Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátor X-Control

Od: jenda22* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Plánuji do 2 let výměnu radiátorů a dočetl jsem se o této novince. Měla by již být na trhu. Máte je někdo doma? Topili jste s nimi tuto zimu? Jak fungují a jaké byly úspory?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

i po přečtení pár pochvalných recenzí mi nedává smysl úspora až 15% topných nákladů, když vezmu v úvahu, že topí jen přední polovina deskového radiátoru ... viděl bych to na 50 a chladno v bytě; pokud jsou radiátory dobře navrženy a topí jen 50% plochy ...ale nejsem topenář, snad mi to někdo znalý přiblíží

úspora 15% je brána samozřejně při vytápění na stejnou teplotu jako u běžného radiátoru.

Jinak zkušenost nemám, řekl bych, že nějaká minimální úspora možná je díky tomu, že část tepla nejde přímo "do zdi". Ale myslím, že 15% se to ani nepřiblíží.

paw*

Mi tam prijde jedina uspopra v tom, ze netopite primo do zdi. Pokud mate dobre izolovany barak, tak je to naprosto zbytecne. Jestli ta zed neni izolacne "nic moc", tak potom je mozne asi dosahnout ech 15% uspory.

mdvorak

Také jsem si o radiátoru X-Control něco přečetl. Když topí jen čelní deskou. tak není jeho výkon 50%, ale 73% a radiátory se obvykle dávají s větším výkonen, než je potřeba. Tak by mělo topení jen do čelní desky stačit. Nejlepší by byla reálná zkušenost s tímto radiátorem a porovnání nákladů.

až budete mít zkušenosti po montáži a topné sezóně, dejte zpětně informaci o výsledku

mdvorak

Jěště bych chtěl doplnit k tématu. Jestliže X-Control topí jen přední deskou a je úplně otevřen, pak by měl vytápěný prostor vytopit dřive než běžný radiátor. A je li kotel ovládán prostorovým termostatem, mělo by dojít dříve k jeho vypnutí a tím by se dosáhlo udávané úspory. Ale je to jen moje teorie, vše ukáže až praxe.

dzejar*
hodnocení

0x

Hlavně nedoporučuji tyto radiátory do bytového domu s rozdělovači topných nákladů (IRTN). Mohlo by se Vám to "prodražit".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]