Nejste přihlášen/a.
Pročítal jsem minulé otázky, ale nenašel jsem tam takouvou odpověď, kterou bych potřeboval.
Chystám se zateplovat sedlovou střechu, krokve cca 17 cm cca 1 metr od sebe.
Bydlíme z jedné strany v rušné ulici, z druhé strany střechy jsou zahrady + zástavba.
Moje dotazy:
1. Jakou tloušťku izolace zvolit? Kolik vrstev, stačí jedna? Jak udělat rastr, abych požadovanou tloušťku izolace dostal do krokví (na krokve)? Záklop budou palubky, ne SDK. Potýkám se i s rovinou - některé krokve vystupují "dovnitř" půdního prostoru - cca 5-10 cm oproti ostatním.
2. Jak odhlučnit "střechu"? Určitě existuje izolace s "odhlučněním". Co byste doporučili?
Děkuji moc za rady.
1) Izolaci minimálně 25cm a více...
2) Použijte normální minerální vlnu v deskách a položte ji ve dvou vrstvách. Jedna mezi krokve a druhá vrstva pod krokve do pomocného roštu. Tímto roštem si zároveň vytvoříte rovinu pro palubky.
3) Samozřejmě nesmíte zapomenout na paropropustnou pojistnou hydroizolační folii pod tašky + potřebné odvětrávací mezery, a hlavně parotěsnou folii nad palubky.
3) Odhlučnění střechy se nemusíte bát, mnohem horší to bude se střešními okny.
Z jakého důvodu nechcete použít SDK? S palubkama bude mnohem více práce.
doplněno 28.04.14 16:45:- Vatu v roli tam stejně po celé délce nedostanete a bude se muset složitě přiřezávat a navíc se sní bude špatně manipulovat.
- Pod krokví si jednoduše vytvoříte rošt pomocí krokvových závěsů, nebo příložek ze střešních latí.
Na tento rošt pak přijdou kolmo kontralatě, díky kterým nebudete mít mít parozábranu jako řešeto až budete dělat elektroinstalaci a přidělávat palubky.
- Těch 25 cm izolace berte opravdu jako minimum, pokud Vám nevadí že se trochu zmenší vnitřní prostor - dejte více.
Add 1)
Není lepší dát vatu v roli mezi krokve, kde se dá přesně podle šíře nařezat?
Udělat tedy dvouvrstvou skladbu vlny např. 15cm + 10cm?.
Tu první vrstvu 15 cm bych už stějně mezi krokve nedostal, prostor se zmenšil, protože jmse dávali difuzní folii a teď je tam cc 10 cm místy méně. Co jsem se tak poptal, tak prý se na krokve prídělávají hranoky - latě na vyrovnání + zvětšení prostoru, aby se vata mezi krokve vešla.
Díky
Na přesnou radu je třeba vědět složení střechy, včetně všech vrstev, které tam jsou.
1) určitě dvě vrstvy izolace,
tloušťka dle ostatního zateplení budovy, minimálně 24-26cm, le druhu izolace a okolí.
2) asi bych šel do Isover UNI, budete mít střešní okna?
3) palubky není problém, kjen pozor na proděravění parotěsu!
nechcete si pokecat on line o provedení?
doplněno 29.04.14 08:58:Kdybyste měl čas, tak bychom si mohli zavolat. Jestli jste ochoten mi poradit
není problém poradit, ale musíte dodat spoustu info.
Kontakty na mne nejdete pomocí vyhledávačů. Vyberte si, který seVám hodí..
pokud máte fotky, lépe se mi pochopí Váš záměr.
1) Všechno je dnes otázka peněz ..jasně, je to tak, buď teď dáte o trošku více a budete pak šetřit náklady za energii pro vytápění, časem (po pár letech) i klimatizací, nebo investujete s výhledem na 10-15 let, se zkušeností těch co to již udělali správně-špatně.
2) Ano střešní okna plánuji a asi - čím více oken, tím více problémů, tepelných ztrát, tepelných mostů, přehřívání v létě, navíc Vám vadí hluk a vy chcete dát střešní okna? Určitě plánujte trojskla s protihlukem?
3) Palubky chci hlavně z estetických důvodů. Palubky není vůbec problém, pokud se udělají správně, nikoliv třeba takto za velké prachy:
Máme stoletý dům bez zateplení, ..jednou stejně zateplíte, takže podkroví řešte, jako že je již zatepleno. Pokud máte vlastní les, nezateplujte...
Jedná se o klasickou sedlovou střechu se sklonem cca 30 stupňů, pálená půvůdní krytina ve slušném stavu. Mám pod střešními latěmi danou paropustnou folii a teď přemýšlím co dál. Zde je třeba ještě přesně vysvětlit, jak danou?
Podlaha původní - půdní cihly a hliněný násyp, prkna. ...půdovky prodat, hlínu vyvozit, zkontrolovat hlavy trámů, popřípadě chemicky ošetřit, vrátit záklop, kročejovou izolaci, roznášecí desku, dřevěnou podlahu..a nebo mnoho jiných možností..
Milane
1) pročítal jsem různé otázky, které jste komentoval, už vím, že 20 cm je hodně málo.Všechno je dnes otázka peněz i když to zní jako klišé. Asi bych si mohl dovolit koupit 16 + 10 cm.
2) Ano střešní okna plánuji a asi - pokud budu chtít dost světla, tak jich budu potřebovat aspoň 8 - rozměry jsem ještě nešil. Rozteč mezi krokvemi je cca 80 - 90 cm.
3) Palubky chci hlavně z estetických důvodů. SDK se mi prostě nelíbí. V podkroví boudou vidět i trámy a podlahu chci udělat prkennou.
Máme stoletý dům bez zateplení, který jsem před třemi lety pořídil. V přízemí 3+1 bydlíme, podkroví má plochu cca 95 m2.
Jedná se o klasickou sedlovou střechu se sklonem cca 30 stupňů, pálená půvůdní krytina ve slušném stavu. Mám pod střešními latěmi danou paropustnou folii a teď přemýšlím co dál. Podlaha původní - půdní cihly a hliněný násyp, prkna.
---
Kdybyste měl čas, tak bychom si mohli zavolat. Jestli jste ochoten mi poradit.
Díky
zdravim,pokud chcete zateplit a zaroven odhlucnit,nedavejte mineralni vatu,ale pouze kamennou vlnu,ma daleko lepsi akusticke vlastnosti.vzdy dve vrstvy.druda pres krokve.pri vasich rozdilech v krokvich se to spatne vysvetluje pres meil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.