Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavedení vody na chalupě

Od: justanswer odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, v této oblasti jsem naprostý laik a tak žádám o radu či vysvětlení zkušenějších. Mám řadu let chalupu bez přívodu vody takže si vodu taham v kýblech ze studny. Chtěl bych však přívod vody přímo v chalupě a napadají mě jen dvě řešení. První, hodit do studny čerpadlo (vzdálenost cca 100m) a hadicí si vodu natáhnout až ke kohoutku (vše samozřejmě po dohodě se starostou). Druhá, nechat si na zahradě udělat vrt a zřídit tak studnu vlastní. Otázka je, co je z těchto dvou možností výhodnejší? a hlavně co v zimě? obecní studna (nebo jak ji nazvat) je klasická široká studna takže by teoreticky zmrznout neměla ale co voda po cestě v hadici? další otázka, co voda z vrtu v zimě? vrt je citelně užší (tušim 15-18cm? nevim) tam bych problém už viděl. Voda by měla být pro každodenní použití ale tímto se řeší zavedení pouze studené (často ledové) vody takže bude zapotřebí zřídit i nějaký ohřívač.Ale toto už bokem, ohřev bych řešil jako poslední věc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wladi*
hodnocení

1x

Nechal jsem si udělat vrtanou studnu asi před 3 roky, hluboká 30m.Žádný problém se zamrzáním v zimě, i když je to ve vyššší nadm.výšce.Spolehlivost výborná, počítejte se značnými náklady.Mne to stálo vše komplet dohromady včetně autom.ovládání cca.140 tisíc.

justanswer
hodnocení

Chata je též ve vyšší nadm. výšce. Počítam s tim že za levno to nebude a ono i těch 140 tisíc je v závěru poměrně fér. Když si člověk spočte kolik za rok utratí za vodu v bytě tak se tato investice za x let vrátí. Napadá mě tak další otázka, pokud si necham udělat vrt, platim vrt a celkově zřízení vody ale platim pak i za samotnou vodu? to samý pokud bych odebíral vodu z obecní studny, platí se pak?

wladi*

Odpovědi najdete na této adrese, mě moc pomohla při dělání mého vrtu.

www.geolog.cz/hydrogeolog/

za samotnou vodu z vlastního vrtu se neplatí, prozatím;

hodnocení

0x

no určitě je lepší vlastní jen jestli vám to stavební ůřad povolí voda vám nezamrzne ani ve vrtu(na průměru nezáleží) a když dáte trubky do nezámrzné hloubky tak to máte i v zimě v pohodě akorát vypustíte vodu

Předpokládám že 100m ke studni asi ručně kopat nebudete. To znamená že si na to budete muset zjednat nějakou techniku. Hodina práce takového minibagru bude kolem tisícovky. Jak dlouho to bude kopat vám musí říct majitel protože záleží na složení půdy v místě práce. Pak počítejte 50kč za metr ppt trubky, sací koš spojky vodárnu a práci vodáka. Ono to naskáče. Proti tomu vrt na vlastním pozemku blízko chalupy vás výjde kolem 800 za metr vrtu. Hloubku ve které bude voda vám taky musí říct místní odborník. Víc vám takhle na dálku těžko radit co bude ekonomicky výhodnější.
justanswer
hodnocení

Kopání je věc nejmenší, bagřík mam svůj.

justanswer
hodnocení

Povolení by neměl bejt problém, spousta lidi má různě po obci svůj vrt. A vodu chci právě využívat i v zimě, proto se ptám na případné problémy v zimě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]