Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat nějakéhozkušeného drenážníka nebo člověka, který má zkušenost s drenáží. Koupil jsem dům a chtěl bych o okopet. Důvod jsou mokré zdi, po kterých vzlíná vlhkost a sem tam v domě najdu v rohu plíseň. Dům je podsklepený a v jedné místnosti ve sklepu je i studna, která poměrně dost odvádí vlhko. Ale v čem je problém konkrétně. Když je déšť, tak stěny začnou vlhnout od sklepních okének směrem dolu. cca metr vždy zavlhne. A logicky vlhkost obtéká dům v hloubce cca 0,5m do obou stran. Protože dům je ve svahu, tak na horní straně mám pod úrovní hlíny podlehu ve sklepě 1,7 m a na spodní straně 0,8 a z druhé strany 1,2 m. Myslím, že sklep funguje i jako základ domu, protože zdi jsou z kamene a síle zdi je 80 cm. Dokonce jsem zjistil, že jedna strana, která má hloubku 1,2m je zčásti bez základu to je místo, kde končí sklep a vede až ke vchodu do domu cca 4 metry. Tam je pískový zásyp, který logicky saje vodu. Takže celý dům je sám o sobě vlhký. Smozřejmě , když je pár dní krásné letní počasí je to ok, ale celkově je pořád ve sklepech vlhko. Tak jak okopat. A protože jsem laik, potřeboval bych i třeba konkrétně komunikovat, protože budu mít jistě na jednotlivé části práce určité dotazy. Nemám ruce doleva, ale nejsem rozený stavař. Ale zeptám se na hlavní otázku. Stačílo by odtáhnout pouze tu horní vlhkost? Dejme tomu třeba 1,2 m z horní strany a spodní cca těch 0,8? Přece jen bych se bál, že na straně, kde chybí základ, by mohla prdnout nebo ujet zeď. A potom jsem ještě zapoměl, Z té strany, kde chybí základ, tak cca 1,5 m začíná už sousedky pozemek, který je oddělen betonovým tarasem cca 0,5m hlubokým, takže podle mě už to samo trochu stahuje vodu. Předem děkuji za radu.
já naopk studnu chápu jako místo koncentrace vlhkosti, ale s tím nic nenaděláte. kolem základů jakési drenážování není na závadu nebo aspoň nopová fólie bránící přístupu vlhka, ikdyž záleží na hodně faktorech, ale kde není základ tak změnou režimu vody může dojít třeba k dosednutí, ale třeba nemusí. Těžko říct. snad se přidá někdo fundovanejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.