Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
provádíme rekonstrukci bytu 3+1 v Plzeňském kraji a přišla řada na elektroinstalaci v kuchyni. Všude jinde je již provedena od původního majitele bytu (včetně kuchyně). My potřebujeme přidat ke stávajícím rozvodům ještě zásuvky s extra vlastními jističi pro sklokeramickou desku,myčku, vestavěnou troubu a MW. Moje otázka zní, zda částka kterou jsem dostal v odhadu za vykonanou práci vč. materiálu je adekvátní. Připomínám,že se jedná pouze o jednu místnost, rozvaděč se nachází do dvou metrů od místnosti a celá místnost není větší než 10m2. Toto mi přišlo jako rozpis s cenou. Je to v pořádku, nebo se Vám to zdá hodně, a doporučili by jsme ze zkušenosti např.silnější jističe nebo ty 16A jsou ok?
hrubá instalace:
Cyky 3x1,5 - 11m
Cyky 3x2,5 - 31m
Cyky 5x2,5 - 30m
Jističe Legrand 16A/B/1F - 4ks
Nulový můstak - 2ks
Instalační Krabice - 11ks
Sádra - 10kg
Wago svorky - 5ks
Materiál celkem 2182Kč
Práce a doprava 4172 Kč
Kompletace:
Zásuvka -6ks
Dvoj zásuvka -1ks
Vypínač 1ks
Kryt vypínače -1ks
1Rámeček - 1ks
2Rámeček - 1ks
4Rámeček - 1ks
Materiál celkem 1120Kč
Práce a doprava 1720Kč
Díky za reakce.
Nabídka dle všeho je více-méně v pohodě, koukám-li na cenu za materiál a práci. Ovšem co mi pak nesedí, je metráž těch kabelů. Cca. 5x2,5 je dle vašeho sdělení docela hodně. 5x se vede jen a pouze ke sklokeramice (asi) a to by mělo být do 5m. ALe to je minimální úspora. Co se týče 16A, tak o tom není třeba diskutovat, to je pro samostatné zásuvkové okruhy standard a musí (mělo by a doporučuje se) být samostetně pro spotřebiče s větším příkonem (nad 2kW), tj. samostatně myčka, trouba, ideálně i na 10A lednici (stačil by CYKY 1,5 ), plus nejlépe 2 okruhy nad linku (rychlovarka a něco dalšího?...) - za tu rezervu to stojí...
Bez znalosti místa těžko soudit. Délky kabelů je snadné zkontrolovat. Ceny jsou +- Ok. Jenom mi tam chybí jištění toho 3f kabelu. Dále nesedí počet instalačních krabic s počtem přístrojů. Jestli ten zbytek jsou odbočné (u této instalace blbost) potom chybí víčka a nesedí ani ty Waga. Jestli je kabel CYKY 5J*2,5 použit pouze pro přívod ke sklokeramice je to nataženo asi přes souseda. Chybí tam vývodka (ukončení) pro tu desku.
Cenová kalkulace je oddpovídající. Jen mě vždy šokuje, kdy zákazník dá za stavební rekonstrukci místnosti 300.000,- a pak se mu zdá 5.000,- za elektroinstalaci moc. Připadá mi to, že pro zákazníka je lepší vyhořet, než zaplatit kvalitní práci. Kolik jsem už vyhořelých instalací předělával a je to pak za dvojnásobek.
To tolik stojí rekonstrukce celé místnosti přeci nemá s cenou elektroinstalace co dočinění. Kdybych podceňoval el.rozvody,tak si přeci neobjednávám firmu ..
Jde jen čiště o to,že chci za objednanou službu zaplatit standartní cenu, nikoliv vyhazovat peníze oknem tam kde to není zapotřebí. Chodí sem lidé v této oblasti rozhodně více znalí,než jsem já,proto si nechám rád poradit.
Mně se zdá cena přiměřená, i když seznam materiálu je na mně až dost podrobný. Jedině snad málo jističů a kabel 5x2,5. Buď ho chce použít ještě někde jinde, nebo se upsal. Je třeba si uvědomit, že zatím je to jen odhad, i když kvalifikovaný. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i když máme dost podrobný projekt, realita na místě je vždy trošku jiná. Tudy kabel nejde protáhnout, tady přidat světlo, lednice bude jinde, změnil se obklad takže přesádrovat krabice atd. Ale i tak dle tvého rozpočtu elektrikář na místě sebou musí hodně mrsknout aby to stihnul v termínu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.