolehlivost - pružinka pruží stále, oproti šroubku, který je záhodno občas dotáhnout...

doplněno 30.04.14 21:55:

@magdon - právě že pružinka zamezuje nepevnému spoji a zvýšenému přechodovému odporu, tak není důvod k většímu ohřevu spoje...

humbucker*
hodnocení

Zdá se, že jsem s těma WAGAMA těch 10 let pozadu. Ale asi dobře zvolené téma. Jeden se má pořád co učit a s čím se nově seznamovat. Chlapi, dobrý a dík. Ahoj.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Rozpojit WAGO není žádný problém. Trochu se zakroutí drátem a drát je venku. Tak jak to radí výrobce. Osobně věnečky a ostatní šroubované spoje zásadně likviduju a nahrazuju WAGovkama. Zatím se mě nestalo, že by selhaly. A jsou levnější jak věneček. Pokud bych používal šroubované spoje, nevydělal bych si ani na slanou vodu.

qa*
hodnocení

0x

WAGO je "rychlospojka" - to je její výhoda.
Žádné šroubování, zabere málo místa.
Ale varnou konvici, radiátor či akumulačky bych tak nepřipojoval.
Kontraktní plocha je vlastně břit a destička, a nezdá se být dost stabilní.
Čekal bych, že bude časem vypálená stejně jako zásuvka u spotřebiče s velkým výkonem...

dusger*

Wago sa používá možná 20let a jěště jsem neviděl poškozenou svorku. Ta pro drát do 2,5mm2 udrží proud až 25A, to je proud, kdy už vypínají jističe. Zato už jsem viděl spostu vyhřátých až "vypálených" věnečků, čokoládek zásuvek atd od málo či moc dotažených šroubků. Jestli už jsi na vyhřátou narazil, dej sem třeba obrázky, jinak prosím nepiš ty své ničím nepodložené doměnky. .---- .Vlastně jednu spálenou jsem viděl, byl v ní málo zastrčený slaněvý vodič zakončený dutinkou. Přesto, že laněné do krabicových wago nepatří, pro ně jsou ty s páčkou.

hodnocení

0x

pánové, podívejte se sem. Jen mi tam chybí klasická čokoláda.

doplněno 02.05.14 15:57:

Test ovšem neřeší otázku stárnutí. Jak vypadá věneček či čokoláda po 50 letech vím (tuhle jsem narazil na keramickou "čokoládu"se závity whitvorth, byla bez problémů), u WAGO svorek to zatím nebylo možné zjistit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]