Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutný kondenzator

Od: rds odpovědí: 15 změna:

dobrý den,mel bych dotaz jestli je na pračce nutný odrušovací kondenzator protoze se na pračce rozbil a uplne se rozletel a hodnoty tím padem neznám prosím poradte

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Není, pojede i bez něj, jiná věc je kond na rozběh motoru.

rds
hodnocení

děkuji za odpověd, ale nekde jsem slysel ze bez odrusovaciho kond rusi treba tv,radio,atd. je to pravda díky

buss

No slyšel, nejlépe bude, když si odzkoušíte, zda ruší.

jirkamatapat*
hodnocení

1x

Kdyby nebyl nutný,výrobce by jej asi nemontoval pro ozdobu. Ale to zjistíte,až na Vás přijde soused,že mu rušíte třeba televizi při praní.Hodnoty toho kondenzátoru by jste měl zjistit na netu po zadání typu pračky,nebo ve specializované prodejně.

hodnocení

1x

Pokud je to opravdu kodenzátor odrušovací, není pro funkci pračky důležitý, ale asi Vás nebudou mít rádi sousedi. Ovšem v pračkách bývá motor s kotvou nakrátlo, takže to s tím rušením nebude tak velké (nejiskří). Horší by to bylo u vrtačky, či fénu. jestli je to ale kondenzátor rozběhový, tak bez něj nevyperete.

Právěže v novějších pračkách už bývá komutátorový motor s regulací a ten může rušit doecela slušně.

Tazatel nepíše o jakou pračku se jedná, ani jaké provedení kondenzátoru (mohl to být i varistor) . Pokud to byl kondenzátor přímo na síti, tak cca 100nF/Y2 nic nepokazí, a pokud varistor tak klasicky na napětí sítě velikostně stejný, nebo větší než tam byl.

rds
hodnocení

jedná se o pračku ROMO-ZEROWATT Mod. 0451.1R Type F701 jestli by nekdo nasel odkaz kde to zjistim nebo primo typ kond budu rad dekuji

figurek*
hodnocení

1x

no tak pravda, když se součástka jmenuje odrušovací kondenzátor, pak má svoji odrušovací funkci. Jestli to nevíte, pak rušivé signály snižují výkon spotřebičů v síti a taky například kazí televizní příjem, protože rušivé pulsy projdou přes zdroj televizního přijímače až do signálu. Jestli se dozvědí vaši sousedi že to děláte vy, pak budou mít radost a vy dostanete pokutu.

hodnocení

1x

Ne jenom sousedi ale hlavně vaše elektronika. Do sítě vám jsou špičky a ty na vstup zařízení. Počítač vám asi nepoděkuje. Sice nic nepozorujete, ale vnitřní svodič vám pomalu, ale jistě odchází.

doplněno 01.05.14 14:21:

Nejsem přímo odborník na počítače, ale co jsem se bavil s lidmi co navrhují napájecí zdroje, tak se používají omezovače špiček na úrovni 3. stupně svodičů. Proto při použití svodičů 3. stupně se šetří napájecí vstup a nemusí být zachovány stupně 1 - 2- 3 a to právě z důvodu poruch od neodrušených spotřebičů. Pro se sídliště z hlediska poruch hodnotí jako nejrizikovější prostředí.

praivo*

Co myslíš tím "svodič"?

doplněno 01.05.14 14:46:

Já jsem teda nikdy o svodičích přepětí v ATX zdrojích neslyšel, proto ta otázka.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Pomalu, ale jistě se vám bude nabourávat elektronika napěťovýma špičkama. Takhle třeba často odcházejí zdroje u PC. Stačí vysavač bez odrušení.

muck
hodnocení

a jiskří magnetický motor na pračce

prosím o vysvětlení, co je to magnetický motor?

doplněno 02.05.14 12:00:

Mám elektrotechnické vzdělání, 20 let praxe jako elektromontér, řadu let jsem se zabýval elektronikou a pár let výpočetní technikou. Pokud vím, tzv. "magnetický motor" dodnes patří do oblasti "science fiktion". A i kdyby nakrásně existoval, neměl by důvod k jiskření, protože by nebyl poháněný elektrickou energií, ale permanentním magnetickým polem (které logicky nejiskří). Možná se ale pletu a něco jsem zmeškal. Můžete mi stručně vysvětlit princip magnetického motoru (a co by na něm mohlo jiskřit)? Můžete případně uvést nějaké funkční zařízení, kde by takový motor prokazatelně fungoval?

muck
hodnocení

magneticky motor je u nekterych pracek jako pohon bubnu nebo ne

dekuji123
hodnocení

kondenzator odrusovaci je nutny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]